Monday, January 07, 2008

Ο Επικουρος, ο Ηδονισμός, οι φιλόσοφοι...


Συνάντησα τουλάχιστον 3-4 φορές αναφορές στον Επίκουρο, σε αγγλόφωνα έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας, που μιλούσαν, είτε για τον ίδιο τον φιλόσοφο, είτε για άτομα-επικουρείους. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος έχει συνδεθεί με τον Ηδονισμό, ενώ πολλοί προστρέχουν στα κείμενά του, όχι μονο για να ενημερωθούν για το τι συνέβαινε στην αρχαία Αθήνα, αλλά για να πάρουν και ιδέες…

Ένα κείμενο του Intelligent Life, της (όχι και τόσο επιτυχημένης) ειδικής 3μηνιαίας έκδοσης του Economist για το lifestyle, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον Επίκουρο, αλλά και τους λόγους για τους οποίους έχει τόσες «συμπάθειες». Είναι βάσιμη ελπίδα ότι τα παιδιά μας θα συναντήσουν θέματα και πρόσωπα της κλασσικής Ελλάδας μέσα από τις εμπειρίες τους που θα έρχονται εκτός Ελλάδος. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να αναπληρώσουν την απέχθεια που τους δημιουργεί το σχολείο (και όχι μόνο το σχολείο) για την ελληνική ιστορία και κληρονομιά.

3 comments:

Στάθης Χαϊκάλης said...

Σιγά μην ξέρουμε στην Ελλάδα τι ήταν ο Επίκουρος...

Anonymous said...

Οι αλλοδαποί ξέρουν περισσότερα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία από εμάς...

ο δείμος του πολίτη said...

Κι όμως μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι κάθε σχόλιο περί Επίκουρου μένει στον ηδονισμό με τη σύγχρνονη έννοια του όρου και όχι με την επικούρεια έννοια. Γιατί καθ'όσον γνωρίζω -δεν ξέρω πάρα πολλά μόνο άλλων σχόλια σε βιβλιογραφία- ο ηδονιμσός του ήταν αυτό που μεταφράστηκε σε αισθιοκρατία κι εμπειρισμό αργότερα και σήμερα λέμε ότι απλά πράττουμε ό,τι μας αρέσει, για την ευχαρίστησή μας.