Εδώ και μερικές ημέρες, το knowhow.gr έχει αρχίσει την παρουσίαση ενός e-book που επιμελήθηκα. Το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο επικεντρώνεται σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν επισταμένως απασχολήσει το blog μου και το knowhow.gr τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ο τίτλος του είναι ενδεικτικός: “Πώς θα είναι το 2012 media, marketing, διαφήμιση, δημοσιογραφία, social media;”. Όπως θα διαπιστώσετε, η λογική αυτού του e-book ξεφεύγει σημαντικά από τις προσεγγίσεις που γίνονται ως τώρα στα ζητήματα αυτά: αντί για μακροσκελείς αναλύσεις, το e-book “προτιμά” να σας παραπέμπει, μέσω υπερσυνδέσεων, σε κείμενα, έρευνες και προσεγγίσεις που έχουν γίνει από ειδήμονες του χώρου και οι οποίες, ουσιαστικά, σκιαγραφούν το μέλλον των media, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο χώρο του web και των οικονομικών αναταράξεων. Παράλληλα, συμπεριλαμβάνει σειρά αναλύσεων από Έλληνες ανθρώπους των media και του marketing, οι οποίες είναι άκρως αποκαλυπτικές σχετικά με το πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει και προσεγγίζει τα social media και την επίδρασή τους σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Σήμερα αρχίζει η παρουσίασή του κι εδώ, με την εισαγωγή:
Φίλες και φίλοι,
Αυτό το πόνημα είναι ίσως το πιο ματαιόδοξο ή το πιο ρομαντικό που έχω επιχειρήσει… Καταγράφει ορισμένες απόψεις και αναλύσεις, που μελέτησα τους τελευταίους 6 μήνες, όταν για το κάθε εδάφιο έχουν έλθει στη δημοσιότητα -αφού το έγραψα-, ακόμα πιο ελκυστικές και πιο φρέσκες τοποθετήσεις.
Αναγνωρίζω ότι ο τίτλος «Πώς θα είναι το 2011-12 τα media, η διαφήμιση, το online marketing, η δημοσιογραφία» είναι ένας σχηματικός και αβανταδόρικος τίτλος που κρύβει πολλές παγίδες. Αναλαμβάνω το ρίσκο, γιατί θεωρώ ότι παρ’ όλες τις παραπάνω αδυναμίες και αμαρτίες, μπορεί να δώσει κάποιο ερέθισμα σε δύο κοινότητες με τις οποίες επικοινωνώ καθημερινά, για να μην πω σε ωριαία βάση, και είναι τα εξής:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ONLINE ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ: ορισμένοι ανάμεσά τους θεωρούν ότι οι εξελίξεις στο Διαδίκτυο δεν επηρεάζουν τοσο πολύ τη ζωή τους, τη δράση τους, την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Καθημερινά επιχειρώ να τους πείσω, ότι -παρότι δεν έχουμε κατάρρευση των θεσμών και δομών μεσα στις οποίες μεγαλώσαμε- εντούτοις, οι εξελίξεις είναι ταχείες και αφήνουν αποτύπωμα στη ζωή μας και στη δουλιά μας. Θα την αλλάξουν μέσα σε ορατό χρονικό διάστημα…
Η ιδέα μου ήταν να συγκεντρωθούν ορισμένα εδάφια που θα επιτρέψουν σε όσους ενδιαφέρονται, να δουν μερικά θέματα πέρα απ’ ό,τι μπορεί να συζητηθεί σε μια συνάντηση μιας ώρας.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΣΤΟ BLOGGING, TO TWITTER KAI ΑΛΛΑ SOCIAL MEDIA: σε αυτές τις κοινότητες, η γνώση τρέχει με ιλιγγιώδη ρυθμό και, σε αρκετές περιπτώσεις, οι φανατικοί και οι «εθισμένοι» συζητάμε δεκάδες θέματα κάθε μέρα, με κίνδυνο να ασχολούμαστε επιφανειακά χωρίς ολοκληρώνουμε την άποψή μας και να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας. Η συγκέντρωση σχετικά αποκλινουσών απόψεων και η ενασχόληση με διαφορετικές πλευρές του ιδίου
θέματος, αποτελεί μια ανάγκη εσωτερική του καθενός.
Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα είναι να προκαλέσει αντιδράσεις και κριτική. Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι, εξ αντικειμένου, εμπεριέχει μια αδυναμία: περιέχει «παγωμένες» θέσεις, όταν οι απόψεις για τα συγκεκριμένα
θέματα εξελίσσονται σε καθημερινή βάση. Ζούμε σε μέρες όπου επικρατούν οι «ροές πληροφορίας», σε αντίθεση με τους τόμους της σοφίας στους οποίους βασιζόμασταν μέχρι το 2005.
Όσον αφορά την ουσία του θέματος «Εξελίξεις στα media, τη διαφήμιση, την επικοινωνία», δεν κρύβω ότι είμαι της άποψης πως οι εξελίξεις είναι επαναστατικές (revolutionary). Ωστόσο στα θέματα που ακολουθούν, έχουν περιληφθεί και τοποθετήσεις αναλυτών που πιστεύουν ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές, αλλά γραμμικές (evolutionary)...
Διαβάστε τη συνέχεια στο knowhow.gr
*photo via flickr*
No comments:
Post a Comment