Friday, June 29, 2007

Για την Πάρνηθα, ρε γαμώ το...


Μέσα στα αποκαϊδια αυτών των ημερών, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν εθελοντές που τρέχουν μες στη φωτιά της Πάρνηθας για να σώσουν ό,τι προλάβουν. Εθελοντές, που όλο το καλοκαίρι, ανεξαρτήτως πυρκαγιών, τρέχουν κάθε μέρα στην Πάρνηθα για να διαφυλάξουν το δάσος και το δρυμό...

Για τα υπόλοιπα δεν θα πω πολλά... Ο συνεργάτης μου Δημ. Σταματίου τράβηξε κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν τα σημάδια της καταστροφής, μέσα από το σύμπλεγμα της πόλης που θα "το πληρώσει". Μια μόνο κουβέντα για τα υπόλοιπα: η χώρα μπορεί να έχει ευτραφείς πολιτικούς, μητροπολίτες, ακαδημαϊκούς. Το να έχει, όμως, ευτραφείς αρχηγούς της Πυροσβεστικής ή "κορυφαίους" του Στρατού και των δυνάμεων Τάξεως είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης: όλα έχουν αφεθεί τόσο πολύ στην τύχη τους, πολλοί έχουν γίνει τόσο δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε ξεχάσαμε ότι ένας χοντρός πυροσβέστης είναι απόδειξη πως η Πυροσβεστική δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της.

Τέλος, όταν ο Φούρλας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μιλάνε με 30 τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς την ώρα, τότε πόσο χρόνο και μυαλό έχουν για να κάνουν συντονισμό;

Γι’ αυτό το λόγο, ας ξαναθυμηθούμε τους εθελοντές, τα παληκάρια που με αθωότητα και αποφασιστικότητα αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους για ένα πεύκο, μια πηγή, ένα θάμνο... Το δικό μας θάμνο...

9 comments:

Anonymous said...

Ναι, καλώς το επισημαίνετε. Είναι ένα κεφάλαιο που το αγνοούμε μέσα στη δίνη της απονομής ευθυνών. Οι εθελοντές είναι ένα ακριβό κομμάτι της σύγχρονης ζωής και πιστεύω ότι στο μέλλον θα αποβεί και ισχυρό.
Εχω εκφράσει τη λύπη και την οργή μου ( στο μπλογκ ) για όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά κι εγώ όπως και τόσοι άλλοι παραμένουμε...πιστοί στα λόγια , ακυρώνοντας στην πράξη την έννοια οχι τόσο του εθελοντή, αλλά του ενεργού πολίτη, μια έννοια που νομίζω περιλαμβάνει και τον εθελοντισμό.
σας ευχαριστώ
Ρίτσα Μασούρα

Unknown said...

Καλά τα λέτε...Ρίτσα μη γράφεις σαν ανώνυμη με το υπογραφή στο τέλος. Και μην ακούς βλακείες που λένε πως κάνεις διαφήμιση στο blog σου. Το να λες από πιο blog είσαι βοηθά στη γνώμη αυτού που σε διαβάζει...

Antonios Politakis said...

Ενα κρητικό άσμα έλεγε "πήραν οι γωνιές φωτιά και θα καούν τα ανώγεια". Τελικά κάηκε η ελούντα. Όλη η ελλάδα φλέγετε αλλά δεν είναι για καλο.

Anonymous said...

Παιδιά νομίζω αδικείται τους απλούς πυροσβέστες που έχουν αποδείξει άπειρες φορές ότι αγωνίζονται με αυτοθυσία κάθε φορά που υπάρχουν και πυρκαγιές και σεισμοί και όποια άλλη καταστροφή. Σαφώς είναι προς έπαινο η προσφορά των εθελοντών (αν και μάλλον είναι καθήκον όλων μας, διότι παλιά θυμάμαι στο χωριό μου κάθε κάποια περίοδο ήταν κάποιοι υπεύθυνοι να τρέξουν σε περίπτωση πυρκαγιάς και αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλους μας), αλλά η δουλειά που κάνουν οι πυροσβέστες "δεν πληρώνεται με τίποτα"!

Anonymous said...

συγγνώμη αδικείτε, αντί αδικείται

ανεστης said...

Φίλε δροσερέ πλατανε
κανείς δεν υποτιμά τη δουλειά των πυροσβεστών, ίσα-ίσα.
Νομίζω όμως ότι πρόθεση του Στάθη είναι να μιλήσει για τους εθελοντές διότι ευαισθητοποιούνται και ενεργούν, παρα το οτι θα μπορούσαν να μιμηθούν τους υπόλοιπους συνέλληνες που τα περιμένουν όλα απο το κράτος.
Και αυτό (το να κάνεις την υπέρβαση, να προσφέρεις ανιδιωτελώς και πέρα απο την τυπική υποχρέωση) είναι ανεκτίμητο στην Ελλάδα σήμερα.

nandia said...

Karpidis. Ως ασχετη στα τεχνικά, επειδή ειχα ξεκινησει την πρωτη μερα με google και περασα στο wordpress αμέσως μετά, όταν χρειάστηκε να σχολιασω μπλογκ που δεν επαιρναν το ανωνυμος και ζητούσαν γιουζερνειμ κλπ, εφτιαξα ενα άλλο με το όνομα Ναντια, αλλά και εκεί μπερδεύτηκα σαν το κουβάρι.Ετσι, βρηκα την ευκολη λύση , παραθετω το ονομα και το σάιτ μου και γνωριζομαι με ολη αυτη την υπέροχη παρέα που τ ην ευχαριστώ
Ιδεες ακουω, προσφορές δεκτές και καλές διαθέσεις ακόμη πιο δεκτές
Ρίτσα Μασουρα

nandia said...

Οσον αφορά τους πυροσβέστες, τους βγάζω το καπέλο. Μοναδική η προσφορά τους. Χρυσάφι επρεπε να τους πληρώνει το κράτος και να τους εκπαιδεύει διαρκώς. Απλώς τους ξεχνάμε μέσα στον ορυμαγδό της καταστροφής.
Ρίτσα Μασούρα
ritsmas.wordpress.com

BioLogos said...

Αν όμως υπήρχε και επί της ουσίας στρατηγικός σχεδιασμός αντι για PR μεσω των ΜΜΕ ίσως να είχαν αξιοποιηθεί και οι εθελοντές με μεγαλύτερο αποτέλεσμα!