Wednesday, March 21, 2007

Σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες, να τολμήσουμε benchmark

Όποιος κάνει μια επίσκεψη στην Πορτογαλία, στη Ρουμανία ή στην Τσεχία, καταλαβαίνει την ανάγκη να διεξάγεται περιοδικά μια συγκριτική έρευνα, που να οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα: ένα είδος benchmark που θα υποδεικνύει χώρους ή δραστηριότητες, όπου η Ελλάδα θα ήταν καλό να λάβει υπόψη της την εμπειρία των άλλων, να βελτιώσει τις επιδόσεις της… Μια τέτοια πρακτική θα εξόργιζε όσους Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα μας είναι το κέντρο του κόσμου και ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ή ο ήλιος και το Αιγαίο, μας έχουν δώσει τόσα προνόμια, που δικαιολογούν να είμαστε αμετανόητα εσωστρεφείς...

Αν η χώρα μας θέλει να γίνει πιο ανταγωνιστική, δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να παρακολουθεί στενά και με ειλικρίνεια τις προόδους που κάνουν άλλες χώρες, οι οποίες μας ανταγωνίζονται ευθέως (στις οικονομικές επιδόσεις, στο ποδόσφαιρο κλπ). Γράφω αυτές τις γραμμές από τη Ρουμανία... Δεν θα φθάσω πάντως στο σημείο να πω τα ηττοπαθή, ότι μας πέρασε ακόμα και αυτή η χώρα, καταστρεφόμαστε κλπ... Είναι γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ρουμανία ή η Τσεχία δείχνουν έναν δυναμισμό και αναδεικνύουν προοπτικές που πρέπει να μας προβληματίσουν. Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από το να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ξεγραμμένη.

Στο επόμενο σημείωμα, θα γράψω ορισμένες ιδέες από τις χώρες αυτές, που μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντές μας ή να κάνουν την καθημερινή μας ζωή πιο εύκολη.

3 comments:

Anonymous said...

Αν τα διαβάσει αυτά ο Παπαθεμελής, θα έχετε μεγάλο θέμα.

Anonymous said...

Εχω ταξιδέψει σε Ρουμανία και (ευρωπαϊκή) Τουρκία. Σε ορισμένους τομείς η Ελλάδα πηγαίνει προς ΄τα πίσω και θα είχε να μάθει από αυτές τις χώρες... Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε αλαζόνες.

Anonymous said...

Πηγαίνω συχνά στη Ρουμανία και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εξελίξεις εκεί που θα έπρεπε να τις μελετάμε.. Γιατί η Ελλάδα μένει πίσω..