Monday, June 25, 2007

Όχι άλλο «γύρω-γύρω όλοι» στην υπόθεση Τσιπρόπουλου, μια συγκεκριμένη πρόταση...


Δεν είναι έκπληξη το ότι, επί αρκετούς μήνες, αιωρείται και μετεωρίζεται το ζήτημα Τσιπρόπουλου, αλλά η κατάσταση έχει παραμείνει στο εξής επίπεδο: οι bloggers και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται και συμπαρίστανται και η υπόθεση συνεχίζεται στα δικαστήρια. Το έχω γράψει ξανά, ότι στις 30 Οκτωβρίου 2006, στο Internet Governance Forum του ΟΗΕ, που είχε γίνει στο Καβούρι τις ημέρες που ξέσπασε η υπόθεση, έγινε «θόρυβος» ο οποίος ήταν αρνητικός για τη χώρα.

Τότε είχαμε τη δικαιολογία ότι το ζήτημα ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του θεσμικού πλαισίου της κοινωνίας. Τώρα, όμως, που έχουν περάσει 10 μήνες; Με αυτά τα δεδομένα, είναι ρεαλιστική η εξής πρόταση: ορισμένοι πολιτικοί, ας πούμε αυτοί που συμμετείχαν στην πρόσφατη ημερίδα για τα blogs, να κάνουν μια κοινή έκκληση/παρέμβαση προς το Κοινοβούλιο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου, όσον αφορά σε ζητήματα που προκύπτουν από την διείσδυση του Internet και των συναφών μορφών επικοινωνίας. Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική Δημοκρατία δείχνει άλλοτε αμήχανη και άλλοτε εξαιρετικά αργοπορημένη σε θεσμικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν από την ταχεία εξάπλωση των νέων τεχνολογιών.

Και μια δεύτερη πρόταση: η δραστήρια σε πολλά θέματα Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μαζί με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού να οργανώσουν μια ημερίδα με θέμα τα θεσμικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την διείσδυση του Internet. Είναι φυσικό, αντί να «ανακαλύπτουμε τον τροχό», να δούμε τι έχουν κάνει κοντινές μας χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, το προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπενθυμισθεί εδώ, ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων εκφράζει τεχνοφοβία (διαθέτω σχετικές έρευνες), ενώ πολλές οικογένειες διατυπώνουν υπερβολικούς φόβους για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά από το Internet.

1 comment:

Anonymous said...

Σιγά μην κάνουν όλοι αυτοί παρέμβαση για το θέμα... Ο θεσμικός χυλός της Ελλάδας τους εξυπηρετεί όλους!