Monday, March 05, 2007

To blog του Κωστή Χατζηδάκη


Θα έχετε ακούσει αρκετούς Έλληνες πολιτικούς να μιλούν για το Ιντερνετ, αλλά ελάχιστοι έχουν μπει στον κόπο να λειτουργήσουν ένα αξιοπρεπές blog. Για την ακρίβεια, λίγοι το έχουν επιχειρήσει, ενώ ο αριθμός αυτών που αξίζουν μνείας δεν ξεπερνά το δάχτυλο του ενός χεριού. «Σιγά μην βοηθήσει τον Κωστή Χατζηδάκη το blog να κερδίσει τη μάχη της Β’ Αθηνών», θα πουν αρκετοί από εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόχειρα, ισοπεδωτικά ή κυνικά τα πράγματα...

Κι όμως κάνουν λάθος – και εδώ είναι η αξία του εγχειρήματος του Κωστή Χατζηδάκη... Προφανώς το blog δεν θα είναι το βασικό εργαλείο για να «δαμάσει» την αχανή Β’ Αθηνών... Στοιχηματίζω όμως -και το εννοώ- ότι ένα τέτοιο όπλο θα του δώσει «πόντους», που δεν θα μπορούσε να τους πάρει αλλιώς... Πρώτον, υπάρχει ένα κοινό της τάξεως των 600-700.000 Ελλήνων, που είναι καθημερινοί χρήστες του Ιντερνετ. Με μια πολύ πρόχειρη αναγωγή, θα έλεγα ότι πάνω από 250.000 είναι ψηφοφόροι ή έχουν στενή σχέση με ψηφοφόρους της Β’ Αθηνών. Επιπλέον, οι περισσότεροι χρήστες του Ιντερνετ είναι «πολλαπλασιαστές» κοινής γνώμης, λόγω μορφωτικού επιπέδου και εισοδηματικού status.

Δεύτερον, η λειτουργία του blog μπορεί να δώσει μια διαφορετική τοποθέτηση στον Κ. Χατζηδάκη, κάτι που το έχει ανάγκη για να ξεχωρίσει ανάμεσα στα «τέρατα» της Β’ Αθηνών, τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, τον Παναγιώτη Καμμένο, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, την Φάνη Πετραλιά... Πάλι με μια πολύ πρόχειρη αναγωγή, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν 20-40.000 «περίεργοι» ψηφοφόροι της ΝΔ στην Β’ Αθηνών, που θέλουν μια αφορμή, ένα σημάδι, ένα «νεύμα», για να βάλουν ένα σταυρό σε κάποιον που δεν έχει σχέση με το λαϊκισμό, τα θορυβώδη «παράθυρα»... Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα επιλέξουν τον Κ. Χατζηδάκη, είναι βέβαιο όμως ότι είναι μέσα στις πιθανές επιλογές του για β’ ή γ’ σταυρό. Ε, λοιπόν η επικοινωνία του Κωστή Χατζηδάκη με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι ένα μικρό αγκίστρι, που πιθανόν να του δώσει κάποιους από αυτούς τους σταυρούς.

Με την ευκαιρία, μπορούμε να κάνουμε και μια πρόβλεψη: σε αυτές τις εκλογές το Ιντερνετ, ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες, θα παίξει αρκετά πιο αναγνωρίσιμο ρόλο, απ’ ό,τι στις προηγούμενες. Αυτή η θέση χρειάζεται ανάλυση.

Για την ώρα, ας δώσουμε μια ματιά στο blog του Κ. Χατζηδάκη, θεωρώντας δεδομένο, πως όσοι το επιθυμείτε μπορείτε να του τα «χώσετε». Είναι από τους τύπους που το βλέπουν θετικά και «παίζουν» καλά το παίγνιο της αντιπαράθεσης, η οποία έχει αποδυναμωθεί πλήρως στα παράθυρα της TV. Αν έχετε να μας υποδείξετε το blog κάποιων άλλων πολιτικών, μη διστάσετε να το κάνετε σε κάποιο σχόλιο στο δικό μου blog.

4 comments:

Anonymous said...

Δεν νομίζω ότι πρέπει να δίνει 'πόντους' σε ένα τόσο φιλελεύθερο πολιτικό, το δευτερεύων γεγονός ότι έχει ένα καλό blog.

Anonymous said...

Siga min ftiaxoun blog o Giakoumatos kai o Koulouris. Afou einai kathe mera proti mouri sta kanalia, ti na to kanoyn to blog?

Anonymous said...

Κάθε νέα προσπάθεια προσέγγισης του πολίτη είναι καλοδεχούμενη, ιδιαίτερα όταν ο ταλαίπωρος πολίτης έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει – απαντήσει αντί να παρακολουθεί σαν φυτό τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Anonymous said...

O Κ. Χατζηδάκης ήταν μέχρι τώρα ένας πολύ σοβαρός ευρωβουλευτής. Για να δούμε μέχρι πού θα φθάσει για να αντέξει την χοάνη της Β' Αθηνών.