Monday, May 14, 2007

Η παράνοια με τις κεραίες τηλεφωνίας, το αλαλούμ επεκτείνεται


Πάνω από ένα χρόνο, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται όμηροι ενός νομικού κενού, που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λήψη όλων των αδειών για εγκατάσταση κεραιών. Οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες διακατέχονται από τεχνοφοβία, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Τα αρμόδια υπουργεία ψηφίζουν νόμους, που ακολουθούν αντιεπιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να κατασιγάσουν την κριτική και το λαϊκισμό. Ενδεικτικό της στάσης της πολιτείας είναι και το εξής: η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) πραγματοποιεί ημερίδες ενημέρωσης, με συμμετοχή έγκυρων επιστημόνων, αλλά και επικριτών της εγκατάστασης κεραιών. Πάντως, στις εκδηλώσεις αυτές απουσιάζουν μόνιμα όλα τα (συν)αρμόδια υπουργεία!
Ας δούμε ένα εύγλωττο πρόσφατο ρεπορτάζ (http://www.euro2day.gr/articles/129220) για το θέμα αυτό, που αναμένεται να παραμείνει μετέωρο αρκετό καιρό, καθώς οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι επιλέγουν ν’ αφήσουν ένα καθεστώς θολούρας... Αυτό αφήνει ζημίες και σε όσους θέλουν να έχουν απρόσκοπτη τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτηση, αλλά και σε εκείνους που θα επιθυμούσαν να έχουν εγγυήσεις για την τήρηση ρεαλιστικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων ελέγχων.

4 comments:

Anonymous said...

Τι λεει ο υπουργός υγείας Δημ. Αβραμόπουλος;

Anonymous said...

Το κινητό μου παθαίνει διαλείψεις και δεν ξέρω με ποιον να τα βάλω: με την εταιρεία κινητής ή με το δήμαρχό μου, που παίζει θέατρο;

Anonymous said...

Απότι βλέπω φουντώνουν οι επιτροπές πρωτοβουλίας γειτονιάς κατά των κεραιών

Αντώνιος said...

δυστυχώς δεν οργανώνονται επιτροπές εναντίον της γελοιότητας...

τα κοινωνικά τα ξέρουμε.

Να συμπληρώσω ότι ακτινοβολία σε δραματικά μεγαλύτερο ποσοστό δεχόμαστε από την τερματική μας συσκευή - το κινητό μας - και όχι από την κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Το κινητό μας, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, ρυθμίζει αυτόματα το μέγεθος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας - όσο πιο κοντά η κεραία, τόσο λιγότερη η ακτινοβολία του κινητού μας.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας: τι συμφέρει καλύτερα, περισσότερες κεραίες ορθολογικά τοποθετημένες ή ελάχιστες;