Sunday, July 15, 2007

Πρωτιές για την Ελλάδα που είναι αχρείαστες


Η Ελλάδα διαθέτει ορισμένες "πρωτιές" που δεν την κολακεύουν. Οι συνέπειες δεν "ρυτιδώνουν" μόνο την εικόνα της χώρας... Επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ, τελικά, πλήττουν κατά κανόνα τους πιο αδύνατους από αυτούς. Ορισμένα παραδείγματα τέτοιων "υπερήφανων" επιτυχιών είναι χαρακτηριστικά:

-η Ελλάδα είναι πρώτη σε συχνότητα και σε θύματα οδικών ατυχημάτων (κρατάει χρόνια αυτή η πρωτιά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης)

-πρώτη στο κατά κεφαλήν κάπνισμα,

-πρώτη στους δείκτες παχυσαρκίας και υπέρβαρων ατόμων,

-πρώτη στην πολυφαρμακία,

-πρώτη (και με διαφορά) στην κατά κεφαλήν δαπάνη για τυχερά παιγνίδια (χωρίς να υπολογίζονται οι παράνομες μπαρμπουτιέρες),

-μεταξύ των πρώτων στους δείκτες της διαφθοράς,

-πρώτη στο σνομπάρισμα του Internet (...δόξα τω Θεώ, αυτό προκύπτει από πολλούς δείκτες).

Οι προεκλογικές καμπάνιες αποτελούν ενίοτε ευκαιρία να τίθενται τέτοιου είδους προβληματισμοί... Εφόσον, βεβαίως, η μάχη γίνεται βάσει προγραμμάτων και εφόσον το περιεχόμενο ξεπερνάει τα στενά όρια των οικονομικών παροχών και των διορισμών. Τα social media με το δυναμισμό τους μπορούν να πιέσουν, ώστε να μπουν στο δημόσιο διάλογο θέματα που έχουν διαφύγει από την agenda των κομμάτων εξουσίας.

Μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει χαρίσματα και παραδόσεις που μπορούν -μετά από συνειδητοποίηση της ζημιάς που κάνουν τέτοιες "πρωτιές"- να περιορίσουν τέτοια φαινόμενα παραίτησης... Τώρα που θα κάνουμε κάποιες ωραίες διαδρομές για τις διακοπές μας, θα συναντήσουμε όμορφα μέρη, που θα μας δώσουν την ευκαιρία να σκεφτούμε ότι αξίζει μια οργανωμένη προσπάθεια για πιο υγιεινή ζωή, λιγότερες δήθεν "μαγκιές", πιο υψηλή αισθητική, ισχυρότερο ενδιαφέρον για την ποιότητα ζωής, τη δική μας και του διπλανού μας.

4 comments:

Anonymous said...

Υπόσχομαι ότι φέτος που θα επισκεφτώ το τοπίο της φωτογραφίας του post, το Ναυάγιο, δεν θα καπνίσω.

Anonymous said...

Πηγές; Είχα την εντύπωση ότι οι Βρετανοί ήταν κορυφή στην παχυσαρκία.. ή ήταν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες; Χμμμμ....

Στάθης Χαϊκάλης said...

@corfiot
Το είχα δει σε ένα χάρτη του Newsweek πριν ένα χρόνο. Θα το ελέγξω, βρίσκοντας κάποια πιο φρέσκα στοιχεία. Σχετικά με τις εγκυμοσύνες, είναι μάλλον θέμα εκτίμησης και όχι στατιστικών, ειδικά οι ανεπιθύμητες...

Anonymous said...

Εχεις δίκιο κουραστήκαμε να μιζεριάζουμε. Αυτά που μας στεναχωρούν είναι πολλά, το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας στο δικό του μικρό χώρο για να έχει μετά απαίτηση και από τους αλλους.