Tuesday, June 12, 2007

Blogs που διευρύνουν το διάλογο


Από blogger μου υποβλήθηκε η ερώτηση, ενόψει της εκδήλωσης της 21ης Ιουνίου, ποια ιστολόγια διευρύνουν το διάλογο, ποια θέτουν ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών, ποια είναι εκτός του ισχυρού κλίματος διαμεσολάβησης που χαρακτηρίζει τη χώρα. Συνεργάτης μου, είχε την καλοσύνη να μου υποδείξει ορισμένα blogs, τα οποία θα μπορούσαν να καταχωρηθούν σε εκείνα που ανοίγουν τον διάλογο, ξεπερνούν το επίπεδο της προσωπικής έκφρασης και «συζητούν» θέματα που αφορούν ένα ευρύτερο αριθμό πολιτών. Από αυτά πρόλαβα και είδα τα παρακάτω:

http://polites4change.blogspot.com/
http://edrana.blogspot.com/
http://thelonapo.blogspot.com/
http://almelidis.wordpress.com/

Είναι αξιόλογα... Τα είδα με το κριτήριο κάποιου που πιστεύει ότι, αυτή τη στιγμή, έχει αξία να διευρυνθεί η δημόσια συζήτηση, να αποκτήσουν ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ φωνή πολίτες που ενδιαφέρονται για την ποιότητα ζωής, τη λειτουργία της γειτονιάς, της πόλης, των κοινών... Με άλλα λόγια, ακόμα και αν έβλεπα κάποια στοιχεία, για τα οποία θα μπορούσε να εκφρασθεί κάποια κριτική παρατήρηση, δεν θα το έκανα, γιατί –κατά την ταπεινή μου άποψη- το πρώτο ζητούμενο είναι να ξαναβρούν οι πολίτες φωνή και έκφραση. (Για να μην γίνει καμία παρεξήγηση, δεν είδα τίποτε που θα είχε έννοια να καταναλωθεί γι’ αυτό ενέργεια κριτικής).

Τέλος, για να μην θεωρηθεί ότι η ανάπτυξη του διαλόγου που επιτρέπει το διαδίκτυο αφορά μόνο ζητήματα δημοκρατίας, ή τοπικών κοινωνιών, να υπενθυμιστεί κάτι που διατρέχει όλα τα σημειώματα αυτού του ιστολογίου: η «υποχρεωτική πορεία» προς την απελευθέρωση του διαλόγου και της έκφρασης των πολιτών αφορά επίσης τη λειτουργία:
-των επιχειρήσεων (με την ανάπτυξη της φωνής των καταναλωτών και των εργαζομένων),
-των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (που θα αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο) και
-των πάσης φύσεως ηγεσιών (που θα ελέγχονται με πιο άμεσο τρόπο).

Σε επόμενα posts θα δώσουμε μια ματιά σε ιστολόγια του εξωτερικού, όπου είναι φανερό πώς αυτά λειτουργούν στην πράξη (επανέρχομαι στην υπόδειξη της έρευνας της Edelman που θέτει αρκετά από αυτά τα ζητήματα, με ονόματα, διευθύνσεις, αλλά και αναλύσεις)...

Για την ώρα, ας κάνουμε μια «βόλτα» στα ελληνικά blogs που αναφέρονται πιο πάνω, όπου συμπολίτες μας βρίσκουν το χρόνο και την όρεξη να εντοπίζουν θέματα, που εμπλουτίζουν το δημόσιο διάλογο...

1 comment:

Anonymous said...

Ενδιαφέροντα blogs. Καλά κάνετε και μας τα προτείνετε.