Thursday, July 17, 2008

Πολιτικό χρήμα, όλα «μαύρα» και «παράδειγμα» προς φορολογουμένους...

Το υπουργείο Οικονομίας και η ελληνική Πολιτεία προωθούν προς ανάθεση ένα πρόγραμμα διαφήμισης κατά της φοροδιαφυγής, ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπουργείο, μάλιστα, επείγεται να το προχωρήσει, επειδή υπάρχει κάμψη των εσόδων του Προϋπολογισμού. Το ερώτημα είναι, τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό το επικοινωνιακό πρόγραμμα, τη στιγμή που όλα τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Μέσω της υπόθεσης Siemens έχουν έλθει στην επιφάνεια οι πρακτικές των κομμάτων, αλλά και οι «συναλλαγές» ισχυρών πολιτικών προσώπων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί από κάποιο κόμμα εξουσίας καμία δεσμευτική πρόταση για να ανατραπεί αυτό το σκηνικό.

Η διόρθωση της σημερινής, πρωτοφανούς για δυτικοευρωπαϊκές δημοκρατίες, διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος μπορεί να γίνει μόνο μέσω κάποιας θεσμικής αλλαγής. Εάν δεν πάρουν τα ίδια τα κυβερνητικά κόμματα μια ισχυρή και ηχηρή πρωτοβουλία, οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι οι συναλλαγές με «μαύρα» και η αποδοχή μη νόμιμου χρήματος, είναι «συνήθεις πρακτικές».

Αν όλα περιορισθούν στις αψιμαχίες για τον Τσουκάτου και τις σχέσεις ΚΚΕ-«Γερμανού», τότε τα έσοδα του Προϋπολογισμού θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και το «λάδωμα», που έχει φθάσει μέχρι και το γραφείο του τελευταίου δημόσιου υπαλλήλου, θα συνεχίσει την αυξητική του πορεία.

No comments: