Friday, October 12, 2007

H ιντερνετική καμπάνια που μάλλον ΔΕΝ θα κάνει ο Β. Βενιζέλος


Ο "ορυμαγδός" στη μάχη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει παράπλευρες απώλειες και στην φήμη του Διαδικτύου και την εικόνα των blogs. Τις τελευταίες μέρες, τα κανάλια αναφέρουν το Internet και το blogging ως "άντρα λασπομαχίας" και "θύλακες ιδεολογικών τρομοκρατών".

Για να δούμε μήπως μπορεί να γίνει κάτι θετικό... Ο Β. Βενιζέλος, αντί να παραπονιέται ότι ο Γιώργος διαθέτει "στρατό" στο Διαδίκτυο, θα μπορούσε να ενισχύσει τη δική του υποψηφιότητα με μερικές απλές κινήσεις, όπως:

1. Να δημιουργήσει ένα νέο δικό του site (π.χ. στο στυλ αυτού της Χίλαρυ Κλίντον, που το έχει ακολουθήσει και άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), στο οποίο σε αντίθεση με αυτό που απέσυρε, θα έχει τις απαραίτητα διαδραστικές (interactive) λειτουργίες.

2. Να προχωρήσει σε μια αλλαγή ύφους στο blog του, ώστε να έχει λιγότερες φορές τη λέξη "εγώ", να αναρτά λιγότερα αποσπάσματα από ομιλίες του, κλπ.

3. Να καλέσει το Γιώργο σε ένα διαδικτυακό debate, που –σε αντίθεση με την τηλεόραση- θα έχει το πλεονέκτημα της συμμετοχής του κόσμου. Μια τέτοια αντιπαράθεση θα έχει στη διάθεσή της χρόνο, χώρο, θα γίνει σε βάθος, θα μείνει αναρτημένη επί πολύ χρόνο για να μελετηθεί από τους ενδιαφερόμενους, αλλά και να δεσμεύει τον καθένα από τους αντιπάλους.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν στο πλαίσιο μιας γενικότερης καμπάνιας της υποψηφιότητας Βενιζέλου με έναν τίτλο του τύπου "Ανοιγόμαστε στην κοινωνία, χτίζουμε δίκτυο εμπιστοσύνης".

Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις επί του θέματος. Είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να προταθούν και άλλες πλατφόρμες, με καλύτερη επεξεργασία απ’ αυτή ενός post σε ένα blog. Ο Β. Βενιζέλος είχε το θάρρος να είναι ένας από τους πρώτους πολιτικούς που ξεκίνησε ιστολόγιο, στο οποίο χρειάστηκε να απαντήσει πολλές φορές σε επιθέσεις. Η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του Μέσου, όμως, δεν διαμορφώνει τις καλύτερες συνθήκες για να απευθυνθεί στο περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες που είναι χρήστες του Διαδικτύου, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι πιθανοί ψηφοφόροι στην εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το blog δεν έχει καμιά πρόθεση να πάρει θέση στην διαδικασία του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρεται, όμως, για την αναβάθμιση της αξιοποίησης του Διαδικτύου από μια σημαντική στιγμή των πολιτικών εξελίξεων. Κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε την επικοινωνία με τους πολίτες, την πολιτική επικοινωνία, τον πολιτικό διάλογο, την ανάπτυξη θέσεων και την διατύπωση αρχών. Θα μείωνε την αδρεναλίνη που διαχέεται στα παράθυρα, όπου δίνεται μερικές φορές η εντύπωση πως η εκλογή στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί το πιο hot reality show του φθινοπώρου.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της κριτικής των αντιπάλων του Β. Βενιζέλου, είναι η σπουδή του. Στα διαδικτυακά έχει καθυστερήσει λίγο, αλλά δεν αποκλείεται να ετοιμάζει κινήσεις που θα δώσουν μια άλλη διάσταση σε σχέση με τις –προβλέψιμες, πλέον- διαμάχες προσώπων στα τηλεοπτικά παράθυρα.

5 comments:

Anonymous said...

Ο Βαγγέλης δεν θα κάνει τέτοια καμπάνια, γιατί δεν ταιριαζει στην ψυχοσύνθεσή του.

Manos P. said...

Ο κύριος Βενιζέλος δεν είναι Ευρωπαίος, είναι Βαλκάνιος

gmentzas said...

Δεν ξέρω εάν είναι θέμα ψυχοσύνθεσης, αλλά σίγουρα λείπει (από όλους πιστεύω τους Ελληνες πολιτικούς) μια συστηματική προσέγγιση στο θέμα της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της εκμετάλλευσης των ψηφιακών τεχνολογιών γι' αυτήν τη συμμετοχή.

Δεν λύνεται το πρόβλημα με το να φτιάξει ένας πολιτικός ένα site ή ακόμη και ένα blog. Μάλλον τότε ξεκινάει...

Οπως δείχνουν και πρόσφατες μελέτες για το eParticipation γενικότερα, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση - οι πρώτοι που θα έπρεπε να υιοθετήσουν τέτοιες ολοκληρωμένες προσεγγίσεις είναι οι πολιτικοί!

Εκανα χθες ένα σχετικό posting στο blog μου που ίσως ενδιαφέρει.

ΓρΜ

Anonymous said...

@gmentzas

το post στο blog, σας είναι η απαιραίτητη θεωρητική θεμελίωση !!

όμως πρέπει να δούν ( πολιτικοί - εταιρείες ) όμως πως αυτά υλοποιούνται σε πρακτικό επίπεδο από ικανούς developer και πως επικοινωνούνται από επαγγελματίες σαν το Στάθη Χαϊκάλη :-)

Anonymous said...

οπου δεισ τυρι θα δεισ και το ποντικι αρκει να περιμενεισ