Tuesday, June 17, 2008

«Τελευταία στροφή» για τις μαθητικές εφημερίδες

Ασφαλώς τα social media δεν είναι ακριβώς το τέλειο υποκατάστατο μιας μαθητικής εφημερίδας, καθώς έχουν μέσα στους τις δυνάμεις της αναρχίας και φυγόκεντρες τάσεις…

Η χάρτινη εφημερίδα έχει ένα στοιχείο πειθαρχίας, πλάνου και τάξης. Ωστόσο όπως φαίνεται από αυτό το άρθρο, θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα, ότι η μαθητική εφημερίδα δεν έχει πιθανότητες, να κερδίσει τη μάχη με το «δαίμονα» του Διαδικτύου…

(η φωτο είναι από το flickr.com)

3 comments:

Πάνος - Βησσαρίωνας said...

Αγαπητέ Στάθη, διάβασα με προσοχή τα όσα γράφεις και το σχετικό άρθρο. Το ερώτημα για μένα, σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, είναι άλλο. Κατά πόσο ενυπάρχει η έννοια της «σχολικής εφημερίδας» στα ελληνικά σχολεία; Από την προσωπική μου εμπειρία (πατέρας μαθητή του γυμνασίου), κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ενδιαφέρει και πολύ τον «σύγχρονο» Έλληνα μαθητή. Σε μια προσπάθεια που έκανε ο γιος μου με έναν φίλο του για δημιουργία μιας μαθητικής εφημερίδας που θα αφορούσε ολόκληρο το γυμνάσιο, η ανταπόκριση ήταν μηδενική! Όταν δοκίμασε να «οδηγήσει» την κατάσταση στην δημιουργία ενός blog-εφημερίδα όπου όλοι οι μαθητές θα είχαν πρόσβαση, είχε μόνο μια θετική απάντηση. Δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά; Δείγμα ότι η ελληνική νεολαία αδιαφορεί παντελώς για οτιδήποτε έχει σχέση με την «συνεργασία και την δημιουργία»; Δεν ξέρω. Είναι μεγάλο το θέμα. Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία και εύχομαι να έχεις μια καλή και δημιουργική μέρα.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Πάνο-Βησσαρίωνα,
με ζορίζει αυτό που λες, αλλά δεν με εκπλήσει...Αρκετά από Τα παιδιά μας, έχουν ισχυρή διάθεση κοινωνικότητας, αλλά την εκφράζουν με αυτά που τους μαθαίνει η κοινωνία μας: sms στα κινητά, άντε msn, αρκετές παρέες... Δεν τα οδηγεί ούτε το σχολείο, ούτε η οικογένεια σε μορφές κοινωνικότητας, που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την κοινωνικότητα, όπως είναι η εφημερίδα ή το blog...
Είμαι πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος και πιστεύω ότι η απομυθοποίηση πολλών ζητημάτων γύρω μας , θα ωθήσει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την 'συγκολητική κόλλα' κοινωνικότητας που δίνουν τα new media.
ΥΓ. Πολύ ευχάριστη έκπληξη το classicslections.blogspot.com , που αν κατάλαβα από το profile σου, το τροφοδοτείς με τον πατέρα σου...Να είστε καλά , να το διατηρείτε ζωηρό

Πάνος - Βησσαρίωνας said...

Με τον γιο μου το τροφοδοτώ :-) Αυτός είναι ο μουσικός της οικογένειας και blogger :-)
http://dinos-doremi.blogspot.com