Monday, July 09, 2007

Η αίγλη και ο μύθος των blogs, μετά την Πάρνηθα


Σήμερα Δευτέρα, οι περισσότερες εφημερίδες αναφέρονται στο κύριο θέμα τους στην συγκέντρωση του Συντάγματος για την Πάρνηθα, που την αποδίδουν κατά βάσιν στα blogs. Αντίστοιχη αναφορά υπήρξε χθες σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές...

Δεν θα ψάξω ούτε για σκοπιμότητες, ούτε θα τα αποδώσω στις θετικές συγκυρίες... Η τόσο ευρεία αναφορά από τα συμβατικά media, από μόνη της δηλώνει αναγνώριση της δυναμικής των social media και του blogging. Ακόμα και οι σκληροί επικριτές των "παλιών" media παραδέχονται ότι ένα φαινόμενο, μια εξέλιξη αρχίζει να "μετράει" όταν καταγράφεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα Μέσα.

Να πάρουμε τη θετική πλευρά όλων αυτών... Παρότι σε μια από τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών, στην οποία ήμουν παρών, ο αριθμός των παρευρισκομένων δεν ήταν πάνω από 60-70, οι "κεραίες" των media και του πολιτικού συστήματος έχουν "πιάσει" ότι κάτι τρέχει με τα blogs. Πως υπάρχουν ομάδες πολιτών που έχουν αιτήματα, τα οποία εκφράζουν καλύτερα μέσα από το Internet, απ' ότι μέσα από τις παραδοσιακές δομές των κομμάτων, των τοπικών συλλόγων, κλπ.

Υπάρχει και κάτι άλλο: αν γίνονταν μόνο οι συγκεντρώσεις, τότε μάλλον θα περνούσαν απαρατήρητες, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ήταν μεγάλος... Ο συνδυασμός, όμως, διαδικτυακής καμπάνιας, συμμετοχής σε διάλογο αρκετών blogs και παρουσίας στις συγκεντρώσεις, δημιουργεί ένα "μίγμα", ένα άθροισμα, που ξεπερνά κατά πολύ το αποτέλεσμα κάθε μεμονωμένης ενέργειας.

Ασφαλώς υπάρχει και ένα στοιχείο μύθου, όπως σε κάθε τι καινούργιο... Το υφαίνουν, μεταξύ των άλλων, αυτοί που το φοβούνται, οι άλλοι που θα ήθελαν να το ελέγξουν, κάποιοι τρίτοι που δεν το κατανοούν... Δεν είναι κακό αυτό. Είναι αναμενόμενο και είναι μέσα στο παιγνίδι... Όσοι έχουν γνώμη σε αυτή τη χώρα, καλό είναι να γνωρίζουν ότι αν κάνουν μια έρευνα κοινής γνώμης που θα "βγάζει" ότι το 51% των κατοίκων της χώρας είναι υπερ των αυθαιρέτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν τα αυθαίρετα να αυξάνονται... Γιατί μπορεί να υπάρξει μια δυναμική αντίδραση όσων θεωρούν απαράδεκτη την ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση. Π.χ., να γίνει κινητοποίηση μέσω blogs 40-50.000 πολιτών, με τέτοια δυναμική που να αποδειχθεί πολύ ισχυρή απέναντι στο 51% της έρευνας κοινής γνώμης.

1 comment:

Anonymous said...

Αφού και η Ντόρα Μπακογιάννη είπε θετικά λόγια για τα blogs - χθες στο Alter-, βλέπουμε μια άλλην διάσταση..