Thursday, March 01, 2007

«Χθες το βράδυ ‘σκότωσα’ την Telekom Austria!»


Αυτή την φράση είπε κορυφαίος παράγοντας της χώρας, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία «πυροβολήθηκε» η περίπτωση πώλησης του ΟΤΕ στον αυστριακό οργανισμό τηλεπικοινωνιών. Εκείνο το βράδυ επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα προχωρούσε σε μια κίνηση, που θα σήμαινε ότι έχουμε χάσει -ως Ελλάδα- την αίσθηση του μέτρου, την αντίληψη της προοπτικής.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα ρατσισμού («σιγά μην αγοράσουν οι Αυστριακοί τον δικό μας ΟΤΕ») . Ο αυστριακός οργανισμός είναι μικρότερος, ενώ ο ΟΤΕ έχει μεγαλύτερη γεωγραφική/διεθνή παρουσία. Πέραν αυτών, ακόμα και όσοι είμαστε -για λόγους αρχής- υπέρ της μείωσης του κράτους, η εκχώρηση του ΟΤΕ σε έναν υποψήφιο, όπως η Telekom Austria θα σήμαινε:
- σπουδή της χώρας να εκποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες, περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσα από εναλλακτικές
- πώληση του ΟΤΕ, κατά τρόπο που δεν διασφαλίζει επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς, κάτι που είναι το μείζον ζητούμενο (ένας ιδιωτικός ΟΤΕ υπό την διοίκηση της Telekom Austria, μπορεί να είναι πολύ χειρότερο μονοπώλιο για τα συμφέροντα του καταναλωτή)
-κίνδυνος να πάθει η Ελλάδα ότι συνέβη σε χώρες όπως η Ουγγαρία: «έσπρωξαν» προς πώληση το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κράτους μέσα σε 4-5 χρόνια και τώρα «απολαμβάνουν» μια βαθύτατη οικονομική κρίση, καθώς το δημόσιο έχει ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση ή ως εργαλεία πολιτικής.

Η «δολοφονία» της ιδέας περί Telekom Austria συνέβη ένα βράδυ πριν μερικές εβδομάδες, ωστόσο συνεχίζεται η επικοινωνία με τον αυστριακό οργανισμό, για λόγους αβρότητας. Όπως μου επισήμανε χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος πρεσβείας πολύ σημαντικής χώρας, θεωρεί πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην διείσδυση του Internet στην Ευρώπη των 25. Με λίγα λόγια το μέγα ζήτημα είναι πώς θα προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς για να ωφεληθεί ο καταναλωτής... Η πώληση του ΟΤΕ σε ιδιώτη μπορεί να φέρει λεφτά στα ταμεία του προϋπολογισμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του καταναλωτή.

6 comments:

Anonymous said...

Δηλαδή, πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν κρατικό ΟΤΕ που κάνει τα ρουσφέτια του Γιακουμάτου, και σε μια 'ιμπεριαλιστική' Austria Telecom.

Anonymous said...

Τώρα που ήλθε ο Sawiris δεν χρειαζόμαστε τα μικρομάγαζα των Αυστριακών για να ενισχυθεί η απελευθέρωση της αγοράς.

Anonymous said...

Η Telecom Austria αποτελεί ένα καλό άλλοθι για τους πάσης φύσεως κρατιστές, που θέλουν τον ΟΤΕ έρμαιο του πελατειακού συστήματος.

Anonymous said...

H Telecom Austria και πολύ του πέφτει του ΟΤΕ...

Anonymous said...

Τον ΟΤΕ πόσες φορές τον έχουν σκοτώσει οι πολιτικοί μας;

Anonymous said...

Δε βλέπω πώς οι τρεις λόγοι που θέτετε ώς επιχείρημα για την μη πώληση στην AT, δε θα ίσχυαν στην περίπτωση πώλησης σε οποιονδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι σε καμμία περίπτωση η πώληση του ΟΤΕ δε θα ήταν εγγύηση για την ανταγωνιστικότητα της αγοράς. Θα εξυγείανε όμως άλλη μια περίπτωση στρεβλής συντεχνίας και καναλιού διάχυσης κομματικής εξουσίας (αγαπημένοι προμηθευτές, πελάτες με χρόνια χρέη κλπ, κλπ).
Κρίμα που ούτε σε αυτήν την περίπτωση δε θα τη δούμε...