Wednesday, July 23, 2008

Τελικά, τι θα κάνουν τα κόμματα για το «μαύρο χρήμα»;

Μετά τόσους μήνες θορύβου σχετικά με το σκάνδαλο Siemens, είναι ανάγκη να γίνει απόλυτα σαφές τι θα πράξουν τα κόμματα, ώστε να αντιμετωπισθεί ο «καρκίνος» του «μαύρου χρήματος». Τα κόμματα, ειδικά τα δύο μεγαλύτερα, έχουν πει πολλά, χωρίς όμως να έχουν κατασταλάξει σε λίγα, συγκεκριμένα και ξεκάθαρα μέτρα. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε μια μακροσκελή απόφαση του Εθνικού του Συμβουλίου, η οποία νομίζω ότι δεν έγινε αντιληπτή από το ευρύ κοινό.

Μια ιδέα θα ήταν να δοθεί συγκεκριμένος τηλεοπτικός χρόνος στα κόμματα (π.χ., στην κρατική ΕΡΤ), ώστε να προβάλουν έναν αριθμό σποτ των 30'', που θα μιλούν για την πολιτική τους ως προς τον περιορισμό του «μαύρου χρήματος». Με αυτό τον τρόπο, θα υποχρεωθούν να αναφέρουν συγκεκριμένες πρακτικές. Ένα τέτοιο μήνυμα, με λίγες φράσεις, δεν θα αφήνει περιθώρια για περιστροφές. Θα είναι προφανές ποιος είναι πειστικός και ποιός όχι.

Και κάτι άλλο: εκτός από τις δεσμεύσεις για το ότι τα κόμματα θα εισπράττουν χρήματα μόνο με αποδείξεις, χρειάζεται και κάτι άλλο. Δέσμευση για το πώς θα ελέγχονται οι υποψήφιοι βουλευτές μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που συγκεντρώνουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε κάθε αναμέτρηση

*η φωτο είναι από το flickr.com*

1 comment:

Anonymous said...

Οι μόνες δεσμεύσεις που ενδεχομένως να συγκινήσουν το ελληνικό κοινό είναι δεσμεύσεις περί διορισμού των παιδιών του στο δημόσιο. Τα συγκεκριμένα κόμματα είναι φορείς διαφθοράς, ρουσφετολογίας, λαϊκισμού και επικίνδυνης παπαρολογίας. Ό,τι και να μας πουν, όπως και να δεσμευτούν για οτιδήποτε είναι αναξιόπιστα και ανυπόληπτα.