Wednesday, February 07, 2007

«Χρυσή» επιβράβευση managers από το deal της ΤΙΜ


Περί το 8% των μετοχών της ΤΙΜ Ελλάς είχε δοθεί στο management της εταιρείας, κάτι που σημαίνει ότι η πώλησή της θα αποδώσει σημαντικά ποσά σε μερικές δεκάδες managers... Σε άλλους περισσότερα, σε άλλους... καλά. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της ωρίμανσης της ελληνικής αγοράς επαγγελματικών στελεχών. Κάποτε τέτοιες αποδώσεις μπορούσαν να δουν μόνο Έλληνες επιχειρηματίες ή ελάχιστα στελέχη πολυεθνικών, που επωφελούνταν πολλαπλώς από τη θέση τους.

Στην εποχή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων τα στελέχη έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, κατοχυρωμένες μέσα από συμβόλαια και συνδυασμένες με επιτυχίες στους οικονομικούς στόχους. Κάποιοι θα πουν ξανά ότι ο κ. Σωκράτης Κομινάκης είναι τυχερός... Ορισμένοι άλλοι που γνωρίζουν, χωρίς να είναι φίλοι ή συνεργάτες του Σωκράτη, υποστηρίζουν ότι δεν είναι ζήτημα τύχης.... Ο Σ. Κομινάκης, προσθέτουν, «εκπροσωπεί αυτό ακριβώς που χρειάζονται τα συγκεκριμένα deals: νέος και φιλόδοξος, πήρε το ρίσκο και έφυγε από τη σίγουρη Vodafone για να αναλάβει την προβληματική -τότε- ΤΙΜ. Βρέθηκε μπροστά στις αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες, οι καινούργιοι μέτοχοι στηρίζονταν σε αυτόν για να πιάσουν τους πολύ φιλόδοξους στόχους οικονομικής απόδοσης. Εκ τους αποτελέσματος φαίνεται ότι δικαιώθηκαν».

Τα μηνύματα, πολλά μηνύματα, δείχνουν ότι φεύγουμε από την εποχή των χαρισματικών και οδεύουμε προς την περίοδο των αποτελεσματικών. Η παγκοσμιοποίηση γεννά τεράστιες ευκαιρίες για τους managers που μπορούν να σταθούν στους κανόνες του καινούργιου παιγνιδιού.

8 comments:

Anonymous said...

Το mega-deal της ΤΙΜ δείχνει τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών funds… Apax Partners και TPG, σε πολύ μικρό διάστημα, καρπώνονται υπεραξίες άνω του 1 δισ. ευρώ

Anonymous said...

Ο Sawiris βρίσκεται λοιπόν στη χώρα μας με παρουσία σε Ιντερνετ, σταθερή (50% Tellas) και κινητή (TIM Hellas, Q-Telecom) τηλεφωνία; Τρέμε ΟΤΕ…

Anonymous said...

Καλή παρατήρηση… Βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί (ακόμα;) το κρουαζιερόπλοιο του Βουρλούμη με το ταχύπλοο του Sawiris

βαζελος said...

Μπράβο Σωκράτη Κομινάκη!!! Στα 38 σου χρόνια έκανες ένα deal, που θα ζήλευαν πολλά παλιά τζάκια...

Θανάσης Π. said...

H έλευση του Sawiris αλλάζει πάρα πολλά στην αγορά τηλεπικοινωνιών. ΟΤΕ τα ακούς;

Τρυποκάρυδος said...

Ο Κομινάκης αποτελεί μέλος μιας νέας γενιάς managers με επιχειρηματική στόφα... Και νέος και ωραίος και 'κατέχων' -πλέον-... 'Κατέχων' αρκετά, δηλαδή...

Enallaktikos said...

Το deal προφανώς έχει επιπτώσεις και στους χορηγούμενους: Στα πάνω της η Βανδή και το ΑΕΚάκι, ανησυχίες στο Ρουβά, πατώνει ο βάζελος (ο Βουρλούμης θα περικόψει το sponsoring) και μείς Πρόεδρε μείναμε με την LG (τί είναι τούτο? Το μονόγραμμα του Λεμονή στα λατινικά για διεθνή καριέρα?)

Anonymous said...

Το ανέκδοτο δεν χαρακτηρίζει φυσικά τον κ. Κομινάκη
Περιγράφει πάντως πολλούς Ελληνες και ξένους manager

Ένας άντρας μέσα σε ένα αερόστατο συνειδητοποιεί ότι έχει χαθεί. Μειώνει ύψος και βλέπει έναν άλλο άντρα από κάτω. Κατεβαίνει κι άλλο και φωνάζει:
- Συγγνώμη, μπορείτε να με βοηθήσετε; Υποσχέθηκα σε ένα φίλο ότι θα τον συναντούσα εδώ και μια ώρα, αλλά δεν ξέρω πού είμαι.
Ο άντρας από κάτω του απαντάει:
- Είσαι σε ένα αερόστατο ζεστού αέρα σε ύψος περίπου δεκαπέντε μέτρων. Βρίσκεσαι στις 38 μοίρες ανατολικά γεωγραφικό μήκος και στις 23 μοίρες βόρεια γεωγραφικό πλάτος.
- Μήπως είσαι κομπιουτεράς; ρωτάει ο αιωρούμενος.
- Ναι, είμαι, λέει εκείνος στο έδαφος, πώς το κατάλαβες;
- Κοίτα, ό,τι μου είπες είναι τεχνικά σωστό, αλλά δεν έχω ιδέα τι να κάνω με την πληροφορία που μου έδωσες και το γεγονός παραμένει ότι είμαι ακόμα
χαμένος. Ειλικρινά, δε με βοήθησες και πολύ ως τώρα.
Ο από κάτω λέει:
- Kι εσύ πρέπει να είσαι manager.
- Πράγματι! Εσύ πώς το κατάλαβες;
- Κοίτα, δεν ξέρεις πού είσαι, ούτε πού πας. Έχεις ανέλθει στο ύψος σου χάρις σε μια μεγάλη φούσκα. Έδωσες μια υπόσχεση πού δεν γνωρίζεις πώς να την κρατήσεις, και περιμένεις από τους από κάτω σου να λύσουν τα προβλήματά σου. Το θέμα είναι ότι βρίσκεσαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση όπου βρισκόσουν πριν με ρωτήσεις, αλλά, κατά κάποιο τρόπο, τώρα μοιάζει να είναι δικό μου σφάλμα.