Το ελληνικό σύστημα υγείας έχει «ξεφύγει». Μόνο αν οργανωθούν οι πολίτες και οι ασθενείς και πιέσουν το σύστημα πολιτικών/γιατρών/εταιρειών, υπάρχει κάποια πιθανότητα να σπάσει ο σημερινός φαύλος κύκλος. Και ο μόνος τρόπος οργάνωσης είναι η αξιοποίηση των social media, όπως προέκυπτε και από μια παλιότερη ανάρτηση.
Οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα είναι πανάκριβες, δεν υπάρχει εγγύηση για την ποιότητά τους, ενώ συνδέονται με προκλητικά φαινόμενα διαφθοράς. Η κινητοποίηση των ασθενών, των συγγενών τους, ευαίσθητων πολιτών μπορεί να δημιουργήσει δίκτυα όπως το βρετανικό Patient Opinion.
Το δραστήριο e-Health.gr, με το οποίο ανοίξαμε αλληλογραφία έχει να κάνει κάποιες πιο συγκεκριμένες προτάσεις για τον ελληνικό χώρο.
Πέρα από την υπηρεσία του βρετανικού NHS, στο εξωτερικό (Αμερική κυρίως) υπάρχουν πάρα πολλά communities, υπηρεσίες ασθενών ή ανθρώπων που αναζητούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας (π.χ.. υπάρχουν ακόμα και υπηρεσίες του τύπου rate my doctor). Νομίζω ότι ανάμεσα σε αυτά αξίζει να αναφερθεί το PatientsLikeMe.
Και στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες κοινότητες υποστήριξης, ενημέρωσης ασθενών με καλύτερο παράδειγμα το Sugarfree.
Από το να τα περιμένουμε όλα από το κράτος νομίζω ότι ίσως πρέπει σιγά – σιγά να καταφεύγουμε και εμείς σε λύσεις αυτοοργάνωσης και δράσεων. Όχι για να υποκαταστήσουμε το Κράτος, αλλά για γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι συμ-πολίτες, αν μη τι άλλο.
Στο παράδειγμα, π.χ,. με τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδος, γιατί να μην τον προωθήσουμε εμείς οι ενεργοί online Έλληνες πολίτες, αντί να περιμένουμε το κράτος?
(Χαίρομαι που αναφέρατε την αείμνηστη Αμαλία Καλυβινού, μιας και εγώ θεωρώ πώς αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να προωθήσουμε τις υπηρεσίες social media στο Εθνικό και όχι μόνο Σύστημα Υγείας)…
Αυτά λέει ο φίλος του eHealth.gr, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα δαπανά 50 εκατομμύρια ευρώ για πληροφοριακά συστήματα υγείας, τα οποία θα πληρωθούν, αλλά θα δουλέψουν ελάχιστα ή καθόλου. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στον τομέα της υγείας, δοκιμάζεται σκληρά.
*photo via flickr*
2 comments:
Ευχαριστώ για το reference. :)
Ps: Θα προέτρεπα και άλλους να βάλουν το banner του υγειονομικού χάρτης της Ελλάδας. Πραγματικά είναι κρίμα αυτό το project, το οποίο χρηματοδοτήθηκε, για το οποίο πληρώσαμε, να πάει στράφι.
Συγνώμη που κάνω δεύτερο συνεχόμενο post, αλλά πραγματικά είναι παράληψη να μην αναφερθεί η κοινότητα του disabled.gr. Ένα ακόμα καλό παράδειγμα Ελληνικού, περίπου, "Health 2.0", (αυτό μάλλον είναι και το πρώτο δείγμα στον Ελληνικό χώρο τέτοιων υπηρεσιών).
Το περίπου το αναφέρω γιατί, όπως και στο sugarfree, έχω την αίσθηση ότι αμιγείς Health 2.0 υπηρεσίες είναι profile based και όχι τόσο center based (δεν υπάρχει μια κεντρική δομή, πχ το forum, όσο κόμβοι, πχ τα profiles στο facebook, στο twitter, με ανεξάρτηση υπόσταση και δραστηριότητα, που μπορούν και αλλελοπλέκονται και να σχηματίζουν μεγαλύτερες δομές). Το παραπάνω βέβαια μεταξύ τυριού και αχλαδιού.
Δε το συζητάω πάντως ότι αυτές οι κοινότητες παράγουν έργο και μακάρι να πολλαπλασιαστούν! :)
Post a Comment