Tuesday, March 02, 2010

Τι καταπληκτικό πάρτυ στα νοσοκομεία! Τι τρελή ρεμούλα!

Ο Νικόλας, που συναντησα χθες για άσχετη δουλειά, είχε όρεξη για εξομολογήσεις εκ βαθέων. Την ίδια μέρα που ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το διάστημα Γενάρη-Φλεβάρη ο ήδη τρελός προϋπολογισμός των νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 10%, ο Νικόλας περιέγραφε με πολύ παραστατικό τρόπο τις απίθανες κομπίνες που γίνονται στο χώρο της υγείας.

Ιατρικοί επισκέπτες που έχουν μόνιμες, προνομιούχες θέσεις πάρκιγκ στα νοσοκομεία και φοράνε λευκές ιατρικές μπλούζες για να τσεκάρουν τους γιατρούς αν δίνουν το φάρμακο που συμφώνησαν. Κυνήγι στους διαδρόμους των νοσοκομείων, απο τους ιατρικούς επισκέπτες που κάνουν στενό μαρκάρισμα στους γιατρούς, για να σιγουρέψουν τη δική τους πραμάτεια. Οι ίδιοι ιατρικοί επισκέπτες, που μπαίνουν στους θαλάμους των ασθενών, τάχα ως γιατροί, για να δουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει και τι παραπάνω μπορούν να πλασάρουν. Ιατρικοί επισκεπτες που συνάπτουν ειδικές συμφωνίες με νοσοκόμες για να τσεκάρουν τους γιατρούς.

Ένα άλλο ωραίο στόρυ είναι τα ασθενοφόρα-μαϊμού, που κυκλοφορούν χωρίς άδεια, αλλά έχουν αφθονη πελατεία, καθώς οι "μαφίες" των νοσοκομείων τους στέλνουν απελπισμένους ασθενείς τη στιγμή που ψάχνουν με αγωνία ποιός θα τους μεταφέρει στο νοσοκομείο (το ΕΚΑΒ δεν απαντά στις κλήσεις).

Ferrari και τουρκικά χαλιά

Ο Νικόλας είχε όρεξη για διηγήσεις και θυμήθηκε τις ζάντες που αγόρασε παλιότερα ένας προμηθευτής του χώρου της υγείας σε Ferrari που ανήκε σε γιατρό νησιού του Ιονίου. Ο γιατρός εξαγριώθηκε γιατί οι ζάντες ήταν μόνο 4 και δεν υπήρξε πρόνοια για τη ρεζέρβα. Απίστευτες κινηματογραφικές σκηνές, που θυμίζουν την ταινία "M.A.S.H." ή το "Βαλκανιζατέρ", εξελίχθηκαν και με το διαμέρισμα, που ένας προμηθευτής ιατρικού υλικού είχε γεμίσει με τουρκικά χαλιά για να τα διαθέτει έναντι εξυπηρετήσεων.

ΕΟΦ χωρις διοίκηση, κόβει "συνέδρια"

Ο Νικόλας είπε πολλά για πράγματα, που είναι πασίγνωστα στο χώρο της Υγείας, αλλά εμείς οι υπόλοιποι ούτε καν τα φανταζόμαστε. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) δεν έχει ακόμα διοίκηση, αλλά κάποιοι έντιμοι λειτουργοί του προσπαθούν να βάλουν φρένο σε ένα απίστευτο πανηγύρι διαφθοράς. Τους τελευταίους μήνες, κατά το Νικόλα, ο ΕΟΦ δεν δίνει εγκριση για δήθεν ιατρικά συνέδρια, που στην ουσία ήταν μια συγκαλυμμένη μορφή δωροδοκίας από προμηθευτές ιατρικού υλικού. Οι ατσίδες έστηναν, στήνουν ακόμα, δήθεν ιατρικά συνέδρια προϋπολογισμού, π.χ., 100 χιλιάδων ευρώ, όπου το συνέδριο δεν γίνεται ποτέ, αλλά λειτουργεί ως μηχανισμός μεταφοράς των 100 χιλιάδων σε δωροδοκία στελεχών του χώρου της Υγείας.

Στην υπόθεση αυτή υπάρχει και ένα βρώμικο μυστικό: οι προμηθευτές ιατρικού υλικού βλέπουν ότι το πάρτυ δεν μπορεί να συνεχιστεί και γι' αυτό η αντίσταση του ΕΟΦ τους δίνει ένα καλό άλλοθι για να αντισταθούν κι αυτοί στις απαιτήσεις των "συνεργατών" τους εντός των νοσοκομείων. Το "κλίμα" γύρισε, επίσης, γιατί μια "παλιά καραβάνα" του ακαδημαϊκού κόσμου, θεράπων ιατρός πολλών επωνύμων, που ήταν "αϊτός" σε αυτά τα κόλπα, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ή, τέλος πάντων, οι "χορηγοί"-προμηθευτές θέλουν να απαλλαγούν από τις πατέντες του. Σε αυτό το σημείο, ο Νικόλας έδωσε την πληροφορία ότι υπάρχουν καθηγητές που κάνουν αλλαγη στην ταυτότητά τους, ώστε να θεωρούνται μικρότεροι στην ηλικία, να μην βγαίνουν στην σύνταξη και να μένουν στο "παιγνίδι". Ανθρωποι, δηλαδή, που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης των νέων γενεών αυτής της χώρας.

