Thursday, January 25, 2007

Δεν είναι Βουρλούμης ο Παν. Αθανασόπουλος!


Ήδη οι πρώτες προβλέψεις ποντάρουν στο ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, θα βαδίσει στα πρότυπα του κ. Παν. Βουρλούμη. Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης που γνωρίζουν τον Παν. Αθανασόπουλο, αλλά και τη ΔΕΗ, εκφράζουν τον φόβο ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Toyota Ελλάς και πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά θα τα «βρει σκούρα».

Η κρίση αυτή δεν έχει σχέση με την ποιότητα του ανθρώπου, αλλά με το μέγεθος και το βάθος του προβλήματος της ΔΕΗ.

Ο κ. Αθανασόπουλος είναι ένας μειλίχιος άνθρωπος, με καταγωγή μεν από την Αρκαδία, ο οποίος όμως τα τελευταία 30 χρόνια είχε επαφή αποκλειστικά με το πολυεθνικό περιβάλλον της Toyota. Στη ΔΕΗ θα συναντήσει τον πρωτόγνωρο κόσμο της αυξημένης δύναμης των συνδικάτων, αλλά και της ιδιότυπης δύναμης των πολιτικών (της κυβέρνησης και όχι μόνον).

Ο κ. Αθανασόπουλος δεν είναι κατώτερης ποιότητας ή αξίας από τον κ. Βουρλούμη - οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση θα ήταν ανόητη. Ο κ. Βουρλούμης ως προσωπικότητα είναι άνθρωπος χαρισματικός, ένας ευπατρίδης, που του αρέσει να συναντά προκλήσεις, ενώ γνώριζε πάρα πολύ καλά το δημόσιο τομέα, είτε ως στέλεχος -πριν το 1981- του ομίλου της Εμπορικής, είτε ως επικεφαλής της Alpha Finance (που είχε πολλούς πελάτες και συνομιλητές από το δημόσιο τομέα).

Ο κ. Αθανασόπουλος είναι πολύ πιθανόν, ως χαρισματικός άνθρωπος που είναι, να αναδείξει αξίες, που θα του επιτρέψουν όχι μόνο να επιβιώσει στη ΔΕΗ, αλλά να την προχωρήσει μερικά βήματα μπροστά. Ωστόσο ξεκινά την καριέρα του ως διευθύνων σύμβουλος μιας «σκληρής» ΔΕΚΟ, με ορισμένα «ζητηματάκια»:
- Το επιτελείο διοίκησης της ΔΕΗ είναι ταλαιπωρημένο, μετά τις αποχωρήσεις, τις κρίσεις και τις κόντρες των τελευταίων ετών.
- Ο κ. Αθανασόπουλος δεν είναι γνώστης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει διαθέσιμο επιτελείο συνεργατών, που θα τον συντροφεύσει στην ηλεκτρική καρέκλα της ΔΕΗ
- Το πελατειακό κράτος έχει αποδεχθεί την σχετική αποστασιοποίηση του ΟΤΕ από τις πρακτικές του, αλλά διατηρεί τη ΔΕΗ πολύ κοντά στα «νερά» του...

Αν το δούμε από τη θετική του πλευρά, είναι πιθανόν να αποδειχθεί ότι οι κ.κ. Βουρλούμης και Αθανασόπουλος δεν έχουν μόνο κοινό το μικρό τους όνομα (Παναγής και Παναγιώτης). Επίσης είναι πιθανόν να έχει φθάσει η ώρα για τη ΔΕΗ, μετά τις συνεχείς αποτυχίες των τελευταίων ετών, να δοκιμάσει κάποιες απλές αρχές του management.

Στ. Χαϊκάλης

8 comments:

Anonymous said...

Καλή επιτυχία στον manager Αθανασόπουλο
Είναι καιρός και στη ΔΕΗ να μπει μια τάξη

Anonymous said...

Καημένε Αθανασόπουλε τι σούμελλε να πάθεις, λέει ένα παλιό ρεμπέτικο τραγούδι!!! Θυμάμαι τον σεβάσμιο καθηγητή Παν. Αθανασόπουλο, όταν δίδασκε στα μέσα της δεκαετίας ' 80 τις αρχές του management, ή όταν προσπαθούσε να με πείσει για την υπεροχή ενός αυτοκίνητου Lexus (το είχε πετύχει!).
Πώς θα τα καταφέρει ο ίδιος άνθρωπος, να συναλλαγεί με τις κομματικές κλαδικές ή με το Χ βουλευτή Κοζάνης, που ζητάει παράτυπες διευθετήσεις , δηλ ρουσφέτια; Ελπίζω να μας εκπλήξει... Θετικά... Για το όνομα του Lexus!!!

Anonymous said...

