Monday, October 29, 2007

Οργάνωση εθελοντών για περίπτωση εθνικών καταστροφών


Την αφορμή μου την έδωσε επίδειξη συστήματος μιας χώρας των Βαλκανίων, από αυτές που υποτιμάμε στην Ελλάδα, γιατί νομίζουμε ότι είναι λιγότερο ανεπτυγμένες από εμάς. Πρόκειται για ένα σύστημα online , που συντονίζει υπηρεσίες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες η χώρα έζησε τη μεγαλύτερη καταστροφή σε περίοδο ειρήνης. Από τα πιο σοβαρά θέματα που προέκυψαν από την καταστροφή ήταν:
-η ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου οργάνωσης για μια τέτοια περίπτωση,
-η αδυναμία αξιοποίησης των χιλιάδων εθελοντών, που ήθελαν να προσφέρουν αλλά δεν μπορούσε να τους συντονίσει ένα διαλυμένο κράτος και οι επαγγελματίες (πυροσβέστες κλπ), οι οποίοι και αυτοί δεν είχαν περάσει την αναγκαία εκπαίδευση

Πιθανόν, ένα χρήσιμο στοιχείο στο πλαίσιο μια ελάχιστης θωράκισης της χώρας να ήταν η δημιουργία ενός online συστήματος, που θα έδινε τις στοιχειώδεις πληροφορίες και θα συνέβαλε στην αυτοοργάνωση των εθελοντών. Βλέπω στα μάτια σας την απορία ή και την αντίδραση, αφού:
-σε περίπτωση καταστροφής το πιο πιθανόν είναι να "πέσει" το σύστημα,
-η διείσδυση του Internet στη χώρα είναι χαμηλή,
-όταν δεν δουλεύουν τα φυσικά (off-line) συστήματα σε περιπτώσεις καταστροφών, τότε είναι ελάχιστη η συμβολή των online.

Είναι κατανοητά όλα αυτά τα επιχειρήματα, ωστόσο, επιμένω στην αρχική σκέψη της δημιουργίας του online συστήματος, επειδή:
1. παρά την κατάπτωση ηθών και αξιών σε αυτή τη χώρα, είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που έχει διατηρήσει ένα ελάχιστο επίπεδο αισθήματος ευθύνης και θα ήθελε να προσφέρει ως εθελοντής ή –τέλος πάντων- να βάλει ένα χέρι όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού του και
2. το on line σύστημα θα είναι –εκ των πραγμάτων- ένας μικρός καθρέφτης, που θα δείχνει πόσο "γυμνή" είναι η ουσιαστική ασπίδα της χώρας σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών. Θα μοιάζει με ένα γυάλινο τοίχο, μέσα από τον οποίο θα φαίνεται αν υπάρχει πραγματικό σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών ή αν έχουμε το μεγαλείο του show των Φούρλα-Κόη.

(Το τεχνικό/τεχνολογικό ζήτημα δεν είναι τόσο απλό... Ωστόσο, ας δώσει εντολή η κυβέρνηση να προχωρήσει ένα τέτοιο σύστημα, ας πιέσει η αντιπολίτευση, ας δείξουν ενδιαφέρον οι πολίτες -η πορεία σχεδιασμού, υλοποίησης ενός τέτοιου εργαλείου θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες διαδικασίες της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ζούμε σε μια εποχή, όπου όλες σχεδόν οι φυσικές υποδομές μπορούν να ξεκινούν από την ψηφιακή/ηλεκτρονική πλατφόρμα τους).

(Η φωτογραφία είναι από δορυφόρο της NASA και απεικονίζει τις πρόσφατες πυρκαγιές στην πολιτεία της Καλιφόρνια).

3 comments:

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσα η ιδέα του online συστήματος που περιγράφετε, ωστόσο, ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία του είναι το ποιος θα το διαχειρίζεται: διότι, πολύ φοβάμαι ότι αν το αφήσουμε στα χέρια του Κράτους, λίαν συντόμως θα γίνει "όμοιό" του και θα ψαχνόμαστε. Αν θυμάμαι καλά, οι αμερικάνοι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού είχαν προσφερθεί να μας δίνουν πληροφορίες μέσω δορυφορικών μετεωρολογικών συστημάτων που διαθέτουν γαι την αντιμετώπισή τους -ένα είδος distant early warning σύστημα, για να προλαμβάνουμε το κακό- και η Ελλάδα δεν το χρησιμοποίησε...

testsd1222 said...

Σε κάθε κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαχείρηση των επικοινωνιών. Θυμάμαι απο μικρός ότι κάθε πρωτοχρονιά έπεφτε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όπως και εκείνη την χρονιά που έγινε ένας μεγάλος σεισμός. Πιστεύω ότι ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας για την αξιοποίηση του διαδικτύου σε τέτοιο επίπεδο.
Σε αρχικό στάδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απο τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να μην συνεχιστεί η μόνιμη ταλαιπωρία της κλασσικής ελληνικής γραφειοκρατίας...
Αλλα για διαχείρηση κρίσεων... ούτε λόγος ακόμα

pelatis said...

Η επόμενη κρίση που θα κληθούμε να διαχειριστούμε θα είναι η πιθανή (;) απονομή του χρυσού στην Κατερίνα Θάνου!
Ήδη η τρόικα των Κεντέρη/Θάνου/Τζέκου ανερυθρίαστα έδωσε συνέντευξη Τύπου και ζητάει και τα ρέστα! Το να μπλοκάρει τη διαδικασία ο υπουργός Αθλητισμού και να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι δεν έχουμε πιάσει πάτο σαν κοινωνία, είναι επιβεβλημένο, νομίζω.
Η ασπίδα της χώρας σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών θα πρέπει να λειτουργήσει και τώρα.
Ποιος τέλος πάντων κρύβεται πίσω από τους ντοπαρισμένους θεατρίνους και τους επιτρέπει να μιλούν κιόλας; Για ακόμη μία φορά θα γελά το σύμπαν μαζί μας...