Tuesday, January 23, 2007

Ο λαός «πεινάει», τα πολυτελή αγαθά στα ύψη


Πολλοί ξέρουν ότι οι ιερεμιάδες των τηλεοπτικών δελτίων των 8 μ.μ. για το λαό που πεινάει, πιθανόν να έχουν σχέση με ένα 30-40% του πληθυσμού της χώρας, αλλά υπάρχει και ένα 15-20% που απολαμβάνει ακριβές μάρκες, χτίζει υπερπολυτελή σπίτια, κάνει διακοπές με σκάφη ή στην Ελβετία και έχει μια έφεση προς τις Porsche Cayenne.

Το ερώτημα από πού προέρχονται αυτά τα εισοδήματα, το αφήνουμε για άλλη στιγμή. Ας επικεντρωθούμε στο ότι και η Ελλάδα, είναι μέσα στον κύκλο των χωρών όπου ανεβαίνει η ζήτηση των ειδών πολυτελείας, αλλά και των υπηρεσιών πολυτελείας. Πρόκειται πάντως για μια παγκόσμια τάση, καθώς μια μικρή μειοψηφία ατόμων, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερα εισοδήματα, τα οποία διαθέτει σε αγαθά που δεν μπορεί να αγοράσει ο υπόλοιπος πληθυσμός. Αν ξεχωρίζει σε κάτι η Ελλάδα, είναι στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατηγορίας προσώπων με μεγάλα εισοδήματα, ακολουθεί το (νεοπλουτίστικο) μοντέλο κατανάλωσης των Ρώσων, των Βραζιλιάνων, των Κινέζων, των Ινδών (αλλά και των Ρουμάνων και των Βούλγαρων). Βασικά στοιχεία αυτού του μοντέλου, είναι η διάθεση επίδειξης, η έλλειψη γούστου, η προτίμηση brands που «βγάζουν μάτι», χωρίς να διαθέτουν την αντίστοιχη ποιότητα...

Προτιμούν να αγοράζουν χλιδάτα προϊόντα, αντί να προκρίνουν τις υπηρεσίες...

Στην πραγματικότητα πάντως, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τάση και προς την κατεύθυνση της ποιότητας... Είναι μικρός ακόμα ο αριθμός των Ελλήνων, που βελτιώνουν τα γούστα τους στην διακόσμηση, τις γεύσεις, την οινοποσία, τα αξιόλογα ταξίδια που συνδυάζονται με δυνατές εμπειρίες... Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αποφεύγουν τις γκλαμουράτες μάρκες ρούχων και προσπαθούν να διαθέτουν σπίτια, αυτοκίνητα και σκάφη, τα οποία να είναι πανάκριβα, αλλά να μην προκαλούν... Οι τάσεις αυτές φαίνονται και στους χώρους που αναπτύσσονται στην Αθήνα, χώροι τέχνης, ψυχαγωγίας, γαστρονομίας, μερικοί από τους οποίους βάζουν ολοένα και υψηλότερα standards. Υπάρχουν ακόμα μεγάλα ελλείμματα στη διακόσμηση και στο design ή στην τέχνη, ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η πρόοδος και οι μικρές θετικές εκπλήξεις.

Όλα αυτά δείχνουν και τις κατευθύνσεις που θα δούμε στο μέλλον: ένα μικρό κοινό, με εισοδήματα, μόρφωση και κουλτούρα, που θα επικοινωνεί με τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και ένα μεγαλύτερο κοινό, με νεοπλουτίστικη νοοτροπία, που θα ασχολείται με τα μπουζούκια, τα ακριβά σπίτια και τα πανάκριβα αυτοκίνητα. Ορισμένα ζητήματα για τη χώρα αυτή, θα μπορούν να παρατηρηθούν και από την ταχύτητα ανάπτυξης (ή υποχώρησης) της κάθε μιας από αυτές τις δύο κατηγορίες.

Στάθης Χαϊκάλης

7 comments:

Anonymous said...

Η τάση αυτή μου προκαλεί θλίψη.
Φαίνεται ότι για αρκετούς συμπολίτες μας, πρώτη προτεραιότητα όταν αποκτήσουν μια οικονομική επιφάνεια είναι να «κυκλοφορήσουν» τα νεοαποκτηθέντα πλούτη τους.
Ανησυχώ ότι η κατηγορία αυτών των πολιτών ολοένα και διευρύνεται.

Anonymous said...

Μαθαίνω ότι τα σαββατοκύριακα που πηγαίνουν οι Ελληνες για ψώνια στη Ρώμη, είναι απόλαυση. Τα μαγαζιά της αιώνιας πόλης τους έχουν πάρει χαμπάρι και ανοίγουν και τις Κυριακές, για να εξυπηρετήσουν τον ελληνικό νεοπλουτισμό, τον συνδυασμένο με το καρακιτσαριό... Είναι και αυτό μια πρόοδος: κάποτε -μια γενιά πριν- οι ίδιοι έλληνες πήγαιναν στην Πόλη να ψωνίσουν φθηνά δερμάτινα. Τώρα πάνε στη Ρώμη για Αρμάνι από το πανέρι!

Anonymous said...

Να αφήσουμε τη γκρίνια για τους έλληνες νεόπλουτους!!! Τι να κάνουμε; Κάποιοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν Porsche , σκάφος, εξοχικό και να κάνουν διακοπές στο στις Αλπεις, χωρίς να σκοτώνονται στη δουλειά!
Ο ήλιος και η θάλασσα της χώρας είναι διαθέσιμοι σε όλους μας... ΄Οπως και η αθηναϊκή νύχτα!

Anonymous said...

Από την αλυσίδα της αγοράς και τον κύκλο του χρήματος, κάποιοι μοιάζει να "αφαιρούν" σταθερά και μεθοδικά κα΄ποια από τα κεφάλαια που φτάνουν στα χέρια τους. Λογικό είναι και ο καθένας θα το έκανε. Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό; Μάλλον επειδή άλλη μια φορά η αγορά δεν λειτουργεί σωστά και δεν παρέχει κίνητρα για την επανατροφοδότηση των χρημάτων στον κύκλο της παραγωγής.

Πάντως, και εγώ ψάχνω την ευκαιρία να το κάνω. Αλλά υπόσχομαι σε όλους ότι αφενός θα έχω γούστο και αφετέρου θα κάνω και μερικές χορηγίες (έτσι δεν ξεπλένεται η κοινωνική αμαρτία;).

Anonymous said...

http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/25/1293830.htm

Anonymous said...

H Ellada tis figouras kyriarxei se ola ta epipeda - ayta ta protypa pernane kai sta paidia mas pou kontratontai poios exei to pio kainourgio kinito...

Anonymous said...

Υπάρχει βέβαια και ο δανεισμός προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε ορισμένες από τις «εξωτικές» μας δραστηριότητες…