Friday, November 11, 2011

Δικαιοσύνη: Ο Μάκης Ψωμιάδης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Πριν λίγες ώρες προφυλακίστηκε ο δημοσιογράφος Δημ. Καπράνος για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ενώ οι πάντες προεξοφλούσαν ότι θα περνούσε ένα ήσυχο απόγευμα. Ο Δ. Καπράνος ήταν κομματικό στέλεχος με πολύ καλές γνωριμίες. Ο πρόεδρος πολύ μεγάλης ΠΑΕ κινδύνεψε, πριν μερικές μέρες, με προφυλάκιση για μη καταβολή ΦΠΑ, έως ότου πληρώσε μέτοχος της ομάδας. Στον κατασκευαστικό κλάδο κανείς δεν πίστευε ότι θα προφυλακιζόταν ποτέ ο Παν. Πανούσης, ο οποίος είχε οφειλή ΦΠΑ πάνω απο 6 εκατ. ευρώ.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα παραπάνω είναι κάποιες ενδείξεις ότι κάτι μπορεί να αλλάζει... Ενδεχομένως, λένε, η έλλειψη ισχυρής κυβέρνησης να μείωσε τις παρεμβάσεις που γίνονται στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να φθάνουν σε ορατό για τους πολίτες αποτέλεσμα, περιπτώσεις που μέχρι πριν ένα μήνα «πνίγονταν».
Η κορυφαία υπόθεση είναι αυτή του Λ. Λαυρεντιάδη. Μέχρι πριν ένα μήνα, κάποιοι έβαζαν στοίχημα ότι θα «καθάριζε» με συνοπτικές διαδικασίες. Τις τελευταίες μέρες, πάντα κατά νομικούς κύκλους, θεωρείται ότι τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα για το μεγαλομέτοχο της Proton Bank. O κ. Διώτης του ΣΔΟΕ, ο κ. Πεπόνης του Οικονομικού Εγκλήματος και ο κ. Νικολούδης της Αρχής για τη Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, θεωρούνται δικαστικοί, που παρά τα εμπόδια που τους είχε βάλει το πελατειακό κράτος, δεν είχαν συμβιβασθεί.
Η ενεργοποίηση του νόμου για αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις μη καταβολής ΦΠΑ, έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρηματιών που έσπευσαν να κλείσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις απο το κίνδυνο προφυλάκισης.

Υ.Γ. Η δικαιοσύνη θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης του κ. Καπράνου, στο λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 1.900.000 ευρώ, τα οποία συνδέονται με το ομόλογο που επέλεξε ως πρόεδρος του Ταμείου Δημοσιογράφων.

1 comment:

ο δείμος του πολίτη said...

Για δεκαετίες το Κρεάτος φοβόταν να πιέσει τις επιχειρηματικές και τραπεζικές ελίτ σε μία λογική στήριξης της επιχειρηματικότητας και κυρίως της μικρομεσαίας. Έτσι, βέβαια ανδρώθηκε μία μεσοαστική επιχειρηματική τάξη σε βάρος όμως ουσιαστικά των κρατικών ταμείων που τελικά ενίσχυαν τη φοροδιαφυγή.