Monday, July 23, 2007

Πάλι για τους ανώνυμους των blogs και του Internet...


Μια πολύ έντονη συζήτηση γίνεται στις ΗΠΑ για την ανωνυμία στο Internet, μετά το περιστατικό που ξέσπασε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Whole Foods Market, τον John Mackey, ο οποίος έγραφε –με ψευδώνυμο- σχόλια υπέρ της εταιρείας του. Τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς θα τα δούμε στη συνέχεια, με πηγή –μεταξύ των άλλων- και άρθρο του περιοδικού Time.

Να σημειώσω ξανά σε αυτό το ιστολόγιο ότι δεν θεωρώ πρόβλημα το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες bloggers είναι ανώνυμοι. Πρόκειται για μια τάση, η οποία δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Επαναλαμβάνω την θέση ότι θα ήταν επιθυμητή, όχι η μείωση των ανωνύμων bloggers, όσο η αύξηση αυτών που γράφουν με την υπογραφή τους.

Τέλος, να σημειώσω και κάτι που δεν είναι παραδοξολογία: θα ήταν επιπολαιότητα, ίσως και αχαριστία, να θεωρήσω πρόβλημα το ότι τόσοι πολλοί συνέλληνες προτιμούν να κάνουν blogging και να γράφουν σχόλια διατηρώντας την ανωνυμία τους. Και αυτό, γιατί, παρόλο που αυτό εδώ το ιστολόγιο, πειραματικά, δεν έχει βάλει κανένα φραγμό στα σχόλια, όλοι οι ανώνυμοι που έχουν γράψει κάποιο σχόλιο κινούνται σε ένα πλαίσιο που –έστω, υποκειμενικά- θεωρώ ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη διαλόγου: δεν βρίζουμε (χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε δέσμιοι του καθωσπρεπισμού), δεν χρησιμοποιούμε τη φιλοξενία του Internet ως ευκαιρία για να "γλείψουμε" τους "κολλητούς" μας ή να "χτυπήσουμε" τους αντιπάλους μας... Α, μην ξεχάσω και τούτο: δεν είναι βλαβερό να πούμε και κάποια καλή κουβέντα για ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και από τους οποίους δεν προσδοκούμε κάποια "αντιπαροχή" στο μέλλον...

4 comments:

Anonymous said...

στάθη με γεια το κουστούμι του blog !

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ΑΝΩΝΥΜΟ 11.01'

Ευχάριστη η πλάκα που κάνεις... Αναρωτιέμαι αν έχει στόχο το νέο look, ή είναι ένα έμμεσο σχόλιο για το post περί ανωνυμίας στην μπλογκόσφαιρα, από εσένα έναν ανώνυμο...

Anonymous said...

Αναρωτιέμαι τι και ποιόν προστατεύει η ανωνυμία σήμερα. Ποιός φοβάται και για ποιόν λόγο να εκφράσει ανοικτά την γνώμη του για όποιο θέμα.
Οι ανώνυμες απόψεις, όσο εντονότερα διατυπώνονται τόσο περισσότερο ύποπτες είναι.

Anonymous said...

Νομίζω πως έχει δημιουργηθεί μία μυθολογία γύρω από την ανωνυμία που μάλλον γοητεύει κάποιους παρά είναι θέμα φόβου.
Πάντως ναι, μεγιά και από μένα η αλλαγή στη σελίδα