Thursday, September 03, 2009

Εκλογές και παρακμή της ΔΕΘ

Ήδη, ένα «κεντρικό» υπουργείο, αλλά και κάποιοι περιφερειακοί κρατικοί φορείς είχαν αποφασίσει να μην έχουν περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ είχε εξελιχθεί σε μια υψηλού κόστους συγκέντρωση κρατικών εταιρειών και κρατικών αξιωματούχων. Ένας σοβαρός συνδικαλιστής, πρώην κρατικής εταιρείας, περιέγραψε σε παρέα τα παρασκήνια της ΔΕΘ, που, άλλωστε, είχαν γίνει γνωστά και από τα ρεπορτάζ με την φράουλα του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της βουλευτού Θεσσαλονίκης κυρίας Έ. Ράπτη.

Η ΔΕΘ έχει μεγάλη αξία, από την άποψη της τοποθέτησης του εκάστοτε Πρωθυπουργού στα οικονομικά θέματα. Παίζει ρόλο και ως προς τον έλεγχο του πώς πάνε τα έργα και οι επενδύσεις στη Βόρειο Ελλάδα. Μπορεί και πρέπει να διατηρήσει αυτά τα στοιχεία… Θα ήταν πολύ χρήσιμο, όμως, να περιορίζονταν τα τεράστια περίπτερα και οι πολυάριθμες αντιπροσωπείες κρατικών εταιρειών που δεν συνάδουν με την περίοδο ύφεσης και την ανάγκη επαναξιολόγησης του κόστους. Αν είναι μια επένδυση για τη Βόρειο Ελλάδα, τότε τα ίδια ακριβώς χρήματα μπορούν αν επενδυθούν σε πιο παραγωγικούς και πιο αποδοτικούς τομείς.

3 comments:

Φώτης Κόλλιας said...

Νομίζω ότι είναι από τις χειρότερες διοργανώσεις της ΔΕΘ. Καθώς περπατάς στα περίπτερα συναντάς εταιρείες media δίπλα σε βιοτέχνες με εργαλεία για υδραυλικούς και αντιπροσώπους χαλιών δίπλα σε εμπόρους χαλβά!

Τα πλέον εντυπωσιακά περίπτερα είναι αυτά των νυν και πρώην ΔΕΚΟ, τα αφεντικά των οποίων βρίσκονταν όλα εδώ.

Σπανίζουν τα περίπτερα μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οσο για τη λέξη "Διεθνής" μάλλον πρέπει να διαγραφεί. Με εξαίρεση τους Ινδούς (που είναι και τιμώμενη χώρα) σχεδόν κανένας άλλος δεν ήρθε.

Το παζλ συμπληρώνεται με το περίπτερο του ΠΑΟΚ το οποίο είναι πρώτο στην είσοδο δίπλα στο Βελλίδειο. Τα μεγάφωνα παίζουν συνεχώς ύμνους της ομάδας! Ευτυχώς λίγο πιο πάνω είναι το περίπτερο του Αρη και ισορροπούν κάπως τα πράγματα.

Και του χρόνου!

Φώτης Κόλλιας said...

Οι καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες ταξί θυμούνται τις ημέρες που η Θεσσαλονίκη ήταν γεμάτη από επισκέπτες. Φέτος, χωρίς να παραπονιούνται, θεωρούν ότι ήρθαν πολύ λιγότεροι. Αρκετοί, πάντως, για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία της πόλης.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Fotios: πολύ καλό το ρεπορτάζ, ελπίζουμε του χρόνου να έχουμε μια νοικοκυρεμένη ΔΕΘ, που θα προβάλει θέματα ουσίας