Monday, October 05, 2009

Από πού να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση;...

Η free press εφημερίδα Metropolis υπέβαλε αυτό το ερώτημα πριν μια εβδομάδα σε 50 Αθηναίους, όπως λεει, ανάμεσά τους και σε εμένα. Οι απαντήσεις μου, που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, ήταν οι εξης:

Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει μερικά από αυτά που έχει υποσχεθεί, όπως:
1. νέο εκλογικό σύστημα με "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών (π.χ., Β' Αθηνών), που αποτελούν εργοστάσια διαφθοράς και διαπλοκής,
2. προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία του πολίτη και η διαφθορά,
3. καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας: εαν κάποιοι γίνονται πλούσιοι φοροδιαφεύγοντας, τότε ούτε αυτοί έχουν κίνητρο να γίνουν πιο παραγωγικοί, ούτε τα "κορόιδα", που δεν συμμετέχουν στην λεηλασία της κλοπής των φόρων ("Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζονται οι Ελληνες σε 'βλάκες' και 'μάγκες'", απάντησε σε ερώτησή μου ο Γ. Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή, στην διαδικτυακή συζήτηση του TVXS),
4. ξαναζωντάνεμα της εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή είναι ένα σύστημα "βασανιστηρίων" για τα παιδιά και μια φάμπρικα παραοικονομίας για το τεράστιο κύκλωμα των φροντιστηρίων.

Να πούμε και δυο θεματα που δεν έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά αν δεν τα προωθήσει θα έχει σύντομα συνέπειες για τη δημοτικότητα της ίδιας της κυβέρνησης:
α. Φρένο στην επέκταση του δημόσιου τομέα και σε ρουσφετολογικές προσλήψεις. Το κόστος του αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα πνίγει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
β. Ενίσχυση των πραγματικά δυναμικών νέων επιχειρήσεων (όχι επιδοτήσεις σε εταιρείες-"μαιμού"). Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από αυτη την κατεύθυνση.

*photo via flickr*

9 comments:

yannidakis said...

συμφωνω απολυτα σε ολα τα παραπανω. Ειναι μαλιστα χαρακτηριστικο πως πρεπει να επενδυσει στην παιδεια οντας η ουσιαστικοτερη επενδυση που το κρατος μπορει να κανει στην κοινωνια.
Ευχομαι να δειξει τις προθεσεις του πρακτικα με τροπο που να αλλαξει εν καιρω η καθημερινοτητα του πολιτη, ωστε να ενεπνευσει τον κοσμο στην στηριξη του και την αλλαγη φιλοσοφιας απο τη μιζερια και τον αρνητισμο που σημερα επικρατουν :[

Στάθης Χαϊκάλης said...

@yannidakis,
θα χρειαστεί να είναι παρόντες οι πολίτες όπως εσείς, με κριτική, ενθάρρυνση, προτάσεις, σκληρή κριτική. Μόνο του το πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί πουθενά στον κόσμο, πλην ελαχίστων εξαιρεσεων που κρατούν ελάχιστο χρόνο

Ibis said...

Θα συμφωνήσω με τις παραπάνω απόψεις με την διαφορά ότι όλα τα παραπάνω αναδιατυπώνονται σε κάθε πρώτη μέρα της εκάστοτε νέας κυβέρνησης.

Σκοπός είναι η ολική υλοποίηση των παραπάνω και όχι η μερική εφαρμογή τους. Βασική προϋπόθεση οι ριζικές αλλαγές σε κύριους κρατικούς θεσμούς και οργανισμούς. Ωστόσο οφείλουμε και εμείς οι πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία και κυρίως παιδεία.
Ειδικά για το τελευταίο το θεωρώ δύσκολο έως ακατόρθωτο.

ibis

ΥΓ: Πιστεύεται ότι θα γίνει πραγματικότητα το υπουργείο τεχνολογίας?

