Sunday, August 19, 2007

Σκληρή τοκογλυφία και ο ρομαντισμός των bloggers


‘Οταν βγαίνουμε εκτός Αθηνών, συναντάμε τους απλούς ανθρώπους του λαού ταπεινούς εργάτες του μόχθου, θα έλεγαν οι πολιτικοί μας. Κάποιοι από εμας , διαπιστώνουμε την τελευταία 10ετία, ότι σε πολλά μέρη της περιφέρειας, ιδίως τα τουριστικά, η παραοικονομία κάθε χρόνο γιναντώνεται, με παρενέργειες που διεσδύουν και στις μικρότερες παρυφές της κοινωνικής ζωής.
Στο τουριστικό νησί της ιστορίας μας αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι μέσα σε μεγάλη τράπεζα, είχε στηθεί σκληρό κύκλωμα τοκογλυφίας. Επικεφαλής ήταν δυναμική γυναίκα, που είχε αντίστοιχες δραστηριότητες από την εποχή που ήταν στέλεχος σε άλλη, επίσης ιδιωτική, τράπεζα. Μια εποχή μάλιστα ήταν και εκπρόσωπος χρηματιστηριακής εταιρείας, παράλληλα με τη θέση της στην τράπεζα!
΄Ολο το νησί βοούσε εδώ και δύο χρόνια για τη δραστηριότητα της κυρίας και των προσώπων, με τα οποία συνδεόταν. Η υπόθεση θα συνεχιζόταν, εαν δεν αντιδρούσαν οι άλλες τράπεζες, οι οποίες είδαν τις καταθέσεις των πελατών τους να μειώνονται δραματικά, καθώς έπαιρναν το δρόμο προς την συγκεκριμένη όπου έκανε κουμάντο η κυρία.
Στην ιστορία αυτή, φαίνεται ότι εμπλέκονται πολλά πρόσωπα με δημόσια θέση: άλλα έδιναν τα λεφτά τους για να πάρουν απόδοση διπλάσια αυτής που δίνουν οι τράπεζες, άλλα ‘δανείζονταν’ κάποια κεφάλαια για να τα διαθέσουν στην αγορά με πολλαπλάσιο επιτόκιο. Η τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπλαγεί με την μη τήρηση των διαδικασιών που θα έπρεπε να μπλοκάρουν τέτοια φαινόμενα. Η ιδιωτική τράπεζα στην οποία εργαζόταν η δυναμική κυρία διατείνεται ότι δεν γνώριζε και προσπαθεί να πάρει πίσω τις υπεραποδόσεις που έπαιρναν αυτοί που κατέθεταν τα μεγάλα ποσά στο υποκατάστημά της.
Εντωμεταξύ με την παρέμβαση κάποιου (ποιου;) έχει επέμβει το ΣΔΟΕ. Υπό την πίεσή του, λέγεται ότι ορισμένοι από αυτούς που είχαν μεγάλες ‘καταθέσεις’ , θα δώσουν πίσω στην τράπεζα τις υπεραποδόσεις, επειδή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το πού βρήκαν το αρχικό κεφάλαιο...
Αν παραλαβει την υπόθεση κάποια μεγάλη εφημερίδα, θα διαβάσετε ιστορίες με δράση, χρήμα, έρωτες, πάθη και μίση.
Αυτά ίσως δεν τα γνωρίζουν πολλοί στην Αθήνα, αλλά είναι ιστορίες που τις διηγούνται στα κεφανεία των μικρών και μεγάλων πόλεων της περιφέρειας. Στο ίδιο μέρος είχε αποκαλυφθεί πριν ένα χρόνο άλλη πολύ μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας, η οποία βρίσκεται ακόμα στη φάση της ανάκρισης.
Τυχαίνει να επισκέπτομαι συχνά 3-4 μέρη στην Ελλάδα με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, όπου τα φαινόμενα είναι λίγο-πολύ τα ίδια. Σχεδόν τα πάντα λειτουργούν εκτός νομιμότητας... Μια ομάδα τοπικών παραγόντων έχει το δικό της πλαίσιο λειτουργίας. ΄Οσοι πολίτες δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτές τις συναλλαγές , παρακολουθούν τα πράγματα να χειροτερεύουν και τα παιδιά τους να τους εγκαλούν γιατί και αυτοί δεν μπαίνουν στο ‘κόλπο’. Οι καταστάσεις αυτές είναι τόσο γνωστές, ώστε οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν πρότυπο για πολλούς νέους, που βλέπουν ότι η επιτυχία δεν έρχεται με τη γνώση, τα πτυχία, την εργασία, την αμοιβή κόπων.
Κάποτε ορισμένα κόμματα και κάποιες ιδεολογίες ήταν ανάχωμα σε αυτές τις τάσεις. Σήμερα, χωρίς να είναι όλοι ακριβώς ίδιοι, οι διαφορές έχουν ελαχιστοποιηθεί . Αρκετά από τα δημόσια πρόσωπα, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, συμμετέχουν στα φαινόμενα πλουτισμού, άλλοι δια της ανοχής και άλλοι δια της ενεργητικής ‘συνεργασίας’.
Τις ίδιες στιγμές που συμβαίνουν τα παραπάνω, μπαίνω σε αρκετά blogs, που φαίνεται ότι ζουν σε μια άλλη , παράλληλη πραγματικότητα. Διάθεση για διαφύλαξη του δημοσίου χώρου, κινητοποίηση για υπεράσπιση αξιών...Αλλά γι’ αυτό, ας τα πούμε στο επόμενο σημείωμα.

2 comments:

Anonymous said...

Απόσο γνωρίζω σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις, όπου υπάρχει αρκετό χρήμα, η τοκογλυφία γίνεται μέσα στα καταστήματα συγκεκριμένων τραπεζών.

Anonymous said...

Σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, οι παρατράπεζες έχουν μέγαλύτερο κύκλο εργασιών από τις τράπεζες.