Thursday, May 10, 2007

Ορμητικό το «κύμα» των social media


Την ώρα που η agenda των κεντρικών media είναι οι δηλώσεις Πολύδωρα και τα θέματα του γιου του Προέδρου του Αρείου Πάγου, βγαίνει μια φρεσκάδα από τα social media. Πρόκειται για διαδικτυακά μέσα, που δεν έχουν σχέση με τα παραδοσιακά media και οι άνθρωποι που τα γράφουν δεν είναι δημοσιογράφοι.

Μια πρώτη ματιά πάντως, δείχνει ότι αυτού του είδους οι πόλοι έχουν «τραβήξει» ένα πάρα πολύ ζωντανό κοινό και προωθούν ένα πολύ δυναμικό διάλογο, τον οποίο είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά Μέσα. Πρόκειται για blogs, aggregators (χώροι όπου φιλοξενούν επιλογές από περισσότερα blogs), μονάδες bookmarking (κάνουν επιλογές και βαθμολόγηση από blogs).

Όσοι είμαστε τέκνα των συμβατικών media, αξίζει να τα παρακολουθήσουμε... Ας δούμε σε πρώτη φάση διεθνή social media, όπως τα:
http://www.digg.com
http://slachdot.org
Εξίσου ενδιαφέρον είναι να δούμε ελληνικές εκδοχές, όπως τα:
http://buzz.reality-tape.com
http://blogs.sync.gr
http://cull.grull.gr

Παρότι μπορεί να περνάμε μια περίοδο που φυτρώνουν πολλά λουλούδια, περισσότερα απ’ όσα σηκώνει για παράδειγμα η ελληνική γλώσσα, είναι βέβαιο ότι ορισμένοι από αυτούς τους πόλους θα τραβήξουν ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και θα αφαιρέσουν χρόνο προσοχής από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, κ.λπ.

4 comments:

Anonymous said...

Ρέκβιεμ για τον Τύπο.

Anonymous said...

Χαμός γίνεται, ρε παιδιά, με τα blogs και τα τέτοια..Πού βρίσκουν τόσο χρόνο αυτοί που τα γράφουν;

Anonymous said...

Ο συνεχώς αυξανόμενος κόσμος που blogga-ρει θέλει όχι μόνο να βρει μια διέξοδο για τα καθημερίνα του προβλήματα αλλά και να εκφράσει τις απόψεις τους για θέματα που τον απασχολει , και όλοι ξέρουμε ότι δεν έχει ο κάθένας πρόσβαση στα οld media.. Aλλά το web ως μέσο και το blog σαν εργαλείο είναι το κατάλληλο.. θεωρώ επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε φτάσει σε ένα ώριμο επίπεδο χρήσης του μέσου , μπορούμε γιατί όχι να μιλήσουμε και για citizents journalism , καθώς νέα εργαλεία βγαίνουν (π.χ digg clones , aggragators.. ) συμβάλλει σε αυτό που λέμε social bookmarking ακόμα και για ελληνικό semantic web ..

και αυτό θα αυξάνεται / βελτιώνεται όσο .. αυξάνονται και οι .. dsl συνδέσεις..

Anonymous said...

Μπορεί οι συνδέσεις adsl να είναι λίγες, ωστόσο όλες αυτές οι τραγικές φιγούρες που επικρατούν στα δελτία των 8 (πχ Γιακουμάτοι), δίνουν μεγάλη ευκαιρία στο διάλογο μέσω διαδικτύου...
Η κοινωνία ασφυκτιά κάτω από το κλειστό σύστημα των ελληνικών Media και το πολύ κλειστό σύστημα των ελληνικών κομμάτων, που ανήκει σε 2-3 οικογένειες... Ιδού στάδιο δόξης λαμπρόν για τα social media