Tuesday, July 03, 2007

Το μήνυμα από τα 5,2 δις ευρώ της Marfin...


Η συγκέντρωση 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου της Marfin αποτέλεσε μια εξέλιξη που σχολιάσθηκε από όλα τα διεθνή media. Το ποσό είναι τεράστιο στην κλίμακα του παγκόσμιου συστήματος της κεφαλαιαγοράς. Δύο – τρία σημεία που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και εμάς:

1. Οι διεθνείς κεφαλαιούχοι και τα αμοιβαία συμμετείχαν, επειδή "ψήφισαν" την ιδέα του κ. Α. Βγενόπουλου να επενδύσει αυτός για λογαριασμό τους στην ΝΑ Ευρώπη, όπου τα αμερικανικά ή βρετανικά funds γνωρίζουν ότι υπάρχουν ρίσκα.

2. Στην αύξηση συμμετείχαν οι πιο σημαντικοί "θεσμικοί" του κόσμου, όπως η Fidelity και η Templeton.

3. Η επένδυση αυτών των κεφαλαίων είναι μια υπόθεση που δείχνει ότι η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες και το μικρό μέγεθος της χώρας, έχει περιθώρια να παίξει κάποιο ρόλο στην παγκοσμιοποίηση.

Κάποιοι θα πουν "τι μας αφορά εμάς"… Στο βαθμό που πολλά νέα παιδιά αναζητούν δουλειά σε φορείς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος, είναι χρήσιμο να υπάρχουν ελληνικοί Όμιλοι που αναπτύσσουν δραστηριότητες έξω από τα σύνορα της χώρας. Ο κ. Α. Βγενόπουλος έχει αρκετούς "άσπονδους φίλους", που κατά καιρούς υποστηρίζουν μια σειρά κριτικές θέσεις για την Marfin. Αυτή τη στιγμή, όμως, το ενδιαφέρον και σημαντικό είναι ότι έκανε μια κίνηση στην παγκόσμια σκακιέρα.

1 comment:

Anonymous said...

Απότι διαβάζω στα ξένα sites, θεωρείται πολύ μεγάλο γεγονός.