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ibis.blog, δεν είναι μονόδρομος η πορεία προς ένα στόχο, ωστόσο -έχετε δίκιο-, υπάρχουν καλοί και καλύτεροι δρομοι.
Οσον αφορά την ίδρυση υπουργείου τεχνολογίας, θα τοποθετηθώ εδώ αξιωματικά (και αν χρειαστεί θα επανέλθω): η ιδέα να φτιαχνουμε ένα υπουργείο για κάθε πρόβλημα είναι καθαρά ελληνική... Η προώθηση της ηλεκτ διακυβέρνησης (και όχι της τεχνολογίας), δεν έχει κολήσει στην έλλεψει υπουργείου. Στην ενέργεια είχαμε υπουργείο, αλλά οι τρύπες, τρύπες.. Οι πολλές συναρμοδιότητες υπουργείων λχ, είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την δημιουργία ενός -κατ' όνομα- υπουργείου...

yannidakis said...

"καταχωρηση τσι μερας" για την Δευτερα συμφωνα με την ομωνυμη λιστα του yannidakis live, η καταχωρηση σου τουτη.
Καληνωρίσματα :[

Ibis said...

Αφορμή της ερώτησης που σας έθεσα ήταν αρχικά οι φήμες που ακούστηκαν καθώς και το γεγονός ότι ο αντίστοιχος υπουργός τεχνολογίας της Βρετανίας συγκαταλέγεται στους στους 50 πιο ισχυρούς Βρετανούς στον τεχνολογικό τομέα. Μερικές φορές η σύγκριση γίνεται αναπόφευκτη.

Θα χαρώ να διαβάσω την τοποθέτηση σας για τις αλλαγές που ακούγονται σχετικά με την ηλεκτ. διακυβέρνηση και Υπουργείο Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας.

Παραθέτω δύο σχετικές ειδήσεις από το ictplus.gr.
Link1
Link 2

Καλή σας μέρα
Ibis

Στάθης Χαϊκάλης said...

@yannidakis ελπίζω να ήταν γουρλίδικο

@ibis.blog λόγω σημαντικών υποχρεώσεων, δεν είχα τη δυνατότητα να σας απαντήσω ενωρίτερα. Τώρα, θα αποφύγω να κάνω των εκ των υστέρων προφήτη. Απλώς να σημειώσω ότι ποτε δεν υπήρχε σχέδιο για Υπουργείο Καινοτομίας από εκείνους που αποφασίζουν, παρά τις εισηγήσεις σε διάφορα άλλα επίπεδα. Κατά τα άλλα, όπως ήταν αναμενόμενο, αναβαθμίζεται η διάσταση της ηλεκτρ διακυβέρνησης, όπως διαφαινόταν και από το πρόγραμμα του Πασοκ.

ο δείμος του πολίτη said...

Τα στοιχήματα είναι πολλά. Μακάρι να ήταν τοσα λιγα. Γιατί τι θα γίνει με τη διαφάνεια, τα δικαιώματα και τις ανεξάρτητες αρχές; Είναι λιγότερο σημαντικά; Πώς θα προχωρήσει άραγε η αξιοκρατία (καλό το βήμα των Γραμματέων, αλλά το μέλλον θα δέιξει).

Κρατώ μικρό καλάθι και πολλές φοβίες, αν και στήριξα και στηρίζω το ΠΑΣΟΚ.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ο δείμος του πολίτη
έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι μέσα στο Πασοκ και την κυβέρνηση, έχουν ανάγκη τις επιφυλάξεις και την κριτική σου. Δεν ξέρω αν είναι πολλοί ή λίγοι, πάντως αυτή η πλευρά χρειάζεται τη συνδρομή πολιτών με κρίση και κριτική σκέψη, ώστε να δώσει προωθητική δύναμη στις περιπτώσεις που θα υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις για διακηρυγμένα μέτρα ή αναγκαίες αλλαγές