Tuesday, March 24, 2009

40 μάστορες και 60 χαλαστάδες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

(η ανάρτηση αυτή είχε πρωτοκάνει την εμφάνισή της στο blog στις 1/7/2008)

Περίπου σαράντα (40) επιτροπές της κυβέρνησης ασχολούνται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως φαίνεται κι από το διπλανό σχήμα. «Δεν είναι έκπληξη που φαίνεται κάποια σύγχυση», σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης που παρακολουθεί το θέμα.

Μια ανάσα πριν τελειώσει το Γ’ ΚΠΣ και λίγο πριν ξεκινήσει το ΕΣΠΑ, όπως λέγεται το Δ’ ΚΠΣ, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Τα αντικειμενικά στοιχεία είναι εύγλωττα: η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όποιον τρόπο και αν εξετασθούν οι επιδόσεις, στο πεδίο του e-government.

Η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει ένα διπλό πρόσωπο, ως ένας άλλος Ιανός: το «πρόσωπο» της διακίνησης χαρτιού παραμένει ισχυρό και αμετακίνητο, ενώ αναπτύσσεται παράλληλα –με δυσκολίες και εμπόδια- το «πρόσωπο» μιας σειράς έργων e-government.Παρόλο που η χώρα επενδύσει τεράστια κονδύλια, τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι ημιτελή ή παραμένουν ανενεργά.

Ακραία περίπτωση αποτελεί η μηχανογράφηση των νοσοκομείων, η δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, η υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Η χώρα έχει προχωρήσει σε μια επένδυση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη μηχανογράφηση των Περιφερειακών μονάδων υγείας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη με ανησυχία, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η επένδυση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Αν εξαιρέσει κάποιος το Taxis, η παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη μέσω έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν είναι ορατή. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το e-government αποτελεί τον κύριο μοχλό για την ανάπτυξη σε μια κοινωνία ψηφιακής κουλτούρας. Οι υπηρεσίες του δημοσίου, δηλαδή, είναι ο βασικός δρόμος για να ωριμάσει μια χώρα στην αξιοποίηση του Internet.

Αυτό εξηγεί και την υστέρηση της Ελλάδας σε όλους τους δείκτες που μετρούν την αξιοποίηση του Διαδικτύου: οι έρευνες του Παγκόσμιου Φόρουμ (WEF), του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε., αλλά και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας είναι εύγλωττες...

5 comments:

Anonymous said...

τι άλλη επιτροπή σκαρώνουν τώρα με το ΕΣΠΑ;

Anonymous said...

Μπορείτε σας παρακαλώ να δώσετε μερικές περισσότερες πληροφορίες για τα "μηχανογράφηση των νοσοκομείων, δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη".
Πριν από λίγο καιρό είχα πέσει πάνω στον υγειονομικό χάρτη Ελλάδος, ο οποίος μου φάνηκε πολύ καλός για project αλλά δεν κατάλαβα τελικά αν αποτελεί εγκαταλειμμένο project ή μη προβεβλημένο(?).

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ginko
σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, οι επενδύσεις της Ιατρικής Πληροφορικής παρουσιάζουν υστέρηση. Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο, να επισπεύσει διαδικασίες. Περισσότερες πληροφορίες, σε post που εχει προγραματισθεί για τις επόμενες μέρες.

Anonymous said...

Θα αναμένω με ενδιαφέρον το post σας. Thanks for the feedback. :)

Ps: Έχω πραγματικά περιέργεια τι εννοούμε όταν λέμε στην Ελλάδα ιατρική πληροφορική. Γιατί έχω την εντύπωση ότι τα πάντα στην Ελλάδα στο χώρο της πληροφορικής ξεκινάνε και τελειώνουν στη μηχανογράφηση? Αυτό μόνο αλήθεια χρειαζόμαστε (σαφώς το χρειαζόμαστε, αλλά μόνο αυτό)?

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ginko
Εχετε δικιο... Υπάρχουν θέματα οργάνωσης της πληροφορίας και των ανθρώπων, δικτύωσης κλπ, που είναι πέρα από τη μηχανογράφηση.
Δεν είμαι ειδικός, αλλά αυτό λέει η πολύχρονη (εξ απαλών ονύχων) επαφή μου με το αντικείμενο..