Wednesday, July 25, 2007

Γιατί πάω προς ένα "άσχημο", υβριδικό αυτοκίνητο...



Λίγο πριν τις 6 το πρωί και ακούω ένα λογίδριο στην τηλεόραση, πως, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια (λεκτική) παρέμβαση για το περιβάλλον, εμείς οι πολίτες δεν κάνουμε κάτι για την προστασία του. Το Think Positive, αυτό εδώ το ιστολόγιο, ξεκίνησε την πορεία του με την πολύ ευγενή φιλοδοξία, δίνοντας όρκους ότι δεν θα είναι άλλο ένα βήμα γκρίνιας και ατέρμονης κριτικής.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η απόφασή μου είναι να στραφώ για το επόμενο οικογενειακό μου αυτοκίνητο σε ένα υβριδικό μοντέλο. (Τώρα πλέον δεν κυκλοφορεί μόνον από έναν κατασκευαστή, άρα αποφεύγω και την έμμεση διαφήμιση). Μεταξύ μας, τώρα, τα μοντέλα που κυκλοφορούν, δεν μπορούν να σταθούν εύκολα σε αυτή την καταιγιστική συζήτηση που γίνεται κάθε μέρα, ως προς το ποια αυτοκίνητα είναι εξαιρετικής αισθητικής και αχαλίνωτης ιπποδύναμης. Αφήστε που, στην Ελλάδα πλέον ο πήχυς έχει ανεβεί στο επίπεδο του Porsche Cayenne.

Σας αναφέρω αυτές τις σκέψεις, γιατί, πρώτον, δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι ηρωικό. Αυτή τη στιγμή, νοιώθω ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, π.χ. δεν διανοούμαι να αγοράσω ένα μοντέλο που να έχει διπλάσια κατανάλωση βενζίνης απ' ό,τι ένα υβριδικό. Δεύτερον, κάνοντας ένα μικρό τσεκάρισμα της "εικόνας" μου, "δεν δίνω μία" για όσους πουν ότι οδηγώ ένα αυτοκίνητο που δεν είναι μέσα στα πιο όμορφα και πιο γρήγορα.

Τρίτον, από την μικρή έρευνα που έχω κάνει, καθώς δεν διαθέτω πολύ χρόνο για έρευνα αγοράς, έχω αντιληφθεί ότι τα υβριδικά έχουν και κάποια "κουσούρια", όπως:

-χάνουν χώρους τους οποίους καταλαμβάνουν τα ηλεκτρικά "σύνεργα",

-έχουν λιγότερα "γκάζια" από τα αντίστοιχα συμβατικά,

-πιθανόν σε 2-3 χρόνια να έχει προχωρήσει η υβριδική τεχνολογία, άρα αυτό που θα αγοράσεις τώρα ίσως θα χάσει κάτι από την τιμή μεταπώλησης,

-μάλλον το πληρώνεις κάτι παραπάνω το υβριδικό, οι κατασκευαστές ζητάνε premium.

Στην ιστορία υπάρχει και ένα "ψιλοβρώμικο" μυστικό... Η κόρη μου και ο γιος μου (14 και 13), έχουν "τσιμπήσει" και θεωρούν πολύ καλή μια τέτοια επιλογή, όχι μόνο για την αξία του αυτοκινήτου, αλλά και από την πλευρά του style... Δεν έκανα και πολύ μεγάλη προσπάθεια να τους το "πουλήσω", το επιδίωξα με χαλαρό τρόπο. Αυτό που έχει αξία για τη διήγησή μας, είναι ότι τα παιδιά κατάλαβαν την αξία του να καταναλώνεις το 50-65% της βενζίνης, που θα έκαιγες αν αγόραζες το αντίστοιχο συμβατικό αυτοκίνητο...

Το επιμύθιο σε όλα αυτά είναι αυτό που ανέφερε ο δημοσιογράφος στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή: για το περιβάλλον είμαστε όλο λόγια σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχουν πολιτικές, ούτε πρότυπα προσώπων να μας εμπνέουν... (Για να μην νομίσετε, πάντως, ότι μέσα σ’ αυτή τη ζέστη ήθελα να σας πω ότι έχω στην οικογένειά μου συγκροτημένη πολιτική περιβάλλοντος ή ότι εμπνέω τα παιδιά μου, σε επόμενο post θα σας πω μια άλλη διδακτική ιστορία, όπου την πάτησα και θα πρέπει να κάψω το πτυχίο μου του μηχανολόγου).

Αν, λοιπόν, έχουμε λίγη φωνή από τα ιστολόγια ή τα μετερίζια που βρίσκεται ο καθένας μας καθημερινά, θα πρέπει να πούμε με επιμονή, να σταματήσουν τα λόγια και οι δεκάρικοι για το περιβάλλον και να υποβληθούν πολιτικές μέτρων, που θα είναι ρεαλιστικές και δεσμευτικές. Σε αυτό το εγχείρημα χρειάζεται και μια καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας, για να περιορίζει ο καθένας μας κάθε χρόνο την κατανάλωσή του κατά 4-5 kilowatt και 5-6 λίτρα βενζίνης. Κοιτάξτε λίγο γύρω σας και θα καταλάβετε πόσο απλό είναι...

