Monday, February 12, 2007

ΔΕΗ, με ορμή ξεκίνησε ο κ. Παν. Αθανασόπουλος


Στελέχη της ΔΕΗ είδαν θετικά τις πρώτες κινήσεις του νέου διευθύνοντος κ. Παν. Αθανασόπουλου. Μάνατζερ της επιχείρησης, που συνήθως είναι δύσπιστοι, αναφέρουν επιδοκιμαστικά το γεγονός ότι ο κ. Αθανασόπουλος, πήγε αμέσως μετά τον ορισμό του στη ΔΕΗ. Δεν περίμενε, δηλαδή, να περάσουν μερικές εβδομάδες, όπως είχε συμβεί με προηγούμενους CEO.

Ένα άλλο στοιχείο που αναφέρεται στα συν της παρουσίας του νέου διευθύνοντος, είναι ότι τις πρώτες κιόλας μέρες συγκέντρωσε το management της ΔΕΗ: κάλεσε τον κάθε γεν. Διευθυντή με τους διευθυντές του, δηλαδή είδε περί τους 50 διευθυντές. Ο καθένας εξ αυτών έκανε μια πεντάλεπτη εισήγηση. Στη διάρκεια ορισμένων εισηγήσεων, έκανε κάποια σχόλια, που δεν ξεπερνούσαν τα όρια ενός ανθρώπου που μόλις είχε αναλάβει, αλλά δεν έκανε και το «βουβό πρόσωπο», όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΔΕΗ τα τρία τελευταία χρόνια, οι δικαστικές περιπέτειες, η σκανδαλολογία, η πτώση της μετοχής και των κερδών, όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ώριμο να δεχτεί μια συνετή διοίκηση. Ο κ. Αθανασόπουλος έχει να αντιμετωπίσει την επιφύλαξη, όσων πιστεύουν ότι η ΔΕΗ έχει πολύ πιο σκληρές συνθήκες απ’ όσο είχε συνηθίσει ο ίδιος στο γνωστό περιβάλλον της Toyota (δείτε και το σημείωμα του blog μου, «Ο κ. Π. Αθανασόπουλος δεν είναι Βουρλούμης», 25/1/2007).

Επειδή πολλοί από εμάς ρέπουμε προς τις εύκολες συγκρίσεις και τα βολικά μοντέλα, μπορούμε να πούμε το εξής: το καλύτερο για τη ΔΕΗ, θα ήταν να αποδειχθεί ότι ο κ. Αθανασόπουλος θα βελτιώσει μια κατάσταση που είναι εξαιρετικά προβληματική για το σύνολο του δημόσιου τομέα, και γι’ αυτό δεν είναι ανάγκη να είναι ένα ανάλογο του κ. Βουρλούμη. Σε αυτά τα επίπεδα οι ταυτίσεις είναι άστοχες και αδιέξοδες... Η ΔΕΗ έχει μπροστά της τεράστια ζητήματα, προβλήματα παραγωγής, το θέμα της απελευθέρωσης, το στοίχημα του κόστους κλπ. Το θέμα είναι να αποκτήσει μια διοίκηση που να μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τρόπο μεθοδικό, που -εντέλει- θα σέβεται τον καταναλωτή, μια έννοια ξεχασμένη από τις περισσότερες (συγκαλυμμένες ή όχι) ΔΕΚΟ.

Στ. Χαϊκάλης

3 comments:

Anonymous said...

Σε ένα προηγούμενο σημείωμα γράφατε στο blog σας ότι ο Αθανασόπουλος δεν είναι Βουρλούμης. Τελικά, ποιος είναι ο Αθανασόπουλος;

Anonymous said...

Think positive κύριε Χαϊκάλη! Ο καθ Παν. Αθανασόπουλος, όπως και ο Π. Βουρλούμης, θα πάνε το management των ΔΕΚΟ αρκετά βήματα μπροστά!!!

Anonymous said...

Για καλό και για κακό, αγοράστε και μια γεννήτρια ρεύματος....