Wednesday, May 02, 2007

«Να προσέξω τον νομάρχη Κέρκυρας»


Τα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μια μικρογραφία των συμπεριφορών της κεντρικής πολιτικής σκηνής, στα θέματα της αποτελεσματικότητας και της διαχείρισης του χρήματος. Κάποιοι μάλιστα λένε, ότι είναι κάτι ακόμα χειρότερο: είναι κακέκτυπο, καθώς στις τοπικές κοινωνίες οι πολίτες διακρίνουν πιο εύκολα την κακοδιαχείριση και τον
εύκολο πλουτισμό.
Αν αυτές οι απόψεις δεν αποτελούν πρωτοτυπία, αξίζει να δώσουμε λίγη προσοχή στο εγχείρημα του κ. Στέφανου Πουλημένου, του καινούργιου νομάρχη της Κέρκυρας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ανήκει σε μια μικρή, αλλά διακριτή μειοψηφία προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΑ), που μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις ή αποδείξεις, ότι οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν άλλοθι για να εμφανίζονται ανίσχυροι να επηρεάσουν το τέλμα δήμων και νομαρχιών.

Αυτή η μειοψηφία των δημάρχων και των νομαρχών έχει εκλεγεί περισσότερο εξαιτίας των ικανοτήτων των προσώπων και λιγότερο λόγω της στήριξης κάποιου κόμματος. Συνήθως έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και κοινωνική καταξίωση, άρα δεν χρειάζονται κάποιο κόμμα για να πιστοποιήσει τις ικανότητές τους.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι δεν έχουν δεσμεύσεις με τα τοπικά συμφέροντα, τα οποία συνήθως στηρίζονται στην «παράκαμψη» των νόμων (της εφορίας, της πολεοδομίας, της αστυνομίας). Πολλοί δήμαρχοι αντλούν εξουσία και άλλα τινά, με το να γίνονται σύμμαχοι των συμφερόντων που αυγαταίνουν, με την «παράκαμψη» του κράτους και των θεσμών. Λίγο πολύ γνωστά, καθώς όλοι μας ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάποιο δήμο… Όπως γνωρίζουμε καλά, ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με την ανοχή ή την συνεργασία της κεντρικής εξουσίας και των κομμάτων...

Ας δούμε τι διαφορετικό μπορεί να γίνει σε δήμους ή νομαρχίες, όπου οι επικεφαλής δεν θεωρούν τα παραπάνω φυσικά ή αυτονόητα. Ο κ. Πουλημένος λέει ότι κατά τη θητεία του θα λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (π.χ. κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος, θέματα καταναλωτή, όροι υγιεινής, κ.λπ.). Αυτό ακούγεται ωραίο, καθώς είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες κερδίζουν ψήφους και άλλα τινά, «διαπραγματευόμενοι» τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο κ. Πουλημένος έχει κρατήσει ο ίδιος ως νομάρχης την εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τρία άλλα μεγάλα θέματα που δεσμεύεται να προωθήσει ο νομάρχης Κέρκυρας είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι μεγάλες παρακάμψεις της πόλης της Κέρκυρας και η αξιοποίηση κάθε επένδυσης για το καλό του νησιού. Ο κ. Πουλημένος σημειώνει ότι η Κέρκυρα πληρώνει ήδη το κόστος της κακοποίησης του περιβάλλοντος και μάλιστα εκεί που πονάει: πρώτον στον τουρισμό και δεύτερον στην ποιότητα ζωής.

Ένα μέρος των παραπάνω εξαρτάται από την επιμονή των τοπικών αρχόντων όπως ο κ. Πουλημένος να παραμείνει σταθερός στους στόχους του. Βεβαίως εξαρτάται και από την ικανότητά του να εξασφαλίσει εκείνες τις συμμαχίες, που θα του επιτρέψουν να αντιπαρατεθεί στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, να στεναχωρήσει ακόμα και πολλούς απλούς πολίτες, που έχουν μάθει ότι ο ρόλος της τοπικής εξουσίας είναι να γίνεται συνένοχος στην παραβίαση των κανόνων της εύρυθμης λειτουργίας μια πόλης.

Μεγάλη ευθύνη πάντως, έχει και η κεντρική εξουσία, που αντί να ενθαρρύνει τις αρκετές εξαιρέσεις ικανών δημάρχων, νομαρχών, συνήθως τους πιέζει να μπουν στο πελατειακό σύστημα. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δημάρχων και νομαρχών, που έχουν πρόγραμμα και διάθεση να κάνουν κάτι δημιουργικό, κόντρα στη μάζα της συνθηκολόγησης. Αξίζει να πούμε μια καλή κουβέντα για όσους ξέρουμε… Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται την συμπαράσταση και την ενθάρρυνση, καθώς τα εμπόδια είναι πολλά και οι πειρασμοί ύπουλοι.

4 comments:

Anonymous said...

Ευχές στο νομάρχη Κέρκυρας να άποφύγει τους πειρασμούς στους οποίους ενέδωσε ο απελθών δήμαρχος Κέρκυρας.

Anonymous said...

Πράγματι, ας κρατάει ο Θεός της Ελλάδος τον (άγιο, απ΄ ότι φαίνεται...) κύριο Νομάρχη μακριά από τους πειρασμούς...

Anonymous said...

Μακάρι...αν και το επώνυμο του κ. νομάρχη δεν μας προϊδεάζει θετικά...

Dr NoNe ∋∈ said...

Με απλά λόγια, χωρίς προλόγους και αναλύσεις,αυτά ίσως αργότερα :)

-Ο κος Πουλημένος για μια εικοσαετία ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ είναι και ήταν άρχων της περιοχής του, ως πρόεδρος στην κοινότητα των Κοινοπιαστών(Κυνοπιαστών) και κατόπιν του σχεδίου "Καποδήστριας", ως δήμαρχος στον Δήμο Αχιλλείων. Τώρα ως νομάρχης του νομού Κέρκυρας.
-Δήλωσε υποψηφιότητα 3 μήνες πριν τις εκλογές και κέρδισε.
Αυτά είναι ορισμένα γεγονότα χωρίς σάλτσες,όπως είπα και ποιο πάνω, τις έχω έτοιμες και αυτές.

Ερώτημα : Γιατί αναρωτιώμαστε συνέχεια για το αξιόμαχο και την εντιμότητα του εκάστοτε Πολιτικού, και γιατί δεν αναρωτιώμαστε για μια φορά, για εκείνους που αφήνουν τα ίδια άτομα ΣΥΝΕΧΩΣ στην εξουσία. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να είναι ΠΑΝΤΑ τα ίδια, τα κατάλληλα πρόσωπα για αυτή τη δουλειά...