Thursday, April 07, 2011

Νέοι ψάχνοντας για δουλειά: τα όρια εκπαίδευσης και γονέων (Μέρος Γ’)...

Στην τρίτη κατά σειρά ανάρτηση, είναι ευκαιρία να δούμε πώς συνδέεται η εργασία με τις σπουδές και πόσο βοηθά την έναρξη της καριέρας η εργασιακή εμπειρία.

Η αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις είναι το βιβλίο Not Quite Adults.

Εργασία και Σπουδές:

Σε άλλες χώρες (πχ. ΗΠΑ) επηρεάζει την καριέρα το γεγονός ότι αρκετοί νέοι κάνουν γάμο πριν ολοκληρωθούν οι σπουδές τους.
Σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι πιο σημαντικό στοιχείο ότι αρκετοί νέες/νέοι ξεκινούν να εργάζονται πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Δεδομένου ότι η αγορά εργασίας στη χώρα μας θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν επιλογές εργασίας που υποστηρίζουν τις σπουδές τους και όχι μόνο με βάση την ανάγκη για κάποια εισόδημα.
Στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί φοιτητές στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να έχουν υψηλά για την ηλικία τους εισοδήματα μέσω κάποιας απασχόλησης που δεν είχε σχέση με τις σπουδές τους και τα σχέδιά τους για καριέρα. Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ευκαιρίες αυτές θα μειωθούν αισθητά, ενώ από την άλλη πλευρά η ανεύρεση εργασίας με βάση τις σπουδές τους θα απαιτήσει πολύ πιο ισχυρά προσόντα, επιδόσεις.
Θα αποδειχθεί πολύ σημαντικό να προσανατολίσει η κοινωνία τους νέους στο να συγκεντρωθούν στην καριέρα και τις σπουδές τους , να αποκτούν εργασιακή εμπειρία σχετική με την επιθυμητή καριέρα. Δεδομένης της εμπλοκής της ελληνικής οικογένειες στα σχέδια των παιδιών της, αλλά και της τάσης της ελληνικής κοινωνίας για επένδυση σε σπουδές, ο εξορθολογισμός του σκηνικού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή στάσης και την ενημέρωση της ελληνικής οικογένειας.  

 H Eκπαίδευση δεν είναι πανάκεια: 

Ένα πρόσφατο άρθρο του νομπελίστα Paul Krugman στους New York Times μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε με τις δυνατότητες της εκπαίδευσης. Μπορεί να βοηθάει μια νέα, έναν νέο, αλλά δεν αρκεί για να ξεπεραστούν τα δομικά θέματα της αγοράς εργασίας. Το άρθρο αναφέρεται στις ΗΠΑ, αλλά με κάποια –γενναία, είναι αλήθεια- προσαρμογή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα δικά μας.
Το άρθρο του Krugman πάντως δεν δικαιώνει όσους είναι υπαίτιοι για την καθίζηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.  Ένας νέος χωρίς σπουδές ή με ένα πτυχίο χωρίς περιεχόμενο, απλώς  αυξάνει τις πιθανότητες να μείνει χωρίς δουλειά ή να αναζητήσει εύκολη διέξοδο σε μια καφετέρια ή μια ευκαιριακή δουλειά στο τουρισμό ή στις παρυφές της παραοικονομίας/παρανομίας.  

1 comment:

xsclean said...

Polloi einai autoi pou psaxnoun na ktisoun mia kariera douleuontas sto spiti. Einai sigoura mia epilogi pou exei kai auto ta riska you!