Tuesday, March 17, 2009

Το Δημόσιο δεν πληρώνει, ούτε για το ΕΣΠΑ…

Οι πληροφορίες είναι από «μέσα». Από στέλεχος Διαχειριστικής Αρχής, που είναι δραστήριο και πολύ ορεξάτο. Αγνώστων πολιτικών πεποιθήσεων, όχι ότι θα είχε κάποια αξία… Η άποψή του είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη κάμψη και υστέρηση πληρωμών το 2009 από το Δημόσιο. Ο λόγος είναι ότι δεν φαίνεται να έχει την εθνική συμμετοχή, που καταβάλλεται πρώτη, πριν, δηλαδή, δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το μερίδιό της για το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.

«Διαχειριζόμαστε μια πολιτική ήττα», ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση. Στην ουσία, σε λίγο θα αρχίσουν οι διαγωνισμοί για έργα του ΕΣΠΑ, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές πότε οι ανάδοχοι θα πάρουν τα χρήματα. Θεωρητικά, το ΕΣΠΑ θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2007, αλλά ακόμα δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Το σύστημα θα υποστεί μια πίεση από τους δημάρχους, που δουλεύουν με ορίζοντα τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2010.

Οι δυσκολίες και η ανασφάλεια, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδοθεί στην κυβέρνηση, παρόλο που η κάθε κυβέρνηση έχει τις ευθύνες της και τους ρυθμούς που έχουν σχέση με το management που ασκεί. Ο αδύναμος κρίκος είναι τα ελλείμματα και η συνήθης πρακτική να περικόπτονται τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όποτε απαιτηθεί μείωση του ελλείμματος.

Έχει δημιουργηθεί ένας ωραίος φαύλος κύκλος: το κράτος, το πελατειακό κράτος, έχει τεράστιες ανάγκες και όταν ζητείται να περικοπούν δαπάνες, τότε πέφτει τσεκούρι στο ΠΔΕ. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε περιπέσει σε ένα θαυμάσιο διχασμό: όσοι έχουν σταθερά εισοδήματα από το κρατικό ταμείο (περιλαμβανομένων και των κομμάτων), υποστηρίζουν ότι η κρίση δεν έχει έλθει ακόμα. Οι υπόλοιποι, όσοι βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνουν μια ριζικά διαφορετική τοποθέτηση. Αυτός ο διχασμός, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλυθεί με ήρεμο τρόπο…

*photo via flickr*

4 comments:

Anonymous said...

εσπα, εσπασαν τα αυγά...

Vasilis Pappas said...

Αγαπητέ Στάθη θίγεις ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του!
Αυτή την στιγμή όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουνε μείνει πολύ πίσω! Υποτίθεται ότι το ΕΣΠΑ αναφέρεται στην περίοδο 2007-2013 και είμαστε στο 2009 με την πλειονότητα των προγραμμάτων να μην έχει ξεκινήσει ακόμα!
Από την άλλη ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι ανοιχτός αλλά τα λεφτά οι επενδυτές ακόμα τα περιμένουν! Υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις αυτή την στιγμή! Ασχολούμαι με τον χώρο και έχω άποψη.
Οι μικρές επιχειρήσεις σε πολλές περιπτώσεις βλέπουν τα προγράμματα ως σανίδα σωτηρίας, με την κρίση ρευστότητας που υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά (και μιλάω για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και έχουν υλοποιήσει ήδη την επένδυση τους – αλλά ακόμα περιμένουν το ρευστό να ξεχρεώσουν προμηθευτές)!!
Οι συνέπειες αυτών των καθυστερήσεων θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην “Ανάπτυξη” της Χώρας (no money – no investments – no development) και θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε αυτή την στιγμή! Δυστυχώς εύκολη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει. Θα πρέπει να παρθεί κάποια σοβαρή πολιτική απόφαση ώστε να κατευθύνουν χρήματα για την ιδία συμμετοχή της Χώρας μας! Ας τα κόψουν από τα κόμματα, τους βουλευτές, τους υπουργούς και όλων των λογής προμήθειες που πληρώνουμε τσάμπα αυτή την στιγμή. Χρήματα θεωρώ ότι μπορούν να βρεθούν ..αρκεί να υπάρξει όμως η πολιτική απόφαση για κάτι τέτοιο!

Στάθης Χαϊκάλης said...

@epixeirein
τα λες ολα στα πολυ ενδιαφεροντα blogs σου

ViaMoi said...

Thanks for using this image and supporting ViaMoi.
Free to use images.
(creative commons)

Hello from Ottawa, Canada