'O Γκονζάλες είναι δύο Ριβάλντο' είχε πει πριν δύο χρόνια ο πρόεδρος του ΠΑΟ κ. Μήτσου... Η συνέχεια ήταν οδυνηρή για τον κ. Μήτσου και για την ιδέα των αψυχολόγητων συγκρίσεων.
Συμπαθής ο κ. Αθανασόπουλος, αλλά άλλο πράγμα τα Toyota Corolla και άλλο η ΔΕΗ... Ελπίζω να με διαψεύσει, για το καλό της χώρας και το δικό του το καλό! Ας ρωτήσει και το Μανιατάκη..

Anonymous said...

Οι διοικήσεις Παλαιοκρασσά και Μανιατάκη έχουν φέρει τη ΔΕΗ σε τέτοιο σημείο, που θα το ανακαλύψει πολύ γρήγορα ο κ. Αθανασόπουλος, καθηγητής του management...
Δεν απομένει παρά μια καινούργια κυβέρνηση του Πασοκ, για να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και να πάρουν τα πράγματα το δρόμος τους...

Anonymous said...

Πρώτα απ όλα μια διόρθωση: Ο Αθ. εξελίχθηκε από αρχηγός της Toyota Hellas σε αρχηγό της Toyota Europe. Από κεί τον πήρε μεταγραφή η ΔΕΗ. Toyota Europe σημαίνει αφομοίωση και εμπέδωση του Toyota management style (ψάξτο αξίζει τον κόπο και έχει εφαρμογή και σε άλλες μορφές διοίκησης πχ βελτιστοποίηση του εργατικού δυναμικού, της παραγωγικότητας κλπ).
Τώρα για το προκείμενο: Καμμιά σχέση ο ένας με τον άλλο σε διεθνή εμπειρία και χαρακτήρα.
Θάχει πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον η πορεία του Αθ. στη ΔΕΗ. Θα την παρακολουθώ με το ίδιο ενδιαφέρον όπως με αυτήν του Λεμονή... Αχ ρε Πρόεδρε, ποτέ δεν θα γίνουμε ΔΕΗ..

Anonymous said...

Ε, δεν πάμε καλά! Είναι δυνατόν να το παίζουμε "σκεπτικιστές" σε σχέση με το "αν θα μπορέσει να προσαρμοστεί" ο Αθανασόπουλος στα της ΔΕΗ?

Μιλάμε για την πιο σοβαρή κίνηση σε επίπεδο μάνατζμεντ που έγινε ΠΟΤΕ σε επίπεδο ΔΕΚΟ - και είναι πραγματικά απορίας άξιον, καθόσον υλοποιείται από μια κυβέρνηση ερασιτεχνών.

Η άποψή μου είναι ότι, ο Αθανασόπουλος δεν έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε άλλον διοίκησε ποτέ ελληνική επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος. Και το επιχείρημα ότι "...δεν γνωρίζει τα της ηλεκτρικής ενέργειας" είναι επιεικώς αστείο για όλους όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν τα περί μάνατζμεντ σε αυτό το επίπεδο. Και προφανώς δεν υπάρχει σύγκριση με τον Βουρλούμη, ο οποίος, αξιόλογος και αξιοπρεπής κατά τα άλλα, δεν μπορεί να συγκριθεί σε επίπεδο εμβέλειας με τον Αθανασόπουλο, ο οποίος διακρίθηκε στο πιο απαιτητικό περιβάλλον του πλανήτη: την TOYOTA!

Το ερώτημα είναι γιατί δέχθηκε ο Αθανασόπουλος να εμπλακεί σε αυτή την ιστορία, με -νομοτελειακά- ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Η απάντηση μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στην ψυχοσύνθεση του ανδρός, ο οποίος, προφανώς, αφού τα "είδε και τα έκανε όλα" σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του με την υπέρτατη πρόκληση - το Ελληνικό Δημόσιο...

Anonymous said...

Το ζήτημα είναι τι λέει η αγορά
Δείτε τη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση…

Anonymous said...

Ο Τάκης Αθανασόπουλος επειδή τυγχάνει συμπατριώτης μου, δεν ήταν απλά πρόεδρος της Toyota Ελλάδος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Toyota Ευρώπης αλλά και ο πρώτος μη Ιάπωνας, που συμμετείχε με διευθυντικά καθίκοντα στο Δ.Σ. της Toyota motor company. Μετά τον Τάκη μπήκε και ο αντίστοιχος υπεύθυνος της toyota Australia, ο δεύτερος μη Ιάπωνας στην ιστορία της εταιρίας που μπήκε στο Δ.Σ. της μητρικής. Προφανώς μιλάμε για τον πρώτο και σπουδαιότερο έλληνα μανατζερ. Παρ' όλα αυτά ακόμη απορώ πως δέχτηκε να πάει στην ΔΕΗ αν και δεν τον έχω δει ακόμη από κοντά να τον ρωτήσω.