Tuesday, February 06, 2007

H «Πατρίς» του Πύργου βάζει τα γυαλιά στις αθηναϊκές εφημερίδες


Τι συμβαίνει και η «Πατρίς» του Πύργου, όπως και άλλες 6-7 περιφερειακές εφημερίδες, είναι ζωντανές και κερδοφόρες, σε αντίθεση με το 95% των πανελλαδικών εκδόσεων; Ειδικοί που γνωρίζουν αυτά που συμβαίνουν στην Ηλεία, αλλά και στο Ηράκλειο, τη Λάρισα, το Βόλο, σημειώνουν ότι οι κερδοφόρες περιφερειακές εφημερίδες, δεν έχουν χάσει τη μάχη της στενής σχέσης με τους αναγνώστες τους. Δίνουν αξία και ουσία στους πελάτες τους, προσφέρουν υπηρεσίες, εκεί που οι αθηναϊκές εφημερίδες έχουν χάσει τη μάχη με την τηλεόραση.

Η «Πατρίς», όπως κάθε επιτυχημένη περιφερειακή προσπάθεια, έχει έναν άνθρωπο, που είναι η ψυχή της. Ο κ. Λεων. Βαρουξής διευθύνει έναν όμιλο επιχειρήσεων, όπου η «Πατρίς» είναι η ναυαρχίδα, αλλά πέρα από αυτήν υπάρχει ένα ευρύ «καλάθι» υπηρεσιών: εκτυπώσεις, ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεόραση, ραδιόφωνο... Κάποιες από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκτός Αθηνών πόλεις, π.χ. η τηλεόραση. Ωστόσο το σύνολο δημιουργεί ένα «μίγμα», που μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του Τύπου, που είναι παγκόσμιες.

Η δύναμη του περιφερειακού τύπου δεν είναι ελληνικό φαινόμενο... Έγκυρες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ και σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης: η τοπική εφημερίδα έχει δεσμούς με το κοινό της, μικρότερο αριθμό προσωπικού και έχει τη δυνατότητα να κάνει καλύτερες πωλήσεις, (διαφημίσεις, μικρές αγγελίες, κοινωνικά).

Η «Πατρίς» ξεκίνησε να εκδίδεται από το 1905... Ο κ. Λεων. Βαρουξής ωστόσο αισθάνεται την ανάγκη της συνεχούς ανανέωσης... Πριν μερικές εβδομάδες προχώρησε στην έκδοση φύλλου της Δευτέρας, που το επιβλέπει ο ίδιος και το νοιώθει σαν παιδί του. Αεικίνητος και φιλόδοξος, προωθεί μια νέα επένδυση 2,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να συγκεντρώσει όλες τις επιχειρήσεις σε μια ενιαία εγκατάσταση και να «περάσει» την αυτοματοποίηση των πάντων. Διαβλέπει τις δυσκολίες του Τύπου, επενδύει σε νέες δραστηριότητες, αλλά υποστηρίζει ότι η ναυαρχίδα, η «Πατρίς», έχει πολύ ζωή μπροστά της για να στηρίξει τις νέες δραστηριότητες της οικογένειας που συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε το 1905.

Στάθης Χαϊκάλης

5 comments:

Anonymous said...

Ορισμένοι περιφερειακοί εκδότες λειτουργούν ως τοπικοί Μπερλουσκόνι.

Anonymous said...

Οι πιο κερδοφόρες ελληνικές εφημερίδες βγαινουν στην επαρχία, ενώ όλες οι αθηναϊκές είναι ζημιογόνες....

Anonymous said...

Δηλαδή στην επαρχία δεν υπάρχει διαπλοκή;

Anonymous said...

Δηλαδή όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες είναι ζημιογόνες;

Anonymous said...

Από Πύργο είμαι, και δυστυχώς...άνθρακες ο θυσαυρός! Το επίπεδο της παρουσίασης των ειδήσεων είναι συνήθως χαμηλό και ας μη μιλάμε καλύτερα για ανάλυση.
Όλο το παιχνίδι είναι η πολιτική διαπλοκή, ένα πλέγμα αμοιβαίων συμφερόντων, που οδηγεί σε μαύρο χρήμα, κυρίως κάθε εκλογές. Συγκάλυψη, ωραιοποίηση, προμοτάρισμα είναι στο πρόγραμμα. Θολά τα νερά στο πολιτικό πεδίο. Με άλλα λόγια, ισχύει η άποψη του φίλου ''τυπικός''.
Κατά τα λοιπά, είναι αρκετά καλό έντυπο, αν συνυπολογίσουμε και το στενό και μίζερο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο του Πύργου.