Ο Μίμης δίνει στοιχεία, ποιος τα θέλει;

Φίλος γιατρός με ψάχνει περίπου μια φορά το μήνα, να μου πει ότι έχει στοιχεία για την παράνοια των συνταγογραφήσεων που γίνονται στην περιοχή του. Διαθέτει ονόματα και διευθύνσεις. Πριν μερικά χρόνια τα είχε στείλει σε έναν υπουργό Υγείας, που δεν τα διάβασε ποτέ. Ο Μίμης, με ρομαντισμό, συνεχίζει να ψάχνει κάποιον αρμόδιο να του δώσει τα στοιχεία.

Δεν έχει έννοια να γίνουμε καταδότες, εφόσον η Πολιτεία δεν βρει τους θεσμικούς τρόπους για να ελέγξει το φαινόμενο ή εφόσον η ελληνική κοινωνία δεν έχει τους αυτοματισμούς και τις αντιστάσεις, ώστε να μην είναι συμμέτοχη σε αυτό το απίθανο πάρτυ, που έφερε (μαζί με 2-3 άλλες αιτίες) τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή κατάσταση και την Αφροδίτη της Μήλου στο εξώφυλλο του Focus.

Η πιο ψύχραιμη αντίδραση σε όλα αυτά, έκρινα ότι ήταν να κάνουμε μια συμφωνια με το Νικόλα, να συνεχίσει τις διηγήσεις του για τη συγγραφή ενός βιβλίου. Θα γίνει σίγουρα best seller, αφού στις σελίδες του θα περιγράφονται επινοητικές κομπίνες, ευφάνταστοι ατσίδες, ωραία κολπα... Και, μέσα σε όλα αυτά, η Διεθνής Διαφάνεια παρουσιάζει σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2009 για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Φαντάζεται κανείς ότι, για άλλη μια χρονιά, δεν θα... διαπρέψουμε;...

*photo via flickr*

11 comments:

testsd1222 said...

Τι να πει κανείς..

Τελικά το εξώφυλλο τoυ focus με την Αφροδίτη της Μήλου, μάλλον θέλει να τονίσει τη τραγική κατάληξη που έχουμε σαν χώρα, πως μετατρέψαμε την μεγαλοπρέπεια της αρχαίας Ελλάδας σε κατάντια του ελλαδιστάν..

ανεστης said...

Ω ρε φίλε....

Rodia said...

o δ/ντης του Οφθαλμιατρειου ζητησε (και ελαβε) 1.000 ευρω για εγχειρηση ρουτινας απο συντ/χο -μολις το εμαθα..
φοβηθηκε ο γερος για το ματι του και τα εδωσε.. τι να πω..
ο δ/ντης του Οφθαμιατρειου κανει περι τις 30 παρομοιες εγχειρησεις την ημερα!
-->> Ο χορος καλα κρατει και δε παει να λεει ο Λοβερδος.

ο δείμος του πολίτη said...

Τα περισσότερα από αυτά αρχίζουν να βγαίνουν στο φως εδώ και λίγα χρόνια. Καταγγελίες γίνονται επώνυμες; Γιατί τελικά φοβάμαι ότι συχνά οι αναφορές αυτές που δεν είναι επώνυμες (σε ένα email πχ στο γραφείο της Υπουργού) καταλήγουν σαν ιστοριούλες δημοσιογραφικές.

Δεν αμφισβητώ όσα γράφονται, αλλά μήπως πρέπει κι οι γιατροί κάποτε να δράσουν όπως πρέπει; Τουλάχιστον οι καθαροί.

Your Man said...

Ο Μίμης γιατί δεν ανεβάζει τα στοιχεία κάπου στο Internet και να δώσει το link στο Τρωκτικό και τη Ζούγκλα;

Να δεις για πότε θα ασχοληθούν όλοι...

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ο δειμος του πολιτη, @Your Man,
ο Μίμης είναι σε ηλικία, που δεν ξέρει από ΙΝτερνετ. Εχει προσφερθεί να δώσει επώνυμα τα στοιχεία. Δεν τα δέχεται ...κανείς... Ενας προηγούμενος υπουργός τα αγνόησε..
Οποιος θέλει να κάνει επώνυμες καταγγελίες, διαπιστώνει ότι το σύστημα είναι τόσο 'προχωρημένο΄, που έχει ακυρώσει -σχεδόν- κάθε δυνατότητα ελέγχου.

vichengo said...

