Wednesday, September 01, 2010

ΕΣΠΑ: συνέχεια στα ‘κόλπα’ του ΚΠΣ ή κάτι μπορεί να αλλάξει;

«Είχα πάρει απόφαση να μην ενδιαφερθώ για το ΕΣΠΑ, γιατί δεν θέλω να μπλέξω ξανά με λαμογιές που είδα στο Γ’ ΚΠΣ’», εξηγεί ένας επικεφαλής μιας σοβαρής και υγιούς επιχείρησης. «‘Ώσπου συνάντησα», συνεχίζει , «2-3 άτομα που έχουν θέση ευθύνης σε φορείς με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και κατάλαβα, ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να γίνουν διαφορετικά αυτή τη φορά. Δεν περιμένω θαύματα, αλλά εκεί που είχα βάλει το ΕΣΠΑ στα μαύρα κατάστιχα, τώρα μπορεί να ενδιαφερθεί η επιχείρηση μου για 3-4 επενδύσεις, που ούτως θέλαμε να προχωρήσουμε», καταλήγει ο ίδιος επιχειρηματίας.
Η χώρα περιμένει από το ΕΣΠΑ να ‘ξελασπώσει’ τη μεγάλη ύφεση που εξαπλώνεται ως συνέπεια των μέτρων του Μνημονίου και του τεράστιου προβλήματος ανταγωνιστικότητας (δείτε και το άρθρο του Γιάννη Παπαδόπουλου)
Από την άλλη πλευρά, ένας αξιοσημείωτος αριθμός αναλυτών σημειώνει ότι: α) το ΕΣΠΑ καθυστερεί σημαντικά , β)αν γίνει όπως το Γ’ ΚΠΣ, τότε θα ενισχύσει άλλους δείκτες, αλλά όχι αυτόν της ανάπτυξης.
Είναι εμφανής, δηλαδή, μια στάση έντονης επιφύλαξης, αν όχι κυνισμού απέναντι στις πιθανές θετικές πλευρές του ΕΣΠΑ. Δεν είναι αδικαιολόγητη αυτή η δυσπιστία… Παρόλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια στοιχεία, που μπορούν να υποστηρίξουν την άποψη ότι ‘κάτι μπορεί να αλλάξει’. Ας τα σημειώσουμε:

1) Σε ορισμένους, ίσως αρκετούς, φορείς που έχουν ευθύνη για κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουν τοποθετηθεί άτομα από μια νέα γενιά στελεχών. Τεχνοκράτες και όχι κομματικές επιλογές, που έχουν κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και επιχειρούν να την διαφυλάξουν…

2) Σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ. έργα των Ψηφιακών Ενισχύσεων), οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται αφού ολοκληρωθεί η εγκεκριμένη επένδυση.
Η διαδικασία αυτή θα μειώσει το ποσοστό των ‘επενδύσεων’, που ξεκινούσαν, έπαιρναν την προκαταβολή του ΚΠΣ και στη συνέχεια κατέληγαν σε κάποιο κουφάρι.

3) Γενικά οι επιχειρήσεις που θέλουν να εντάξουν επενδύσεις τους στο ΕΣΠΑ, θα πάρουν κάποιο ρίσκο. Με τη σημερινή κατάσταση του ελληνικού δημοσίου, οι επιχειρηματίες δεν είναι τόσο αφελείς ώστε να μην γνωρίζουν ότι ενδέχεται να καθυστερήσει σημαντικά η καταβολή της επιδότησης.
 Ορισμένοι μάλιστα έχουν το φόβο ότι μπορεί να μην την εισπράξουν ποτέ…

Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη στα φαινόμενα διαφθοράς ή στην συμπεριφορά των μεσαζόντων (‘σύμβουλοι’ επενδύσεων κλπ). Οι αντιστάσεις των ανθρώπων στην τήρηση της ηθικής μπορεί να κατέβουν ακόμα περισσότερο, αλλά από την άλλη πλευρά ενδεχομένως να ενισχυθεί η δύναμη αντίστασης των επενδυτών στην εξαχρείωση των διαδικασιών που ακυρώνουν τον τελικό στόχο.
Προκηρύξεις, όπως αυτές των Ψηφιακών Ενισχύσεων ΑΕ (digi-content, digi-retail) είναι χρήσιμες για την υποστήριξη τομέων της αγοράς που βρίσκονται σε σταυροδρόμι.

ΣΚΗΝΕΣ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ Γ’ ΚΠΣ

Για να μην ξεχνιόμαστε, το ΕΣΠΑ παίρνει τη σκυτάλη από το Γ’ ΚΠΣ , όπου –για να το θέσουμε κομψά- ο βαθμός παραγωγικής αξιοποίησης των επιδοτήσεων ήταν πολύ χαμηλός. Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν χιλιάδες ‘έργα’, που δεν λειτουργούν καθόλου, χωρίς να είναι επίσημα καταγεγραμμένο πού πήγαν τα λεφτά. Ανεπισήμως, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, έχει σχηματισθεί μια ισχυρή εντύπωση ποιές τσέπες αυγάτισαν και ποιοι ενδιάμεσοι ‘προόδευσαν’. Εχει ενδιαφέρον να διαβαστεί ένα κείμενο του neo.gr που περιγράφει ορισμένες τέτοιες καταστάσεις.

Πρόσφατα έγινε μεγάλη συζήτηση για τα τρία sites του Υπ Μεταφορών, που από κεκτημένη ταχύτητα γράφηκε στο ΦΕΚ ότι έχουν ήδη προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ, ενώ προ μηνών η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης είχαν καταλήξει στην έγκριση ποσού της τάξεως του 1,5 εκατ. για δύο από αυτά. Δείτε σχετικά την ανακοίνωση, τη άποψη του Π. Βρυώνη και το σχόλιο του Ν. Δρανδάκη εδώ.

No comments: