Ομάδα νέων «Δεν θέλω επιδοτήσεις από το κράτος»
Πρόσφατα, είχα αυτή τη συζήτηση με μια ομάδα νέων με αποδεδειγμένα καινοτομικές (σε διεθνές επίπεδο μάλιστα) δραστηριότητες. Σε μια Θεσσαλονίκη που έχει πλέον πάρα πολλά καινούργια αλλά άδεια κτήρια, η παρέα τους έψαχνε ένα χώρο για να στεγαστεί. Κάτι ψέλλισα για κρατικά κτήρια που είναι υπαξιοποιημένα, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν..
Πρόσφατα, είχα αυτή τη συζήτηση με μια ομάδα νέων με αποδεδειγμένα καινοτομικές (σε διεθνές επίπεδο μάλιστα) δραστηριότητες. Σε μια Θεσσαλονίκη που έχει πλέον πάρα πολλά καινούργια αλλά άδεια κτήρια, η παρέα τους έψαχνε ένα χώρο για να στεγαστεί. Κάτι ψέλλισα για κρατικά κτήρια που είναι υπαξιοποιημένα, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν..
Μοιραία, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι που έχουν πραγματικά δημιουργική «μαγιά» δεν ψάχνουν επιδοτήσεις από το κράτος. «Είναι τοξικά αυτά τα λεφτά» είχε πει πρόσφατα σε συνάντηση επιχειρηματιών με τον Πρωθυπουργό και το Υπουργό Μιχ. Χρυσοχοϊδη, ο Γιώργος Τζιραλής, που είναι η ψυχή της προσπάθειας-πρότυπο OpenFund. (Το σημείωμα των g700 «Γενιά των 700 ευρώ», για εκείνη τη συνάντηση, θα το βρείτε εδώ). Σκληρό αλλά σε μεγάλο βαθμό πραγματικό.
Ξεκίνησα λοιπόν με το να ρίξω την ιδέα να δώσουν ένα πιο οργανωμένο χαρακτήρα στην ομάδα τους -ένα όνομα και ένας δικηγόρος αρκούν (αν και θα τους βγάλουν την πίστη οι διαδικασίες). Θα έχουν όμως όνομα, υπόσταση, στόχο, διεύθυνση, τηλέφωνο. Θα είναι ανεξάρτητοι. Και όνομα; Στην αρχή ακούστηκε το ευφυολόγημα να ονοματισθούν «Δεν θέλω επιδοτήσεις από το κράτος».. Πέρα από την πλάκα, υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα σε αυτό το εγχείρημα...
Ποιο είναι όμως το επόμενο βήμα; Δύο σημεία κατά τη γνώμη μου:
- Αυτό που επιδιώκουν (σύσταση ενός οικοσυστήματος προσπαθειών κάτω από την ίδια στέγη), φαινόταν στους δύο νέους κάτι στοιχειώδες, αλλά στην ουσία είναι απλώς ένα καλό πρώτο βήμα. Θα ήταν ευχής έργον να είχαμε τέτοιες κινήσεις σε 4-5 ελληνικές πόλεις, όπου υπάρχουν διάσπαρτα αξιόλογα νεανικά εγχειρήματα. Είναι τεράστιο έλλειμμα της χώρας, που το κάθε τέτοιο νεανικό εγχείρημα είναι χαμένο στο «διάστημα», δεν έχει συνομιλητές στο διάδρομο να ανταλλάσσει εμπειρίες, δεν μοιράζεται κάποια έξοδα κλπ.
- Το κράτος χρειάζεται πλέον τέτοιες ομάδες για συνομιλητές. Δεκάδες προγράμματα του ΕΣΠΑ θα μείνουν στα αζήτητα ή -χειρότερα- θα περιπέσουν στα νύχια των «καπάτσων» οι οποίοι παίρνουν μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων και τις εξαφανίζουν με μαγικό τρόπο.
