Wednesday, July 04, 2007

Χάος ή/και τάξη στην μπλογκόσφαιρα;


Αξίζει να αναδειχθεί το ερώτημα που υπέβαλε ως σχόλιο ο BioLogos στο σημείωμά μου "Ενωτικά, και όχι πολυδιάσπαση για την Πάρνηθα". Το σχόλιό του έχει ως εξής:

"Το σχόλιο μου είναι λίγο άσχετο αλλά κινείται στον προβληματισμό για τα μπλογκς. Όπως βλέπουμε με το θέμα της αναδάσωσης η διάχυση της πληροφορίας ήταν αστραπιαία. Αλλά τι γίνεται αν μια λανθασμένη πληροφορία γίνει ευρέως αποδεκτή ως γεγονός που δεν επιδέχεται αμφιβολίας; Μπορούν μερικοί μπλόγκερς να λειτουργήσουν ρυθμιστικά σε μια τέτοια περίπτωση ή θα παρασυρθούν από το data-flow;".

Η πρώτη αντίδρασή μου, σε συνέχεια του σημειώματος "Ενωτικά και όχι πολυδιάσπαση για την Πάρνηθα", τοποθετείται στα παρακάτω σημεία:

1. Για ένα θέμα όπως η αναδάσωση, σε μια οργανωμένη κοινωνία υπάρχουν 2-4 το πολύ υπεύθυνοι τεχνικοί φορείς, που θα έχουν το βάρος της επιστημονικής γνώσης και το κύρος από την προηγούμενη ιστορία τους (των φορέων) για να κάνουν τοποθετήσεις. Δυστυχώς ο "συντεχνιασμός" και ο κομματισμός δεν έχουν επιτρέψει σε πολλούς τέτοιους φορείς να διατηρήσουν το κύρος τους. Εμείς, όμως, θα πρέπει να το ξανανακαλύψουμε και να τους υποχρεώσουμε να βρεθούν στο ύψος των περιστάσεων.

2. Για ένα θέμα όπως η αναδάσωση, θα έχουν αναδειχθεί 5-10 προσωπικότητες, που έχουν το κύρος να βάλουν κάποια πράγματα στη θέση τους... Στη νέα κατάσταση μεταξύ αυτών θα είναι και bloggers, που σιγά-σιγά αναδεικνύονται στους διανοούμενους της εποχής μας... Στις προσωπικότητες αυτές ΔΕΝ ανήκουν 15-20 συνδικαλιστές (πυροσβέστες, κλπ) που βγαίνουν στην τηλεόραση, καθώς έχουν αναδειχθεί μέσα από την διεκδίκηση επιδομάτων για τους ψηφοφόρους τους και είναι μέρος της διάλυσης της κρατικής μηχανής.

3. Για ένα θέμα όπως η αναδάσωση, η κοινωνία θα έπρεπε να δει ορισμένους ηγέτες της (πνευματικούς, πολιτικούς, επιστημονικούς, θρησκευτικούς, κλπ) να παίρνουν θέση και να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, να βάζουν μια τάξη στον τεράστιο όγκο της πληροφορίας και να παίρνουν το ρίσκο της πρότασης... Εδώ ανοίξαμε μεγάλο θέμα -ως προς το αν υπάρχουν ηγέτες και ποιοί είναι-, μένω στη διαπίστωση. Θα επανέλθουμε... Κοινωνίες χωρίς ηγέτες, ή με "ηγετίσκους" που αναλώνονται "πετώντας" ατάκες στα παράθυρα, έχουν την τύχη που τους αξίζει...

Μετά από αυτές τις υποσημειώσεις να μην ξεχάσουμε να πάμε στην σημερινή διαδήλωση των bloggers (8μ.μ., Πεδίον του Άρεως) και στην άλλη της Κυριακής (8μ.μ., στη Βουλή). Η απάντηση στα ερωτήματά μας, όπως τα παραπάνω, θα δοθεί μέσα από τη δράση και την δικτύωση με άλλους ενδιαφερόμενους. Η μοναξία του καναπέ ή της οθόνης του υπολογιστή δεν είναι η καλύτερη συνταγή για ενίσχυση της ποιότητας ζωής και του δημόσιου χώρου.

3 comments:

Anonymous said...

Εμένα μου φαίνεται ολίγον από χάος, με την φιλοσοφική έννοια του όρου... Αισοδοξώ πάντως..

BioLogos said...

Όταν η ηχώ γίνεται βοή δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει το θόρυβο από την πραγματική πληροφορία.Σαν πολίτες πρέπει να είμαστε ενεργοί ειδικά απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα που αφορούν όλους μας αλλά ποιά είναι η αξία όταν ο προσανατολισμός γίνεται προς τη λάθος κατεύθυνση?Πολύ σωστά ας ενεργοποιηθούν οι ανεξάρτητοι φορείς,πανεπιστήμια,ερευνητικά κέντρα σε αυτή τη χώρα,που η γνώμη τους μπορεί να βασιστεί σε επιστημονικώς αδιάσειστα στοιχεία κα να παίξουν επιτέλους κεντρικό ρόλο μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και ευθυνόφοβες αντιδράσεις.Ο πολίτης πρέπει να μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων του αλλά φέρει και αυτός ευθύνη όταν μετατρέπεται σε ειδικό εμπειρογνώμονα υπερ πάντων.

ανεστης said...

Συμφωνώ απόλυτα με τη βάση του προβληματισμού.
Αφήστε τους πολιτικούς στα παράθυρα και δώστε το λόγο στους επιστήμονες, στους ανεξάρτητους φορείς, στις ανεξάρτητες αρχές για να διαφανεί κάποιοα σιλουέτα της πραγματικότητας.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αρκετή ευαισθησία στους bloggers αλλά ο παρμορμητισμός δεν οδηγεί πάντα σε θετικά αποτελέσματα.
Ας ακούμε περισσότερο αυτούς που δικαιούνται να μιλούν.