Thursday, June 21, 2007

Ελληνική μπλογκόσφαιρα: τρία λάθη, μια αδυναμία και πολλές ευκαιρίες…


Για να απαντήσω σε όσους λένε ότι τα βλέπω λίγο ρομαντικά τα πράγματα, μπαίνω στον πειρασμό να αναφερθώ σε τρία λάθη που γίνονται συχνά γύρω από τα ιστολόγια. Ελπίζω να σας δω στο King George, όπου σήμερα έχουμε την εκδήλωση για τα blogs, το Internet και τις επόμενες εκλογές. Εκεί είναι δροσερά, ο ψηφιακός κόσμος διατηρεί το πλεονέκτημα να ρυθμίζει μόνος του τη θερμοκρασία του... Με την ευκαιρία, ας δούμε τα τρία λάθη σχετικά με την μπλογκόσφαιρα, που κάνουν κάποιοι πολιτικοί, ορισμένες επιχειρήσεις και κάποιοι bloggers.

ΠΡΩΤΟ ΛΑΘΟΣ, ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: ορισμένοι πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι ένα επιπλέον «καλούδι». Ότι τα blogs είναι ένα πρόσθετο εργαλείο για να βρουν λίγες ψήφους επιπλέον και μια ευκαιρία για να «παιχθεί» το show της δημοκρατίας, της συμμετοχής, του διαλόγου… Ευτυχώς, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι πολιτικοί, που αντιλαμβάνονται ότι οι διαδικασίες της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού αλλάζουν ριζικά με την εξάπλωση του Internet και των social media. Ο κόσμος της μπλογκόσφαιρας είναι άγριος και απειλεί να αποκαλύψει όσους πολιτικούς θέλουν να «στριμώξουν» τα blogs, τα fora και τα social media στη «στρούγκα» της ελεγχόμενης πληροφορίας.

Ο Λαζόπουλος καταγγέλλει ότι, ενώ ξεμπροστιάστηκε το επεισόδιο στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, δεν αποκαλύφθηκε αντίστοιχο αστυνομικό έγκλημα που είχε γίνει το 2001 επί ΠΑΣΟΚ… Λάκη, Λάκη, δεν φταίει η αντιπολίτευση που το 2007 έγινε «βούκινο» το επεισόδιο στο τμήμα της Ομόνοιας, ενώ το 2001 «μούγκα»… «Φταίει» το ότι στις μέρες μας φθάνουν λίγες ώρες για να μεταδοθεί ένα συμβάν μέσω Internet, κόντρα στη λογική των συμβατικών media. Το 2001 το σύστημα όπου εσύ, πιθανόν και εγώ, ήμασταν συνομιλητές ή και συνεργάτες, είχε τη δυνατότητα να κρατάει σε «χαμηλές πτήσεις» τις καταγγελίες για τα αδικήματα της αστυνομίας. Τα κινητά, σε συνδυασμό με τα blogs, μπορούν να φέρουν εκρήξεις μεγατόνων το 2007, ενώ πριν έξι χρόνια…

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ορισμένες επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν τη δυναμική των blogs και να αποκτήσουν σχέσεις επιρροής, όπως συνέβη με τα συμβατικά Μέσα… Τα γεγονότα, όπως δείχνουν αρκετά περιστατικά στις ΗΠΑ, διαψεύδουν αυτή τη προσέγγιση. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι τα social media και τα blogs θα ανοίξουν το παιγνίδι της πληροφορίας… Η απάντηση σε ένα blog που δυσφημεί μια εταιρεία, δεν μπορεί να είναι η απόπειρα φίμωσής του. Η καλύτερη απάντηση είναι το άνοιγμα ενός άλλου blog για να πει η εταιρεία τη δική της αλήθεια. Οι νόμοι της επικοινωνίας λένε ότι, όσο περισσότερο ένας Οργανισμός, μια εταιρεία, ένας πολιτικός κερδίζει σε έλεγχο της πληροφορίας, τόσο χάνει στον τομέα της αξιοπιστίας. Το παιγνίδι ανοίγει και οι επιχειρήσεις, όπως και οι πολιτικοί, θα υποχρεωθούν, αργά ή γρήγορα, να συμμετάσχουν, συνειδητοποιώντας ότι, τώρα πλέον, είναι λιγότερο ισχυροί από την προ broadband και blog περίοδο. Τώρα, ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει δημοσιογράφος και να καταγγείλει τον πολιτικό που αντιπαθεί ή την εταιρεία που του έδωσε ελαττωματικά προϊόντα.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ BLOGGERS: ορισμένοι δραστήριοι του blogging δείχνουν να ανησυχούν για το ότι διάφοροι «επώνυμοι» και «μισοανώνυμοι» (δημοσιογράφοι κυρίως ή πολιτικοί) σπεύδουν να δημιουργήσουν ιστολόγια… Είναι κατανοητές οι ενστάσεις τους και εύλογες οι ανησυχίες τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνει το blogging στο σημερινό πλαίσιο. Είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί. Θα μπουν καινούργιοι στο «πλοίο», άλλοι από ματαιοδοξία, άλλοι γιατί έχουν κάτι σημαντικό να πουν και αρκετοί για να εκτονωθούν. Ουδείς μπορεί να τους το απαγορεύσει. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πρώιμοι, δραστήριοι και παραγωγικοί bloggers είναι να καλοσωρίσουν τους όψιμους, που θα το κάνουν με ενδιαφέρον και έχουν προστιθέμενη αξία... Να δυναμώσουν οι «πυρήνες» που θα καταφέρουν, μέσα από τη μοναδικότητα του κάθε μέλους τους, να διατηρήσουν τον πήχη της καλής επικοινωνίας ψηλά.

ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ: ο εύκολος τρόπος με τον οποίο ορισμένα άτομα μπορούν να βρίζουν, να χυδαιολογούν και να προσβάλουν μέσα από σχόλια κάποιων blogs, δεν αποτελεί εύσημο της νέας επικοινωνίας. Δεν αρκεί ο αυτοπεριορισμός. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργικών bloggers μπορεί να το θέσει ως πρόβλημα, ώστε να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και δυσφημίσει ένα πολύ δυναμικό κανάλι επικοινωνίας.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ: αν μείνουμε στα προηγούμενα, τότε θα μπούμε στις γραμμές εκείνων που πιστεύουν ότι τα blogs είναι άλλο ένα μονοπάτι για τη μιζέρια... Θα ήταν όμως υπερβολή. Παρά τις αδυναμίες, παρόλο που η ελληνική μπλογκόσφαιρα βρίσκεται σε παιδική ηλικία, προσφέρει εναλλακτικούς δρόμους ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και προσωπικής έκφρασης... Θα χρειαστεί δουλειά, θα γίνουν και άλλα λάθη, αλλά είναι μονόδρομος και μάλιστα δημιουργικός.

6 comments:

spallantzas said...

Eξαιρετική σύντομη καταγραφή της κατάστασης στην ελληνική blogoσφαιρα. Κρατώ κυρίως αυτό :
" Να δυναμώσουν οι «πυρήνες» που θα καταφέρουν, μέσα από τη μοναδικότητα του κάθε μέλους τους, να διατηρήσουν τον πήχη της καλής επικοινωνίας ψηλά."

K-Top said...

Θα έμενα στο τελευταίο. Οι πολλές ευκαιρίες. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη. Κάποιοι θα προσπαθήσουν (μάταια) να ελέγξουν το χώρο θα το καταφέρουν μερικώς ή τουλάχιστον έτσι θα νομίσουν. Η φύση του ίντερνετ είναι τέτοια όμως που από κάπου θα ξεπηδάει κάτι που δεν είχαν προβλέψει.

Πολλοί μπλογκερς θα παρασυρθούν στο κύμα των παραδοσιακών media, θα αρχίσουν να κυνηγάνε κλικ, θα λασπολογήσουν, θα προωθήσουν συμφέροντα, να κάνουν δημόσιες σχέσεις κλπ. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ΤιΒι. Η επιλογή. Και είναι επιλογή μου ποιο μπλογκ θα διαβάσω, τι υλικό θα βάλω μέσα στο μπλογκ μου και αν θα φτιάξω ένα μπλογκ που προσπαθεί να τραβήξει κόσμο με κάθε τρόπο.

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως όταν πολλαπλασιαστούν τα μπλογκς θα είναι αδύνατο να βρεις κάτι αν δεν το προωθήσουν οι "αρχηγοι" της μπλογκόσφαιρας πράγμα που θεωρώ τελείως λάθος. Όταν ψάχνεις να βρεις κάτι που είναι γραμμένο το βρίσκεις. Και σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα όπου έπρεπε να έχεις άκρες για να γραφτεί η ιστορία σου, πλέον την γράφεις μόνος σου. Και αφού γράφεται και δημοσιεύεται, κάποιοι θα την βρούνε, άλλοι εύκολα, άλλοι δύσκολα, κάποιοι θα εμπνευστούνε, καποιοι θα κινηθούνε. Η αμεσότητα και διαδραστικότητα του μέσου, είναι αυτό που το διαφοροποεί από κλασσικά ΜΜΕ.

kelly alamanou said...

είναι μονόδρομος και μάλιστα δημιουργικός.
Προσωπικά κρατάω αυτό και καλημερίζω!

Anonymous said...

Πολύ καλή η σημερινή σας εκδήλωση!

Unknown said...

Σήμερα έγραψα ένα θέμα σχετικό με την ανωνυμία και τη συνδύασα με την υβρεολογία που αναφέρετε σαν λάθος. Ελπίζω να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος αφού όπως φαίνεται διαφωνείτε.
Είναι η ανωνυμία πρόβλημα;Οι ύβρεις;

Anonymous said...

ναι, κυριε χαικαλη, εχετε δικιο σε ολες τις επισημανσεις και πιστευω οτι ειναι ζητημα χρονου να υπάρξει, μερικη εστω αυτορυθμιση του θεματος.
οσο για τους πολιτικούς, νομιζω ότι εχουν καθε δικαιωμα να στηνουν ιστοσελίδες, ακομη και να δημιουργουν μπλογκ. αν αντεχουν ή αν καταλαβαινουν τη δυναμη ή την αδυναμια του μέσου, ειναι δικο τους θεμα. παντως στη γαλλια οι δυο μεγαλοι υποψηφιοι, τις ιστοσελιδες τους χρησιμοποιησαν για να ανακοινώσουν την υποψηφιότητα τους. Ναι, άλλο ιστοσελίδα, αλλα γινομαι μπλογκερ, αλλα....
σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Και ο Καρπίδης, σωστός
ριτσα μασουρα