Monday, June 11, 2007

21η Ιουνίου, ατυχής η ημερομηνία οργάνωσης της εκδήλωσης για blogs;






Ένας ανώνυμος συζητητής άφησε σχόλιο, λέγοντας ότι είναι ατυχής η επιλογή της 21ης Ιουνίου, ενώ ένας άλλος φίλος πήρε τηλέφωνο να πει ότι ήταν εξαιρετική ιδέα να γίνει η εκδήλωση (δείτε και το Save The Date) αυτή τη μέρα…

Επειδή η ελληνική μπλογκόσφαιρα είναι «νεαρή» και δεν χωράνε υποκρισίες σε έναν τόσο «φρέσκο» κόσμο, να πούμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια: η επιλογή της 21ης Ιουνίου, έγινε κατά σύμπτωση και δεν αποφασίσθηκε έτσι ώστε να συμπέσει με τη δίκη του blogme.gr από τον Λιακόπουλο (τον τηλεπωλητή βιβλίων). Η εκδήλωση, συνεπώς, θα κάνει εκ των πραγμάτων αναφορές που θα στηρίζονται στην αυθόρμητη τοποθέτηση των συμμετεχόντων. Δηλαδή, δεν πρόκειται, ούτε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, ούτε φυσικά να το αποσιωπήσει.

Με την ευκαιρία, να σημειώσω μια προσωπική μαρτυρία για τη σημασία της δίκης αυτής: η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις πέρυσι τον Οκτώβριο, τις μέρες που γινόταν στην Βουλιαγμένη το Internet Governance Forum , η πρώτη παγκόσμια εκδήλωση του ΟΗΕ, που την οργάνωνε (30-10-2006) για λογαριασμό του η χώρα μας. Το θέμα είχε απασχολήσει αρκετούς από τους συνέδρους, καθώς και τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στη χώρα μας και κάλυπταν το γεγονός.Βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους όλες τις ημέρες στη Βουλιαγμένη και πρέπει να πω ότι η εικόνα για τη χώρα μας δεν ήταν ευχάριστη. Τότε, μιλώντας με ξένους, μπορούσαμε να επικαλεστούμε ένα άλλοθι για τον τρόπο αντίδρασης των θεσμών της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε ένα καινούργιο εργαλείο της άμεσης δημοκρατίας. «Το εργαλείο είναι πολύ νεαρό στη χώρα μας και δεν έχει προλάβει η Πολιτεία να προσαρμόσει τις αρχές και τους κανόνες της, οπότε εκφράζονται παρωχημένες αντιδράσεις» έλεγαν κάποιοι Έλληνες σε ξένους, ακόμα και σε στελέχη του ΟΗΕ, που δήλωναν αρνητική έκπληξη για την δίωξη του κ. Τσιπρόπουλου. Τότε μάλιστα, οι επίσημες απαντήσεις Ελλήνων αξιωματούχων, ήταν επιφυλακτικές.

Το ερώτημα είναι αν, από τότε, η ελληνική Πολιτεία προχώρησε κάποια μέτρα και ορισμένες διαδικασίες, ώστε να μην εκτεθεί η χώρα με την εξέλιξη της δίκης Λιακόπουλου κατά Τσιπρόπουλου. Οι bloggers έχουν πολλά να προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα έμειναν εκεί που ήταν…

2 comments:

Anonymous said...

Καποιοι θα έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του να πάμε στα δικαστήρια για συμπαράστση στον Τσιπρόπουλο και να το να έλθουμε στην εκδήλωση.

ανεστης said...

Οι Blogers είναι πολλοί. Θα μπορούσαν να είναι παντού. Το να γίνει η εκδήλωση αυτή εκείνη ακριβώς την ημέρα, ίσως είναι μια καλή συγκυρία αφού θα μπορούσε σημειολογικά αλλά και πρακτικά (υπερασπιστικά) να δείχνει τη σημαντικότητα του μέσου, να σηματοδοτεί την κοινωνική παρεμβατικότητα και θα υποχρεώσει ίσως τους συμμετέχοντες πολιτικούς να τοποθετηθούν σε μια πιθανή ερώτηση.