Friday, July 20, 2007

Η Ντόρα στην μπλογκόσφαιρα...


Με αφορμή το ενδιαφέρον concept "ενός λεπτού μαζί", η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη "μπήκε" στην μπλογκόσφαιρα. Η κίνηση αυτή είναι αξιοσημείωτη, καθώς ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής κάνει ένα βήμα στην επικοινωνία, το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμα το 98% των βουλευτών. Ως προς την αξία ή την ουσία της κίνησης της κυρίας Μπακογιάννη, άκουσα δύο εκδοχές:

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ: το concept δεν έχει ιδιαίτερο βάθος. Η κυρία Μπακογιάννη κάλεσε ένα ετερογενές σύνολο 34 ανθρώπων της κατεστημένης τέχνης, μεταξύ των οποίων πρόσωπα που είχαν επί χρόνια σχέση με την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ (π.χ., η κυρία Πέμη Ζούνη είναι δις εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το ΠΑΣΟΚ). Οι απόψεις τους είναι προσωπική έκφραση στο πλαίσιο μιας κοινωνικού χαρακτήρα συνάθροισης, που είναι πολύ δύσκολο να έχουν οποιαδήποτε εφαρμογή.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ: δεν έχει έννοια να εξεταστούν προθέσεις ή να διερευνηθούν κίνητρα. Μια πολιτικός της κεντρικής σκηνής ξεκινά τη διαδικασία της επικοινωνίας με ευρύτερο κοινό, επιλέγοντας το εργαλείο του blog (αξιόλογη τεχνογνωσία και πολύ ενδιαφέρον blog διαθέτει ήδη ο αδελφός της, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης). Η κίνηση αυτή πιθανόν να συμβάλει στην ενίσχυση της διαδικασίας για να λαμβάνουν μηνύματα οι Έλληνες πολιτικοί και από άλλα κανάλια, πέρα από τα media και τους προσωπικούς/κομματικούς μηχανισμούς...

Προσωπικά θεωρώ ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Μπακογιάννη είναι ενδιαφέρουσα και θα λειτουργήσει ως "καταλύτης"... Μην περιμένετε εκρήξεις, απλώς θα επιταχυνθεί ο ρυθμός υιοθέτησης νέων καναλιών επικοινωνία πολιτών/πολιτικών. Εδώ θα είμαστε, να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να διερευνήσουμε τις τάσεις.

5 comments:

Anonymous said...

άντε επιτέλους να χει λίγο ενδιαφέρον ..

Το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί εδώ και 2 χρόνια στο διαδίκτυο με πολλά site , blogs διαφορετικού σκοπού , αλλά και φίλων του.

Να δούμε και τα impacts μιας διαδικτυακής ανοιχτής διαφανούς αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων ,

Έχουμε βαρεθεί το Γιακκουματο στα παράθυρα.

ανεστης said...

Είναι ενδιαφέρον το πως ένας/μία πολιτικός απο τη στιγμή που αποφασίζει να επικοινωνήσει στα Blogs γίνεται αυτόματα "σύγχρονος" και ξέρω γω τι άλλο.
Μα οι ιδέες είναι οι ίδιες, το μέσο αλλάζει, δεν θα γίνουν οι πολιτικές πιο σύγχρονες επειδή βρέθηκαν στον "κυβερνονχώρο".

Anonymous said...

O Marx έλεγε ότι οι σχέσεις παραγωγής αλλάζουν καθώς αλλάζουν τα ίδια τα μέσα παραγωγής.

Εντάξει, δεν είναι πλήρης η αναλογία του παραδείγματος, αλλά κατά τη γνώμη μου το ίδιο το μέσο που χρησιμοποιείς μπορεί να επηρρεάσει και εσένα τον ίδιο τον άνθρωπο στο πως λειτουργείς και ποιές ιδέες ευαγγελίζεσαι.

Για μένα είναι ένα ακόμη μικρό βήμα στην είσοδο των media στην κεντρική κοινωνική μας σκηνή.

Anonymous said...

Στην είσοδο των Social Media εννοούσα....

Unknown said...

Διαθέτει blog ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Γιατί στη σελίδα του δεν βρήκα link και στη συνέντευξη που είχε δώσει στο πολιτικό blog είχε δηλώσει πως δεν έχει ακόμα χρόνο για να το κάνει καλά και θα το κάνει όταν νιώθει πως μπορεί να το παρακολουθεί.