Thursday, October 22, 2009

Ποιος θα κάνει lobbying για τις καινοτομικές και νεανικές επιχειρήσεις;

Η κυβέρνηση δεν πιέζεται μόνο από την Ε.Ε. για να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα. Δέχεται αφόρητες πιέσεις από ισχυρές ομάδες του δημόσιου τομέα για να αυξήσει τους διορισμούς και τις αμοιβές, να μειώσει το όρια ηλικίας των συντάξεων, κλπ...

Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο κέντρο, που να υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη νεων επιχειρήσεων, και όχι ευκαιριακών επιδοτήσεων, είναι μονόδρομος για τη χώρα. Ποιος θα αυξήσει την απασχόληση, αν γνωρίζουμε τα στοιχεία που λένε ότι το ελληνικό δημόσιο είναι από τα 2-3 πολυπληθέστερα της Ε.Ε.; Ποιοι φορείς θα αποδώσουν φόρους; Ποιοι πόλοι θα αυξήσουν την παραγωγή; Ποιοι θα φέρουν νέες υπηρεσίες στην αγορά, ώστε να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία;

Τα παραπάνω δεν είναι ωδή στον καπιταλισμό, ούτε "πάσα" στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων... Όποιοι νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών τους, γνωρίζουν πολύ καλά ποιες επιχειρήσεις παράγουν υπερβολικά κέρδη και ποιες λειτουργούν μέσα σε λογικό πλαίσιο, το οποίο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη.

Η ιδιότυπη "αριστεροσύνη" που επικρατεί στην Ελλάδα ανάμεσα σε στρώματα που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα και, μάλιστα, πλημελώς φορολογούμενα, είναι απόρροια δεκαετιών λαϊκισμού, στον οποίο δυστυχώς προσέφυγε και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, δηλαδή, η παράταξη που υποτίθεται ότι θα προσέφερε ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό, όσον αφορά την αντιμετώπιση των υπερβολών των συνδικάτων...

Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό έχουν αναπτυξει δραστηριότητα μια σειρά φορείς, που έχουν στόχο να συνδράμουν στην υποστήριξη νέων επιχειρήσεων. Ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Young Leaders, o EΣΥΝΕ, το Open Coffee, η Jade Hellas είναι μερικοί από αυτούς, που ο καθένας έχει επιλέξει ένα δικό του χώρο, συγκεντρώνει μέλη, οργανώνει εκδηλώσεις, πιθανόν να υποβάλει εκθέσεις σε αρμοδίους (αν και τον τελευταίο χρόνο, οι αρμόδιοι δεν είχαν συγκέντρωση προσοχής, ώστε να υποδέχονται με την δέουσα διάθεση τέτοιου είδους αιτήματα).

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα θεωρούσε ότι έκανε την υποχρέωση της απέναντι στην επιχειρηματικότητα μεσα από τις επιδοτήσεις του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ. Ακόμη και αυτοί που γνωρίζουν λίγο το θέμα, ξέρουν αρκετά παραδείγματα όπου οι επιχορηγήσεις ενίσχυσαν άλλα φαινόμενα και όχι τη δημιουργική επιχειρηματικότητα...

Όσοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η επιχειρηματικότητα είναι ο προθάλαμος του άπληστου καπιταλισμού, θα πρέπει να ενημερωθούν για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που εχει ανύπαρκτο ή διαφανές/περιορισμένο κέρδος και προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Ήδη, ένα μεγάλο μέρος της αντίδρασης στις ανεπτυγμένες κοινωνίες κατά των αιτίων της οικονομικής κρίσης, εκφράζεται με ενίσχυση των τάσεων για κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Ορισμένα από τα θέματα αυτά, θα αναπτυχθούν στο 1ο Smartbusiness Forum, όπου είστε προσκεκλημένοι... To ζήτημα του lobbying προϋποθέτει συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων, ώστε να υπενθυμιστεί στην κυβέρνηση η αξία της δυναμικής επιχειρηματικότητας και η υποχρέωση της κοινωνίας να μην τα δώσει όλα στις πιέσεις των μη παραγωγικών ομάδων.

3 comments:

GritZ said...

Πολύ καλό!!

porcupine said...

Οι κινήσεις π.χ. του Open Coffee έγιναν και σε μεγάλο βαθμό επειδή εκτός από υποτυπώδεις ή μη επιχειρηματίες είμαστε και geeks και μέχρι τότε δεν είχαμε ένα event που να μας φέρνει πιο κοντά. Αυτό φούντωσε το επιχειρείν και η αλληλεπίδραση μάς έδωσε κουράγιο.

Αμφιβάλλω αν τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να είχαν τις πλάτες ενός πολιτικού φορέα.

Ωστόσο, συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο. Το σχόλιο πιο πάνω ήταν για να δείξω και μια ακόμα οπτική των πραγμάτων.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@porcurine, το ζητούμενο δεν είναι να έχουν κάποιες κινήσεις, όπως το πολύ δραστήριο Open Coffee, τις πλάτες ενός πολιτικού φορέα..
Ο στόχος θα ήταν πόλοι όπως το OPen Coffee, να θυμίζουν με τον τρόπο τους στο κράτος, τους πολιτικούς , την κοινωνία, την ανάγκη/υποχρέωση στήριξης της επιχειρηματικότητας.