Wednesday, July 01, 2009

Κλείνει το WiFi Συντάγματος, αλλά ήταν προγραμματισμένο

Στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, επικοινώνησαν μαζί μου και σημείωσαν ότι το χθεσινό post δεν ήταν ακριβές. Στο τέλος του σημερινού σημειώματος, θα βρείτε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης. Από πλευράς μου, και επειδή θήτευσα μέχρι το 2000 σε μια παλιά σχολή δημοσιογραφίας (με δάσκαλο το Γιάννη Μαρίνο), οφείλω να πω ότι το post μου είχε έλλειμμα ως προς το «γιατί» το Δεκέμβρη του 2009 προβλέπεται η ολοκλήρωση του βίου του WiFi Συντάγματος.

Ωστόσο με την ιδιότητα του ασχολούμενου με τα θέματα επικοινωνίας, οφείλω να υποστηρίξω πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης χρηματοδότησης του συγκεκριμένου αυτού έργου, για λόγους ουσίας και όχι εντυπώσεων: το WiFi του Συντάγματος, αποτελεί την πιο ουσιαστική προβολή της αξίας της ευρυζωνικότητας και της ψηφιακής πραγματικότητας στη χώρα μας.

Θα αποφύγω το λαϊκισμό να πω πόσο μεγαλύτερη αξία έχει από το Χ ημιτελές έργο ή το Ψ project που κάποιος φορέας το υλοποιεί για λόγους εντυπώσεων, χωρίς να έχει πρόθεση να το λειτουργήσει… Ακολουθεί το σημείωμα της ειδικής Γραμματείας, που παρέχει τα πρόσθετα στοιχεία που δεν είχε το χθεσινό μου post.

«1. Με ενδιαφέρον και έκπληξη διαβάσαμε το σχετικό σου άρθρο αναφορικά με το WiFi της πλατείας Συντάγματος.

2. Για την αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας σε ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

a. Το WiFi της πλατείας Συντάγματος, εγκαινιάσθηκε στις 19/06/2006 από τον τ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ως μια πρωτοβουλία της Ψηφιακής Στρατηγικής. Το WiFi δεν δημιουργήθηκε εν κενώ ή αυτόματα, αλλά κατόπιν σχεδιασμού και χρηματοδότησης που εξασφάλισε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού. Επισυνάπτονται προς πληροφόρηση τα δελτία τύπου εκείνης της ημέρας.

b. Τόσο στα εγκαίνια του Athens WiFi, όσο και μετέπειτα στα εγκαίνια των νέων σημείων στο Θησείο και την πλατεία Κοτζιά (επισυνάπτονται επίσης σχετικές ομιλίες Υπουργού) ανακοινώθηκε σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για δράσεις εξοικείωσης των πολιτών με την ευρυζωνικότητα, που έχουν ορίζοντα λειτουργίας το τέλος του 2008. Οι σχετικές αναφορές βρίσκονται στα συνημμένα.

c. Έκτοτε η λειτουργία των σημείων αυτών παρατάθηκε για ακόμη ένα χρόνο έως το τέλος του 2009, με επιπλέον χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής. Ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας τους δεν εξαρτάται από τις βουλές “στελεχών” της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού όπως λαθεμένα αναφέρει το άρθρο, αλλά από τον αρχικό σχεδιασμό της δράσης εξοικείωσης, καθώς και τις διαχειριστικές πτυχές του Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” το οποίο ολοκληρώνεται επιτυχώς στο τέλος του 2009.

d. Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχημένη πορεία αυτών των σημείων, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού έχει ήδη χρηματοδοτήσει στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής τη δημιουργία επιπλέον 160 σημείων WiFi σε δημόσιους χώρους που καθίστανται λειτουργικά έως το τέλος του καλοκαιριού 2009. Επίσης, έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότεροι από 240 δήμοι για την ανάπτυξη σημείων WiFi σε ανοικτούς χώρους, που τίθενται σε λειτουργία το Φθινόπωρο του 2009.

e. Το σύνολο των παραπάνω έργων ανάπτυξης ασύρματων δικτύων έχει εξασφαλισμένους πόρους και σε καμία περίπτωση η λειτουργία οποιοδήποτε σημείου δεν εξαρτάται από άλλο, όπως επίσης λαθεμένα αναφέρεται στο κείμενο.

f. Το σύνολο των έργων πληροφορικής που παραδίδονται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά το τέλος του 2009 όπως άλλωστε είναι οι συμβατικές δεσμεύσεις των δικαιούχων. Εξαίρεση αποτελούν δράσεις εξοικείωσης, ενημέρωσης κλπ. των πολιτών, οι οποίες ακολουθούν τα ήδη ανακοινωθέντα χρονοδιαγράμματα.

3. Παραμένουμε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε διευκρίνιση, ευελπιστώντας σε αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας των έργων».

4 comments:

javapapo said...

ένα μάτσο μαλακίες..απάντηση (λαϊκίστικη) συγνώμη!

Κίνηση Έθισμου...μιλάνε σαν έμποροι πρέζας!!!

Khlysty said...

Καλά, και μετά ξυπνήσαμε... Δύο ζητήματα: α) το hotspot στο Σύνταγμα κλείνει, το WiFi στην Κομοτηνή (εκλογική περιφέρεια Στυλιανίδη) ανοίγει και β) στα Τρίκαλα έχουν WiFi όλη την ώρα. Αλλά, ξέχασα, ο Δήμος Τρικάλων είναι πιο πλούσιος από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.

Anonymous said...

Καλά, πόσο είναι -τελικά- το λειτουργικό κόστος; Με χρήματα από φορολογία δεν πληρώνεται; Πόσα είναι ντε;
Βάλτε ένα paypal ή ένα κουτάκι στην είσοδο του μετρό! Βάλτε μία φορά λιγότερη το μήνα βενζίνη σε ένα όχημα της δημοτικής αστυνομίας! wtf...

MARFI said...

Κρίμα...