Ειναι γεγονος πως την Αφροδητη της Μηλου την βαλαμε ολοι μας βημα βημα,η μαλλον,λαμογια λαμογια στο εξωφυλο του περιοδικου focus.
Σημασια πλεον εχει να το αποδεχθουμε και να προστατευσουμε την ιστορια μας βαζοντας τις βασεις για μια υγειη κοινωνια,και για την εξυγειανση αυτη το "φακελακι" θα ειναι πολυ μεγαλυτερο απο τα εως τωρα καταβαλομενα.
Δεν βρησκω νοημα στο να κατηγορουμε τους Γερμανους οταν εμεις τους δωσαμε το δικαιωμα να μας αντιμετοπιζουν κατα αυτο τον τροπο.

Doulaki Anastasia said...

Τυχαία μπήκα στο blog σας καθώς έψαχνα κάποια πράγματα που αφορούν τη δουλειά μου. Είμαι χημικός μηχανικός,έχω κάνει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και δουλεύω τα τελευταία δέκα χρόνια ως ιατρικός επισκέπτης όπως και ο άντρας μου σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και ουδέποτε έχω ακούσει ή δει αυτά που περιγράφετε. Η παραπληροφόρηση που υπάρχει είναι απίστευτη. Ουδέποτε ένας ιατρικός επισκέπτης έχει δική του θέση πάρκινγκ, ή κυκλοφορεί με μπλούζες γιατρών. Απαράδεκτα αυτά που γράφονται. Αν αυτά τα λαμόγια που αναφέρετε είναι ιατρικοί επισκέπτες, είναι η εξαίρεση όπως υπάρχουν λαμόγια σε όλους τους χώρους, φαντάζομαι και εκεί που εργάζεστε εσείς. Το σίγουρο είναι ότι τα πολλά λεφτά δεν παίζονται σε επίπεδο επισκέπτη και γιατρού αλλά καθηγητών ιατρών και διευθυντών εταιριών
(κυρίως Ελληνικών) και δεν φτάνουν ποτέ στο δικό μας επίπεδο.
Θα παρακαλούσα λοιπόν πριν ξεκινάτε να γράψετε κάτι για κάποιο επάγγελμα να έχετε καλύτερη πληροφόρηση και να μην γενικεύετε.
Ευχαριστώ.

Μαύρος Γάτος said...

Κι εμένα μού φαίνονται κάπως υπερβολικά τα περί θέσεων πάρκιγκ και ιατρικών επισκεπτών ε μπλούζες, αλλα δεν τα αποκλείω καθόλου, ε βάση τα όσα έχουν δει τα μάτια μου. Τα περί Φερράρι και χαλιών απόλυτα φυσιολογικά. ΚΑι ναι, Αναστγασία, ΜΠΟΡΕϊ κανείς να γενικεύει γιατί η κατάσταση είναι γενικευμένη. Και μακάρι να μπει επιτέλους ένα φρένο σε όλην αυτήν την ασυδοσία, που επιτρέπει σε μιαν ασυνείδητη μμειοψηφία Καθηγητών και Διευθυντών να θησαυρίζει, και μετατρέπει τους υπόλοιπους γιατρούς σε αυλικούς και δούλους, και τους τίμιους σε "κορόιδα". Ας μην εθελοτυφλούμε, επιτέλους, μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει κάποτε ελπίδα....

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Doulaki Anastasia,
κυρία Δουλάκη δεν αμφισβητώ τη δική σας εντιμότητα και ας μην σας γνωρίζω. Στη δουλειά σας και στη δουλειά μου, υπάρχουν έντιμοι άθρωποι και σοβαροί επαγγελματίες.
Ωστόσο, να μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτά που έγραψα για το τι γίνεται στον τομέα της περίθαλψης, είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου.
Μπορεί να υπάρχει θέμα μόνο με το 10% των επσκεπτών και να υπάρχει πολύ μεγάλη εστία σε άλλους κρίκους, ενδεχομένως αυτούς που αναφέρετε. Το ζήτημα είναι ότι οι δαπάνες στην υγεία, αποτελούν μια από τις 2-3 μεγαλύτερες ρουφήχτρες των χρημάτων των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων.
Θα απαιτούσα μαζί με εσάς μια δίκαιη επίλυση του προβλήματος. Είμαι μαζί σας σε αυτό, αν και φοβάμαι μήπως είναι πλεον αργά και για εσάς ως εργαζομένη και για εμένα ως ασφαλισμένο και φορολογούμενο.
Θα κάνω ότι μπορώ για το δικό σας δίκαιο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι αλλοιώς απότι ξέρουμε περίπου όλοι στο όνομα κάποιων ισορροπιών ή συμψηφισμών.

Anonymous said...

Αλήθεια είναι .. ΟΛΑ όσα λέτε είναι αλήθεια. Και λίγα λέτε.. Ξέρω γιατί τα εχω ζησει. Ε, μην εκπλήσσεστε που κάποιοι προσποιουνται ότι δε ξερουν τιποτα για το φόνο..

Κόρακας κοράκου μάτι, δε βγάζει!!!!!