Tuesday, March 13, 2007

Όλη η Ελλάδα χρειάζεται change management

Είχα την τύχη να δω από κοντά, από μέσα, ορισμένα από τα σημαντικά Εγχειρήματα Διαχείρισης Αλλαγής (Change Management), που έχουν επιχειρήσει εταιρείες, πρόσωπα και (σπανιότερα) πολιτικοί οργανισμοί. Λίγα ήταν νικηφόρα, αλλά άξιζε τον κόπο γι' αυτούς που τα εφάρμοσαν.

Μια ενδιαφέρουσα άσκηση είναι ο απολογισμός του change management που επιχείρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Μια δεύτερη άσκηση είναι η υπόθεση εργασίας ότι όλη η Ελλάδα χρειάζεται change management: η επιχειρηματική σκηνή, το πολιτικό σύστημα, το σύστημα αξιών και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

Το θέμα είναι τεράστιο... Για να μην αμπελοφιλοσοφούμε, ας μείνουμε στην προκλητική άσκηση του ερωτήματος «πώς πήγε το change management του Γιώργου Παπανδρέου». Για λόγους μεθοδολογίας, μπορούμε να δουλέψουμε με βάση «τις 8 φάσεις του change management», όπως τις όρισε ο «πατέρας» του θέματος, αμερικανός καθηγητής John P. Kotter. Παρότι έχουν εμφανισθεί πιο σύγχρονες τοποθετήσεις, οι 8 φάσεις του Kotter, είναι μια κλασσική προσέγγιση, που μας οδηγεί σε ένα σίγουρο δρόμο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν έχει σταθεροποιήσει το σχέδιό του, ως προς την 2η Φάση (συγκρότηση της ηγετικής ομάδας), την 5η Φάση (εκχώρηση αρμοδιοτήτων για την ανάληψη δράσης) και την 6η Φάση (επίτευξη βραχυχρόνιων νικών). Το change management του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σαφές ακόμα ποια καινούργια πρόσωπα έχει βγάλει, ενώ οι ψηφοφόροι του και τα στελέχη του περιμένουν κάποιες μικρές νίκες, για να πάρουν θάρρος και να συγκροτήσουν ένα περισσότερο οργανωμένο και αποτελεσματικό φορέα διεκδίκησης της εξουσίας.

Η μηχανιστική μεταφορά μοντέλων από το management και τις business στην πολιτική, οδηγεί πολλές φορές σε παρεξηγήσεις και υπεραπλουστεύσεις. Παρόλα αυτά, η «συνταγή» του change management έχει ασφαλή εφαρμογή σε συστήματα που βρίσκονται σε κρίση ή σε παρακμή. Πολλές από τις εκφράσεις της σημερινής Ελλάδας ή θα κάνουν change management ή θα περάσουν στη λήθη μιας μίζερης βαλκανικής γωνιάς. Ευτυχώς δεν είναι λίγοι οι φορείς της χώρας, που επιχειρούν το μετασχηματισμό, εταιρικό, προσωπικό, κοινωνικό. Ας μην προτρέξουμε για τα αποτελέσματα, μπορούμε όμως να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι...

6 comments:

Anonymous said...

Δηλαδή τα νέα πρόσωπα που θα υλοποιούσαν το change management του ΓΑΠ ήταν η Γκερέκου και η Μαριλένα Κοππά; Κρίμα Γιώργο...

Anonymous said...

Σιγά το change management!!! Η λέξη 'διαπλοκή' τα καλύπτει όλα...

Anonymous said...

Γιώργο γερά μετά το change management θα έλθει και το change government

Anonymous said...

Kai o Benizelos gia change management etoimazetai

Anonymous said...

Σε μια Ελλάδα γεμάτη καπάτσους που κάνουν φοροδιαφυγή, τα ακαδημαϊκά papers περί change management μας έλειπαν...

Στάθης Χαϊκάλης said...

Παρότι 'ακαδημαϊκό' το θέμα του change management, συγκέντρωσε αρκετά, ενδιαφέροντα σχόλια.