ΥΓ. Δείτε και σχετικό σχόλιο του Φοίβου Καρζή, όχι για το αυτοκίνητο, αλλά για την τραγωδία του ότι οι ηγεσίες μας και η νοοτροπία μας, μας έχουν οδηγήσει σε ένα σημείο, όπου κανένας μας δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για το στοιχειώδες και αυτονόητο: να κάνει 1-2 απλές κινήσεις, ώστε να μειωθεί κατά τι η ενεργειακή κατανάλωση. Το σχόλιο του Φ. Καρζή κινείται, όπως πάντα, σε υψηλό επίπεδο ανάλυσης, συγκρινόμενο με την απλή σκέψη μου για το υβριδικό αυτοκίνητο.

7 comments:

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω με τη λογική του παραδειγματισμού από ανθρώπους που έχουν προβολή με δικές τους πράξεις να αποδεικνύουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον για το περιβάλλον.
Όμως σύμφωνα με έρευνες η ενέργεια που απαιτείται για να κατασκευαστεί ένα υβριδικό αυτοκίνητο, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Η μειωμένη εκπομπή ρύπων δεν ισοσκελίζει τη διαφορά αυτή με αποτέλεσμα το ενεργειακό ισοζύγιο του αυτοκινήτου (κατασκευή-χρήση-ανακύκλωση) να είναι χειρότερο ενός συμβατικού (Χρωστάω το site που αναφέρει τα στοιχεία).
Εν κατακλείδι, συμφωνώ με την ευαισθητοποίηση αλλά οφείλουμε να έχουμε και να παρέχουμε την πληρέστερη και σωστότερη δυνατή ενημέρωση

Anonymous said...

Αγαπητέ κύριε Χαικάλη,

πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας, με ανησυχεί και μένα η έλλειψη ουσιαστικής ευαισθητοποίησης των πολιτών...όλο λόγια και ηχορύπανση είμαστε που και αυτή ζημειώνει το περιβάλλον. Χθές ανέβαινα τη Κηφισίας το βράδυ, την ώρα που αγκομαχούσε η ΔΕΗ, που έβραζε το καραφλό, τσιμεντένιο λεκανοπέδιο...και ήταν όλες οι τεράστιες επιγραφές και ταμπέλες των καταστημάτων φωτισμένες. Κανένας (?) καταστηματάρχης δε σκέφτηκε φεύγοντας έστω και για ένα βράδυ, να κλείσει τα φώτα, τις ταμπέλες, τις επιγραφές;;;Ηθελαν να συνεχίσουν να διαφημίζουν τον καταναλωτισμό και την ύπαρξή τους όλο το βράδυ στην ταλαιπωρημένη καυτή πρωτεύουσα..Και όλα τα ραδιόφωνα να γκρινιάζουν....και οι τηλεοράσεις μαζί, για το επικείμενο blackout..Δε σας κρύβω τότε ευχήθηκα...ας γίνει επιτέλους αυτό το Blackout μπάς και γίνουμε άνθρωποι, έστω και για λίγο...για μια στιγμή..

Αχιλλέας Ιωακειμίδης

Anonymous said...

Κυριε Χαικάλη, εξ όσων δυναμαι να γνωρίζω ,μονον ενας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου διαθέτει υβριδικό αυτοκινητο επ ονοματι του.
Γνωρίζουμε λίγα πράγματα γι αυτό και είναι καλό να μας ενημερώνετε κατα καιρούς για τέτοιου είδους θέματα. Βεβαίως εδω τίθεται ενα σοβαρό θέμα : ποιός από όλους αυτούς που κυκλοφορούν με τα τεραστιου κυβισμού αυτοκίνητα, τα οποία τα βλέπουμε ανεβασμένα πάνω στα πεζοδρόμια του...Κολωνακίου ( κι ας έρχονται από το Περιστέρι) θα αποτολμούσε να κατέβασει τον....πηχυ της αισθητικής του για το αυτοκίνητο και να αγοράσει κάτι που δεν κανει τα γκάζια να παίρνουν φωτιά ;
Αποριαν εχω και την εξομολογούμαι'
Ο Φοιβος ειναι φιλος καλός και γραφει εξαιρετικά
ριτσα μασουρα

Anonymous said...

ολοι οι βουλευτές έχουν mercendes

Στάθης Χαϊκάλης said...

Από το σχόλιο του πρώτου φίλου, βλέπω ότι πρέπει να ξανασκεφτώ το θέμα του υβριδικού. Δεν αναθεωρώ όμως την άποψή μου, ότι κάτι πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως με ενθαρρύνουν και ο κ. Ιωακειμίδης και η κα Μασούρα

Anonymous said...

Οφείλουμε σιγά-σιγά να κάνουμε την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των ρύπων, τρόπο ζωής, γιατί όχι και μόδα. Με την έντονη επισήμανση, να πιέσουμε με τον τρόπο μας να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας στο σύνολο της. Ζούμε στην παγκοσμιοποίηση και η λογική να έχουμε καθαρές πόλεις στο δυτικό κόσμο, ξαποστέλνοντας τα παλιά μας ρυπογόνα είδη στον τρίτο κόσμο και κατασκευάζοντας τα "νέα" μας οικολογικά προϊόντα σε εργοστάσια της Ασίας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, μας επηρεάζει πολύ πιο άμεσα απ'ότι θέλουμε να πιστεύουμε.
Επιμένω ότι το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση και ο προσανατολισμός από κοινού σε μακροπρόθεσμους στόχους.

Anonymous said...

δειτε την ιστοσελίδα www.hybridcars.gr , ακόμα και οι βουλευτές μπορουν να επιλέξουν μια "υβριδική" λιμουζίνα