Wednesday, September 05, 2007

Κάποιοι ξένοι «τα μαζεύουν»...


Μια ελληνική εταιρεία είχε συμφωνήσει να αναλάβει ένα έργο παροχής υπηρεσιών από θυγατρική ευρωπαϊκής, πολύ σοβαρής πολυεθνικής. Η πολυεθνική αυτή είχε κάνει μια σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη, γιατί δεν φαινόταν να υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία σε αυτόν τον κλάδο.

Είδε και αποείδε η πολυεθνική και «τα μαζεύει» από την Ελλάδα. Στον κλάδο που επένδυσε μένουν ζωντανές εταιρείες, που λειτουργούν παράνομα και νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Οι κανόνες του ανταγωνισμού δεν τηρούνται, οι συγκεκριμένες μπίζνες γίνονται μέσα σε ένα περιβάλλον παραοικονομίας. Η ελληνική εταιρεία ματαίως περιμένει να υλοποιήσει την συμφωνία, η πολυεθνική εξετάζει πώς θα απεγκλωβιστεί. Όλα αυτά αποτελούν μια άλλη πλευρά της κατάστασης που περιέγραψε ο Economist με αφορμή τις φωτιές.

Μια σκέψη είναι να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν όσες ελληνικές εταιρείες έχουν πελάτη το κράτος. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία των επιχειρήσεων, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας; Φαντάζομαι ότι ο προεκλογικός διάλογος θα μας δώσει κάποιες απαντήσεις…

1 comment:

Αντώνιος said...

μην ξενυχτήσετε και πολύ περιμένοντας απαντήσεις...

Και η γυναίκα σας θα φωνάζει και οι απαντήσεις δε θα έρθουν!!