Wednesday, April 25, 2007

Ένας κομμωτής κάνει μαθήματα management


Ο κομμωτής Γιώργος Τρ. είναι μια περίπτωση από τις χιλιάδες Ελλήνων επιχειρηματιών που επιχειρούν να βελτιώσουν την επαγγελματική τους θέση μέσα από επιμόρφωση. Η δική του επιλογή είναι να παρακολουθήσει μαθήματα management, κάτι που ακούγεται παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι διατηρεί ένα ανδρικό κομμωτήριο σε μεσαία (όχι χλιδάτη) περιοχή της Αττικής και απασχολεί -μαζί με τη συνεταίρο του- μόνο 3 - 4 άτομα.

Η υπόθεση υπενθυμίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες αντίστοιχες περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα ήθελαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από την επιμόρφωση. Τελικώς η πολιτική επιδοτήσεων της χώρας δεν ευνοεί την επιμόρφωση των επιχειρηματιών, αλλά την άντληση επιχορηγήσεων για υπολογιστές, ανακαινίσεις, κ.λπ., χρήματα που συνήθως έχουν ελάχιστη απόδοση στον εκσυγχρονισμό, καθώς υπάρχουν δεκάδες πατέντες για να καταλήγουν στις τσέπες των ενδιαμέσων και των επιχειρηματιών (όχι των επιχειρήσεων).

Στη σημερινή ειδησεογραφία αναφέρεται άλλη μια κατάταξη διεθνούς οργανισμού, που βρίσκει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας κατέβηκε και άλλα σκαλοπάτια. Δεν προξενεί κατάπληξη, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων, -επί πολλά χρόνια έχει ταυτισθεί με την παραχώρηση αλλεπάλληλων επιδοτήσεων του ΚΠΣ.

Οι χιλιάδες επιχειρηματίες που ζητούν πραγματική επιμόρφωση αποτελούν μια μικρή ελπίδα για την οικονομία και την κοινωνία, για τον καθένα μας που θα ήθελε να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες στο εστιατόριο, το ξενοδοχείο, κ.λπ. Για την ώρα αυτή η ζήτηση αντιμετωπίζεται ανοργάνωτα, οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν, καθώς τα επίσημα κανάλια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ασχολούνται με το πιο προσοδοφόρο «σπορ»: την «αξιοποίηση» των κρατικών επιχορηγήσεων.

1 comment:

Anonymous said...

Αν ήθελα να γίνω κακός, θα έλεγα ότι το ρίξαμε στις τρίχες... Στην πραγματικότητα, καλό είναι να δουν οι μικρομεσαίοι, ότι πέρα από τα νταραβέρια με τις εφορίες και την αγορανομία, καλό είναι να προσπαθήσουν την αναβάθμιση των γνώσεών τους και την ενίσχυση του επαγγελματισμού τους.. Μπράβο στον κουρέα της ιστορίας σας...