Thursday, July 19, 2007

ΠΑΣΠ κατά ΑΣΟΕΕ, Εθνικής


Η καινούργια πρυτανική αρχή της ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -ΟΠΑ- πλέον) οργάνωσε μια εκδήλωση για να καλέσει φίλους του Πανεπιστημίου. Τη χορήγησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αράπογλου συμβαίνει να είναι κοντά στο ΟΠΑ (συμμετέχει σε Επιτροπές Αξιολόγησης Μεταπτυχιακών, ή κάτι αντίστοιχο). Την ημέρα της εκδήλωσης, η ΠΑΣΠ του ΟΠΑ έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία καλούσε φοιτητές να παραστούν στο χώρο της εκδήλωσης, προκειμένου να δηλώσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παρουσία του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσα στα Πανεπιστήμια.

Δεν χρειάζονται κοσμητικά επίθετα, ούτε "χρωματισμός" των λέξεων. Ο παραλογισμός είναι προφανής... Μιλάμε για το νέο πρύτανη Γρηγόρη Πραστάκο, έναν καθηγητή που προσπαθεί αγωνιωδώς για το καλύτερο και έχει δώσει δείγματα γραφής, "χτίζοντας" το Διεθνές Μεταπτυχιακό του ΟΠΑ, το οποίο είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Μιλάμε επίσης για το ΟΠΑ: το καλύτερο, μάλλον, ελληνικό πανεπιστήμιο. Χιλιάδες οικογένειες, αυτές για τις οποίες υποτίθεται ότι νοιάζονται ορισμένες φοιτητικές νεολαίες, θα ήταν ευτυχισμένες αν το παιδί τους κατάφερνε να φοιτήσει σε αυτό το πανεπιστήμιο, που σε κάποιο βαθμό έχει διασωθεί από την διαρκή υποβάθμιση των υπολοίπων...

Η σχέση μου με την υπόθεση κινείται καθαρά στο επίπεδο του προσωπικού ενδιαφέροντος. Η όποια συνεργασία μου με το ΟΠΑ (και με το Μετσόβιο, από το οποίο έχω αποφοιτήσει) βρίσκεται μόνο σε εθελοντική διάσταση. Στην εκδήλωση, λοιπόν, ήταν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, αλλά δεν είδα τα "μεγάλα ονόματα" του καπιταλισμού. Δυστυχώς, έλειπαν και κάποιοι νεώτεροι από το χώρο των φοιτητών, που θα έδιναν τον τόνο της "γέφυρας των γενεών", αλλά και την αίσθηση ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που παίρνει ζωή μόνο με την ενεργή συμμετοχή των νέων.

Είμαι βέβαιος ότι η νέα πρυτανική αρχή θα πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστεί αυτός ο παραλογισμός, όπου κάποιες μικρές μειοψηφίες, με την ανοχή –βεβαίως, βεβαίως- όλων των άλλων, έχουν οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα... Το γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Όλοι οι γύρω-γύρω έχουμε συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των μειοψηφιών. Δεν μιλάμε, δεν λαλάμε, γιατί κι εμείς έχουμε κάποιες "μισοτελειωμένες δουλειές" σε εξέλιξη... Επειδή, όμως, τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, με πολύ πιο δυνατή "φωνή" από αυτήν που διαθέτει τούτο εδώ το ιστολόγιο..

Κύριε Πραστάκο, καλή επιτυχία...

8 comments:

Antonios Politakis said...

Είναι οκ(σχετικό) να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις θεωρητικές σχολές όπως την Πάντειο αλλά και στο οικονομικό πανεπιστήμιο να διαδηλώνουν φοιτητές εναντίον του ιδιωτικού κεφαλαίου? Μόνο στην ελλάδα!!! Αποδυκνύει για άλλη μια φορά οτι το σημερινό σύστημα βάζει τυχαία άτομα σε τυχαία πανεπιστήμια.

Anonymous said...

Οι μειοψηφίες κάποιων φοιτητικών παρατάξεων δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των φοιτητών. Υπάχρουν επειδή ο νόμος και οι πολιτικοί τους δίνουν εξουσία να ψηφίζουν κλπ

Anonymous said...

Δεν είναι τυχαίο ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι "πάγκοι" των πολιτικών κομμάτων βρίσκονται σε συγκεκριμένο μέρος μέσα στα ιδρύματα και μαζί με τα οποιαδήποτε society που μπορεί να έχει ένα πανεπιστήμιο (πχ σύλλογος μπάσκετ κτλ κτλ). Εδώ όμως πρώτα αποφασίζει η κάθε νεολαία κόμματος και μετα γίνεται το οτιδήποτε. Πραγματικά καλή επιτυχία κ. Πραστάκο και ελπίζω τα μοντέλα πανεπιστημίων που προφανώς έχετε εξετάσει, να μπορέσετε να τα εφαρμόσετε και εδώ. Κ. Χαϊκάλη για ακόμα μια φορά μπράβο σας για τα θέματα που παρουσιάζεται μέσα απο τα sites σας.

Anonymous said...

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ είναι γνωστοί στην πανεπιστημιακή πιάτσα για το τι αντιπροσωπεύουν και για τους αιώνιους φοιτητοπατέρες που κρύβονται από πίσω τους...

Anonymous said...

ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μοντέρνο και σύγχρονο,ανοιχτό κόμμα , έχοντας πολλά δείγματα γραφής με ηγέτη το Γιώργο Παπανδρέου , αυτοί λειτουργούν με ένα σταλινικό και απεχθές τρόπο , προσβάλλοντας τους φοιτητές ..

φαινόμενο έντονο και στις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις του ΟΠΑ .. απλά αυτοί το έχουν παρακάνει .

Anonymous said...

Λίγο ακόμα ανώνυμε 1:47 και θα με πείσεις να ψηφίσω Πασόκ. Λίγο ακόμα!

Anonymous said...

Κατ΄αρχάς πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα. Η κατηγορία της πασπ αναφερόταν στο ότι στο πάρτι αυτό καλεσμένοι ήταν μόνο οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι καθηγητές του ΟΠΑ κάτι που δείχνει την ελιτίστικη αντίληψη του κύριου Πραστάκου και αποτελεί ένα δείγμα γραφής των κατευθύνσεών του.Άλλωστε ο κύριος Πραστάκος αποτελεί έναν εκ των ιδρυτών του εκπαιδευτηρίου alba(σσ ήταν διπλοαπασχολούμενος μέχρι πρόσφατα).(άλλο δείγμα των αντιλήψεων του για το δημόσιο πανεπιστήμιο...)

Anonymous said...

www.arelis.gr
periexei to erotonomikon
που απαγορευθηκε η κυκλοφορια του στην ελλαδα λογω των σεξουαλικων σκηνων που περιγραφει για ολα τα γουστα