Thursday, September 13, 2007

Social media καινοτομίες στη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο in.gr


Ανάμεσα στα διαδικτυακά "προϊόντα" αυτής της προεκλογικής περιόδου, αξίζει να γίνει αναφορά στη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου που "τρέχει" αυτή τη στιγμή στο in.gr, σε συνεργασία με τα "Νέα". Το σημείωμα αυτό δεν το αφορά το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά οι τεχνολογικές καινοτομίες και η δημιουργία μιας αξιοσημείωτης επικοινωνιακής πλατφόρμας.

Η λογική πάνω στην οποία στήθηκε αυτή η συνέντευξη είναι να εξελίσσεται με ανοιχτό τρόπο: ο κόσμος έχει βαρεθεί τους περιορισμούς και την αυστηρή ατζέντα.

Οι πολίτες, λοιπόν, υποβάλλουν ερωτήσεις, που θα φαίνονται δημόσια. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν 2,3 και 10 ερωτήσεις πάνω στο ίδιο θέμα, οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν όλες από μια τέτοια διαδικασία. Έτσι, μια άλλη καινοτομία είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να βαθμολογήσουν θετικά ή αρνητικά τις ερωτήσεις. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μια κατάταξη των ερωτήσεων, με βάση την οποία θα δώσει απαντήσεις ο Γ. Παπανδρέου. Με άλλα λόγια, η σειρά των απαντήσεων του κ. Παπανδρέου, δεν έχει σχέση με την σειρά υποβολής ή τη θεματολογία, αλλά με το πόσο δημοφιλής είναι μια ερώτηση στο κοινό.

Η "ψηφοφορία" επί των ερωτήσεων αποτελεί και ένα τρόπο ανάδειξης των θεμάτων που απασχολούν το κοινό. Η μέχρι τώρα διαδικασία έχει αποδείξει αυτό που υποψιαζόμαστε όλοι: οι πολίτες που χρησιμοποιούν το Internet δείχνουν υψηλό επίπεδο ωριμότητας. Η ψηφοφορία φέρνει σε χαμηλή προτεραιότητα τις ερωτήσεις που προέρχονται από κομματικά στελέχη ή από πολίτες με ιδιαίτερες θέσεις (π.χ., ερώτηση του τύπου αν θα ξαναχόρευε ζεϊμπέκικο με Τούρκο υπουργό).

Ένα άλλο στοιχείο καινοτομίας είναι ότι τα σχόλια δεν πάνε χαμένα, ούτε κόβονται λόγω μεγέθους. Υπάρχει σύνδεση των σχολίων των επισκεπτών με πλατφόρμες social media, όπου κάθε σχόλιο θα γίνεται tagged/bookmarked, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να παραμείνουν ενεργά και να αξιοποιηθούν για περαιτέρω διάλογο ή πολιτική επεξεργασία.

Από τεχνικής πλευράς, μας λένε οι ειδικοί, η πλατφόρμα είναι ένα υβρίδιο blog/πλατφόρμας συμμετοχής/πλατφόρμας ποιοτικής αξιολόγησης.

Το domain name που έχει επιλεγεί, το wikipolitics.gr, δημιουργεί συνειρμούς με την πολύ γνωστή πλατφόρμα συνεργασίας στην οποία στηρίζεται η wikipedia. Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τα παραπάνω; Οι εξελίξεις στην ανάπτυξη "γηπέδων" στο Internet για διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου και συμμετοχή των πολιτών έχουν δυναμική. Τα πράγματα δεν προχωράνε τόσο γρήγορα, όσο θα ήθελαν οι ενθουσιώδεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι τάσεις δεν δικαιώνουν όσους θεωρούν ότι το πολιτικό παιγνίδι ελέγχεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους προσωπικούς μηχανισμούς.

Για να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας: τα δύο e-debate που οργάνωσε το in.gr με την υποστήριξη της Communication Effect (αυτή τη στιγμή "τρέχει" το δεύτερο μεταξύ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Μαριέττας Γιαννάκου), στηρίχτηκαν σε "πρωτόγονη" λογική/πλατφόρμα, σε σχέση με την συνέντευξη Γ. Παπανδρέου, αλλά οι δείκτες της συμμετοχής είναι εντυπωσιακοί. Ακόμα και στο επίπεδο της θεαματικότητας / επισκεψιμότητας, ξεπερνούν τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές.

3 comments:

Anonymous said...

To Internet , τελικά, είναι πιο προχωρημένο σε σχέση με ότι πιστεύουν οι πολιτικοί

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Mε ένα πρόβλημα όμως που πρέπει να το δουν όσοι οργανώνουν κάτι τέτοιο την επόμενη φορά: δυσάρεστες ερωτήσεις σπρώχτηκαν συστηματικά προς τα κάτω από οπαδούς του ΠΑΣOK που ανέλαβαν να "προστατεύσουν" μόνοι τους τον αρχηγό τους. Όταν οργανώσαμε κάτι παρόμοιο με το Bύρωνα Πολύδωρα, οι ερωτήσεις απλώς ομαδοποιήθηκαν και δώθηκαν όλες. Mπορούσε να γίνει σε μεγάλο βαθμό αυτό και εδώ. Γνώμη μου δηλαδή …

Στάθης Χαϊκάλης said...

@'δεν μασαμε ρε'
Δίκιο έχεις, η διαδικασία είχε αυτό το αδύνατο σημείο.
Κάθε διαδικασία διαλόγου πάντως, θα έχει κάποια ασθενή σημεία, από εκεί και πέρα είναι ζήτημα επιλογής, για τους συμβιβασμούς που θέλει να κάνει αυτός που βάζει το πλαίσιο.
Προσωπικά, δεν είναι στο χαρακτήρα του blog μου, να υπερασπίζεται το πολιτικό αποτέλεσμα, όσο η αναφορά σε μια (τεχνική) διαδικασία, που επιτρέπει να πάει ο διάλογος ένα βήμα παραπέρα. Μάλλον, θα συμφωνήσεις μαζί μου, ότι η εμβάθυνση τέτοιων βημάτων επικοινωνίας/διαλόγου, δεν είναι ανάγκη να περιμένει για τις επόμενες εκλογές.