Η παράκαμψη του κράτους δεν είναι εύκολα εφικτή, γιατί εξακολουθεί να έχει φοβερά «χαρτιά» στα χέρια του. Ίσως μόνο μια στις 200 νεανικές προσπάθειες, μπορεί να απευθυνθεί μόνη της στη διεθνή αγορά. Οι υπόλοιπες θα ήταν καλό να επωφεληθούν κάτι από τα απίστευτα assets τα οποία έχει δεσμευμένα, παρατημένα, θαμμένα, το ελληνικό κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ελληνική κοινωνία.
Μου έλεγε πρόσφατα ένας αξιόλογος Γενικός Γραμματέας υπουργείου «η δουλειά του κράτους δεν είναι να δίνει επιδοτήσεις, αλλά να δημιουργεί εργαλεία». Εργαλεία που να δουλεύουν δηλαδή.. Γιατί οι νέοι από τη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα cluster, αν η πλειοψηφία τέτοιων χρηματοδοτήσεων δεν είχε καταλήξει σε απίστευτα σκηνικά. (Οι σημαντικές εξαιρέσεις έχουν ρόλο επιβεβαίωσης του κανόνα).
Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακής Σύγκλισης έδωσε μια ιδέα στο τελευταίο OpenCoffee για την κατεύθυνση την οποία θα μπορούσαν να πάρουν κρατικά προγράμματα ώστε να παρέχουν εργαλεία και όχι τσάμπα χρήμα.
Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, αλλά με τέτοια μέτρα είναι δυνατόν να δοθούν ευκαιρίες σε πραγματικά δημιουργικές και καινοτόμες ελληνικές προσπάθειες. Όπως ανέφερε και ένας νέος που είναι μέλος της κυβέρνησης: «Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, είναι αναγκαία η δημιουργία κίνησης από χαμηλά, η οποία θα πιέσει το πολιτικό σύστημα και τη διοίκηση να απελευθερώσουν τις θαμμένες ευκαιρίες».
Στη σέντρα του HUB, στις 18 Νοεμβρίου
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η εκδήλωση του Ινστιτούτου Νεολαίας, στις 18 Νοεμβρίου. Θα παρουσιάσει πολιτικές, μεταξύ αυτών ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακής Σύγκλισης θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αυτά που είπε εν τάχει στο OpenCoffee. Από την άλλη θα γίνει παρουσίαση επιχειρηματικών εγχειρημάτων, που εισφέρουν χρήσιμη εμπειρία. Είναι απαραίτητα τα θετικά παραδείγματα, αλλά έχει αξία και η ορθή αξιοποίηση της Αποτυχίας.
3 comments:
Ξέρετε σέβομαι εξαιρετικά την δουλειά των παιδιών του open coffee αλλά λίγο προσοχή... δεν είμαστε όλοι προγραμματιστές ούτε όλοι μπορούμε να παράγουμε (ούτε όλοι θέλουμε) προϊόντα λογισμικού ή open source...!!!
Τέτοιου είδους γενικεύσεις είναι τρομακτικές...!!!
Είμαστε ηλεκτρονικοί Μηχανολόγοι ηλεκτρολόγοι Γεωπόνοι Φωτογράφοι Κτηνίατροι και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε... ξέρετε επειδή υπήρχαμε στο internet δεν σημαίνει πως είμαστε όλοι προγραμματιστές...!!!!
Μην πηγαίνουμε στο άλλο άκρο… ακούς εκεί… εργαλεία… φράγκο δεν έχουμε… πως θα αγοράσω εργαλεία;, πως θα φτιάξω πρωτότυπα;, πως θα κάνω μάρκετινγκ;… δεν το ήξερα πως από ηλεκτρονικός πρέπει να γίνω προγραμματιστής…
Εγωισμός και έπαρση... Ρε παιδιά, ψυχραιμία...
τα linked google docs δεν ανοίγουν λόγω διακιωμάτων ανάγνωσης. Είναι ανοιχτά για διάβασμα;
Mπράβο στα παιδιά που δεν θέλουν επιδοτήσεις για να μην έχουν τη τύχη πολλών φορέων και φιλανθρωπικών οργανώσεων που το τεμπέλικο μυαλό τους παραλύει όταν η κρατική επιδότηση σταματά.
Για να μην πούμε πόσο δημόσιο χρήμα έχει φαγωθεί χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα απο μη κυβερνητικές οργανώσεις της πλάκας..
Post a Comment