Monday, February 26, 2007

«Χρεοκοπημένη» Επιτροπή Ανταγωνισμού με 14 εκατ. πλεόνασμα!


Πριν λίγες μέρες έβγαλε ανακοίνωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Κέρδος 21.02.2007) στην οποία έλεγε ότι επειδή δεν έχει υπαλλήλους, θα εξετάζει μόνο τις υποθέσεις που κρίνει η ίδια, δηλ. δεν θα δέχεται καταγγελίες. Όσοι πολίτες θέλουν να καταγγείλουν κάτι, εξηγούσε η ανακοίνωσή της Επιτροπής, θα πρέπει να καταφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια. Προσέφυγα στο αρχείο μου, όπου είχα κρατήσει τον ισολογισμό της Επιτροπής και επιβεβαίωσα ότι είχε δηλώσει πλεόνασμα 14 εκατ. ευρώ (Καθημερινή 23.05.2006). Και διάβασα ότι το ελληνικό δημόσιο πήρε πρόσφατα μέρισμα από το πλεόνασμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ύψους 5 εκατ. ευρώ!

Στα απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αντί η Πολιτεία να επενδύει στην ανάπτυξη μιας επαρκούς Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να μπορεί να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των καρτέλ και των αθέμιτων πρακτικών που πλήττουν τον Έλληνα καταναλωτή, έχει μετατρέψει την Επιτροπή σε τροφοδότη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Το πλεόνασμα της Επιτροπής μάλλον θα οφείλεται σε πρόστιμα που επιβάλλει ή σε τέλη που εισπράττει. Θα ήταν λογικό να τα επενδύσει στην ενίσχυση των υπηρεσιών της, στην πρόσληψη στελεχών, στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς της. Επειδή είμαστε καλόπιστοι, μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτός ο παραλογισμός οφείλεται στο ότι λειτούργησαν κάποιοι αυτοματισμοί... Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε, ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, που έχει τη γενική εποπτεία, θα εξασφαλίσει τις συνθήκες, ώστε το πλεόνασμα να αφιερωθεί από εδώ και πέρα στην βελτίωση των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Πριν 2-3 χρόνια, στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν απευθυνθεί στην εταιρεία μου για την έκδοση ενός εντύπου, επειδή είχαν θεωρήσει ικανοποιητικό το αποτέλεσμα που είχαμε παράγει για μια άλλη ανεξάρτητη αρχή. Οι συνεργάτες μου περιέγραψαν μια κατάσταση, που ταιριάζει στον δημόσιο τομέα: γραφεία που δεν τιμούσαν τον ρόλο της Επιτροπής, υπηρεσίες που μας παρέπεμπαν από τον έναν στον άλλο, διαδικασίες που μας οδήγησαν στην απόφαση να μην ανταποκριθούμε ξανά σε αίτημα συνεργασίας.

Θέλω να ελπίζω ότι έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα προς το καλύτερο, παρά το επεισόδιο με την ΜΕΒΓΑΛ, τον Αδαμόπουλο και τον Πανάγο. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών σε αυτή τη χώρα θα συμπαρατασσόταν με οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί η κατάστασή της είναι καθρέφτης της ωριμότητας μιας κοινωνίας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Αφού έχετε τα χρήματα, κύριοι που έχετε την ευθύνη της Επιτροπής, προχωρήστε στην ενίσχυσή της. Είμαστε μαζί σας, ακόμα και αν η αντιπολίτευση αρχίζει να ψάχνει με ποια κριτήρια θα γίνουν οι όποιες προσλήψεις!

6 comments:

Anonymous said...

Το ελληνικό δημόσιο δεν επενδύει, δεν γνωρίζει να επενδύει, ούτε ενδιαφέρεται να μάθει. Το ελληνικό δημόσιο εισπράττει. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλες του τις (κοντόφθαλμες) λειτουργίες…

Anonymous said...

Ποιος θα πει 'ευχαριστώ' στον κουμπάρο Αδαμόπουλο, που βελτίωσε τόσο πολύ τα οικονομικά της Επιτροπής;

Anonymous said...

Οι Ανεξάρτητες Αρχές στην Ελλάδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τείνουν να γίνουν παράρτημα των υπουργών

Anonymous said...

Με άλλα λόγια οι ανεξάρτητες αρχές, είναι μια καινούργια πατέντα για να πετάνε οι πολιτικοί την μπάλλα στην εξεδρα.

B-positive said...
This comment has been removed by the author.
B-positive said...

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και κάθε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, δημόσιος οργανισμός ή κρατική επιχείριση δε μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματική της αποστολή με επιτυχία, αν οι κυβερνήσεις θέλουν να
"συνδιαχειρίζονται" τους φορείς αυτούς. Ο διαχωρισμός Διοίκησης και Κυβέρνησης είναι σχεδόν ανύπαρκτος στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι υπουργοί θέλουν να διοικούν, θέλουν να υποτάσσουν το διαχειριστικό έργο των φορέων του Δημοσίου στις κυβερνητικές, κομματικές, αλλά, συχνά, και προσωπικές επιδιώξεις (πολιτικές ή άλλες). Για να είμαστε, όμως, και δίκαιοι με τον .. κουμπάρο Αδαμόπουλο, ο οποιοσδήποτε είχε να αντιμετωπίσει τις ¨βαρειές" υποθέσεις που βρίσκονται στο "πινάκιο" της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα είχε εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία να βάλει σε τάξη τα .. θηρία. Βλέπετε η διακομματική αποδοχή της επάρατης διαπλοκής και το ευρηματικό διοικητικό ή "παραδικαστικό" μας
σύστημα αφήνει μικρά περιθώρια για λαβράκια. Τα 14 εκατ. "κέρδη" δείχνουν ότι κάτι έκανε με τους ... γάβρους και τις μαρίδες του αθέμιτου ανταγωνισμού.