Monday, April 30, 2007

H αγωνία του Τύπου και η έκρηξη της ελληνικής blog-όσφαιρας


Όσοι έχουμε ζήσει τα ελληνικά media, αλλά επειδή έχουμε ξανοιχτεί, με το ένα μάτι παρακολουθούμε και την εξέλιξη της ελληνικής blog-όσφαιρας, διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι δύο κόσμοι κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες. Παρακολουθώ ορισμένες εφημερίδες, που δίνουν την μάχη της ανανέωσης και της αναγέννησης. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και τα εμπόδια πολλά -πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι το προϊόν δεν είναι κερδοφόρο, γεγονός που δεν επιτρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα που έρχονται από την ελληνική blog-όσφαιρα, δημιουργούν την εντύπωση της έκρηξης...
Ναι, είναι αλήθεια πως πρόκειται για καινούργιο ‘παιγνίδι’, είναι της μόδας, το «κόστος εισόδου» είναι πολύ μικρό κ.λπ. Από την άλλη όμως φαίνεται πως αυτή η σκηνή έχει απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που διαβάζουν, σκέπτονται, τους αρέσει να κάνουν διάλογο (και ενίοτε πολεμική). Αν ο Τύπος (και τα media συνολικά), χάσει αυτό το πολύ ζωντανό κομμάτι του πληθυσμού, τότε έχει απολέσει έσοδα, αλλά και ενέργεια και φλόγα. Ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας δεν διαβάζει πλέον καθόλου εφημερίδες, και πιθανόν να προσφεύγει μόνο σε free press. Πράγματι, υπάρχουν δωρεάν έντυπα που είναι σπινθηροβόλα και εκπέμπουν ζωντάνια και δυναμισμό. Ωστόσο, η βιωσιμότητά τους δεν διασφαλίζεται, καθώς είναι ολοφάνερο ότι και στο free press, καταγράφεται υπερπροσφορά.
Η είσοδος εφοπλιστικού κεφαλαίου στα συμβατικά Media είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, που ασφαλώς θα δώσει ευκαιρίες για ανανέωση και επενδύσεις. Υπάρχει όμως η αίσθηση πως ένα τμήμα του πληθυσμού, που θέλει να κάνει την υπέρβαση και να ξεφύγει από την εσωστρέφεια της χώρας και τον αυτισμό ορισμένων δομών και στεγανών, αυτό το αναζητεί μέσα από το Internet. Πάρα πολλά από τα εγχειρήματα στον κόσμο των blogs θα μαραθούν όταν θα φανεί ότι χρειάζονται συνεχή τροφοδοσία και επαγγελματική επιμέλεια. Το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται ότι θα ανακόψει την τάση, που δείχνει ότι τα ελληνικά συμβατικά Media είναι πιθανόν να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από την ενίσχυση του Internet, σε σχέση με τις ζημίες που φαίνεται να καταγράφουν τα Media μεγάλων χωρών (που συμβαίνει να κυκλοφορούν σε γλώσσες με πολύ μεγαλύτερο ζωτικό χώρο, απ’ ό,τι η ελληνική).

5 comments:

Anonymous said...

τι λέει η ΕΣΗΕΑ για όλα αυτά;

Anonymous said...

Μην το ψάχνετε.. Δεν επικοινωνεί ο κόσμος του Τύπου με αυτόν της blogosphere... Προς ζημία και των δύο...

ανεστης said...

Στα blogs εμφανίζονται υγιείς φωνές που εκφράζουν αγωνία για το απρον και το μέλλον αυτού του τόπου, με ενα τρόπο που είναι αδιανότητος για τα πραδοσιακά ΜΜΕ των εφοπλιστικών και εργολαβικών κεφαλαίων. Αυτό σε ένα βαθμό δείχνει και την παθογένεια του Ελληνικού τύπου, (με τις σαφείς κομματικές αγκυλώσεις) που κατα πως φαίνεται έχει σταματήσει προ καιρού να εκφράζει τους πλέον συνειδητοποιημένους εκ των συμπολιτών μας.

Anonymous said...

Τα blogs διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην εναλλακτική ενημέρωση των χρηστών του διαδικτύου. Σε λίγα χρόνια δεν θα μετράει τόσο η πλατφόρμα, όσο το περιεχόμενο. Αλλά μην μπλέκουμε την ΕΣΗΕΑ στη συζήτηση. Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης τα τελευταία χρόνια είναι η ανακαίνιση της εισόδου του κτιρίου της Ακαδημίας... Δεν λέω, πολύ ωραίο το ντιζάιν, αλλά από περιεχόμενο, άστα να πάνε... Ευτυχώς που απεργούν για τα ομόλογα...

Dr NoNe ∋∈ said...

θέλουμε λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να παριστάνει τον δημοσιογράφο και να ενσωματόσουμε μια μορφή Online ημερολογίου, στην αντικειμενική μας ενημέρωση? το ότι είναι προσβάσιμο πλέον από το κοινό ένα λειτουργικότερο domain και μια νεώτερη τεχνολογία,θα πρέπει την νέα μορφή των παλιότερων forum, να την συσχετίσουμε με την δημοσιογραφία?
Θα πρέπει εν τέλη να δώσουμε την δυνατότητα σε κάποιους (είτε ανώνυμους, είτε όχι) της δύναμης για μεγαλύτερη και ίσως χαοτική παραπληροφόρηση?Η blogόσφαιρα κατά την γνώμη μου θα πρέπει να παραμείνει σαν μια online κοινότητα ανθρώπων που ανταλάσουν απόψεις.